自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家用緊E來克C, 我貪佢有39月保養, 我再買延長保用, 共5年3個月, 因為我好驚洗衣機壞

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby201077 發表於 19-1-23 15:27
我而家用緊E來克C, 我貪佢有39月保養, 我再買延長保用, 共5年3個月, 因為我好驚洗衣機壞 ...
我同你諗法一樣, 貪 ELECTROLUX 有39月保養
唯一怕它不關洗衣桶都可關蓋, 可能打破洗衣桶 (人為不包), 另外輕觸式 screen 容易壞...

請問你用什麼 model ? 用了幾耐 & 好用嗎 ? 那裡買延長保用? Thanks.

大宅

睇BK啲post,成日都好矛盾,一係就一面倒好評,一係就差過咩咁,之前又係見人話惠x浦電器唔掂,最後唔驚死入手左部4S,so far冇後悔,所以真係要自己試過先知

珍珠宮

虎到金來勳章

dw0501 發表於 19-1-19 11:34
金章上置式洗衣機, 用左六年左右, 差不多洗完衫時, 砰砰聲 (好嘈, 怕炸開), 打開時, 好多灰色一點點, 應該 ...
而家太多型號, 都唔知點揀, 百老匯得一部金章又鎅手, 惠而浦又多負評

珍珠宮

虎到金來勳章

nben 發表於 19-1-25 11:05
睇BK啲post,成日都好矛盾,一係就一面倒好評,一係就差過咩咁,之前又係見人話惠x浦電器唔掂,最後唔驚死 ...
即是什麼型號?

男爵府

dw0501 發表於 19-1-21 17:07
請問有冇近 1-2 年買咗金章 / ELECTROLUX ? 好用嗎? Thanks

我舊年9月係中原買過部Electrolux 大眼雞(變頻摩打)比租客用,當時話個部機有機電處測試寧靜度,好似50db內,問過租客幾次佢話working very well, 延長繼保要係連鎖電器店先有得做,如豐澤、中原、蘇寧,但續保原理係用機價金額扣維修費用,如果期內扣完哂個額,張保單就即時完結,這跟直接同代理續保有點不同。

如果你想買依萊洗衣機,我見當時連鎖店中,中原比較平D, 但網店個價應該會再平D。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

iris007 發表於 19-2-15 13:36

我舊年9月係中原買過部Electrolux 大眼雞(變頻摩打)比租客 ...
感謝你的回復, 資料好詳盡 我已在1月時買了, 正是在中原買... 因未試過係網店買, 又趕住用, 就選擇係連鎖電器店買... 因有39月保養 , 冇買延長繼保, 如果到時續保保費平, 先再買... 題外話, 連安裝師傅都話現在D機冇咁耐用, 預用幾年

男爵府

dw0501 發表於 19-2-15 13:59
感謝你的回復, 資料好詳盡 我已在1月時買了, 正是在中原買... 因未試過係網店買, 又趕住 ...

保養係大昌行,我當時問過要$550一年(包人工parts),中原續保好似要$9xx(延至5年期),即係只加多1年9個月,所以寧願到期先考慮同代理做續做。

牌子唔同產地耐用度都有分別,好似西門子金章好多唔同產地,所以評價都有好有壞,依家洗衣機用到五年算係咁家啦,我諗係因為咁多年的機價錢上升很慢,所以廠家就從質量調整保持利潤。

大宅

樂聲 National : 平,靚,正, $2xxx-$3xxx

大宅

dw0501 發表於 19-2-15 13:59
感謝你的回復, 資料好詳盡 我已在1月時買了, 正是在中原買... 因未試過係網店買, 又趕住 ...

下次一定要買延長續保, 因為如果39個月後你真的要維修, 而維修費貴過機價的話, 佢會比錢你買部新, 我之前就係咁, CLAIM完買部新的, 你39個後先續就只能不斷維修

男爵府

想問你地部洗衣機去水喉有冇隔氣??

我早幾日換左部金章大眼機, 師傅叫我裝, 我冇裝到, 因為唔知有冇需要~~

大宅

dw0501 發表於 19-1-21 17:07
請問有冇近 1-2 年買咗金章 / ELECTROLUX ? 好用嗎? Thanks

我現在用LG。
我家6年換左3部金章,以後永不錄用。
之後2部西門子都麻麻,買左豐澤d plan的保養係搵笨,要先付款後claim 錢,換個電子板俾左好似$1,500(?),最後claim 吾到。我呢世都吾會再幫襯豐澤的保養plan。

男爵府

金章上置式洗衣機, 用左六年左右, 差不多洗完衫時, 砰砰聲 (好嘈, 怕炸開), 打開時, 好多灰色一點點, 應該 ...

一定唔好買惠而浦!我之前租屋時第一部惠而浦輪到我時唔知用左幾耐,但我一接手用唔到半年壞左!跟住業主換多部新機又係同一牌子,一開機震到關埋廚房門、睡房門都聽到所以我都永不錄用惠而浦D電器!

男爵府

kingkingmui 發表於 19-2-15 19:30

我現在用LG。

你之前嗰幾部點壞法呀??
仲有點解豐澤唔賠返錢比你?

大宅

siuwing_1029 發表於 19-2-15 22:24
你之前嗰幾部點壞法呀??
仲有點解豐澤唔賠返錢比你?

點壞法?一係成部機識跳,撞到我煮食爐個底部,一係就洗完,停左係某個程序,未能完成,最衰係西門子壞電子板嗰單。

話說我係豐澤買西門子時,佢sell我買左2年+2年保養plan,吾平架。到我過了西門子保養的首2年,第3年壞,call 西門子上來檢查,師傅上門跟我講,要客人當場付檢查費和parts錢,事後 claim 豐澤。結果檢查費$450和電子板的錢,豐澤話係「人為」喎,所以無得賠。死未?

siuwing_1029    發表於 19-2-16 13:46

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

iris007 發表於 19-2-15 13:36

我舊年9月係中原買過部Electrolux 大眼雞(變頻摩打)比租客 ...

變頻係咪又係用皮帶甘轉動摩打呢?以前5舊式洗衣機成日就係條帶壞,而家好多都用直驅

男爵府

kk80400 發表於 19-2-16 12:04
變頻係咪又係用皮帶甘轉動摩打呢?以前5舊式洗衣機成日就係條帶壞,而家好多都用磁浮
...

變頻都係用皮帶,係舊式摩打皮帶改良版,直驅就唔用皮帶,即係LG洗衣機用緊嘅技術, 磁浮就我就冇 研究

男爵府

baby201077 發表於 19-2-15 15:52
下次一定要買延長續保, 因為如果39個月後你真的要維修, 而維修費貴過機價的話, 佢會比錢你買部新, 我之前 ...

係唔係畀錢你過部新機,就要睇下你第一次當時部機要整費用,有的承保公司係把如果維修費超過6-9成(成數視乎承保公司)保機價,就全數賠機價保償,因為維修費去到某個金額,承保公司為免減少以後再claim行政費用,就完咗張保單,所以唔係每次都賠一部新機價比你,如果每次只少數支付維修費,就會不斷扣保機價直至冇哂錢為止

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

iris007 發表於 19-2-16 12:56

變頻都係用皮帶,係舊式摩打皮帶改良版,直驅就唔用皮帶, ...

我應該講錯咗 係直驅先啱

用直驅唔會容易壞同好靜架

侯爵府

我又係金章
第一部用六年
第二部用左3年唔夠壞左
轉左做Samsung 7 kgs 好好用
同夠平, $3790

首頁

尾頁

跳至