3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做功課好慢,唔積極,成日催快快快。功課閱讀理解教佢間重點出來,唔肯聽,堅持佢一套。駁嘴都厲害。係學校就另一個人,沉默,會同同學玩,但唔會主動找老師傾計。
女女P3,咩興趣班,補習班都無參加 ,因為佢無興趣。
我而家兼職媽,我日日俾佢激到頭好緊,好想番全職,唔理佢

sweetapplebb

珍珠宮

明白明白,不過都儘量平和D,耐心D

複式洋房

要心平氣和

男爵府

唉.。。聽日測驗英文,睇都唔睇,溫都唔溫講佢一句,駁幾句,我想喊。。

水晶宮

呢種性格好難攪,太本pair .... 唉,唔知點做!

伯爵府

sweetapplebb 發表於 19-1-19 12:11
做功課好慢,唔積極,成日催快快快。功課閱讀理解教佢間重點出來,唔肯聽,堅持佢一套。駁嘴都厲害。係學校 ...

遗傳?

男爵府

回覆 yaubb2014 的帖子

我唔知係唔係遺傳。我都有番兼職,做野唔慢

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

好多時大人都會不會為意咁催促小朋友快啲,其實係小朋友世界每一句既催促都係壓力。唱反調,駁咀等行為其實想話比大人知佢好大壓力。試諗下如果老細係咁係你身邊不停叫你快啲快啲都會好大壓力。所以要諗方法改變我地既表達方法,比如叫小朋友唔好跑,可以變左你既速度可唔可以慢啲,好多時小朋友真係只接收到大人最後嗰個字就係跑,而忽略左唔好兩個字。所以試下改變用詞多啲讚賞小朋友會更願意合作。

男爵府

sweetapplebb 發表於 19-1-19 12:11
做功課好慢,唔積極,成日催快快快。功課閱讀理解教佢間重點出來,唔肯聽,堅持佢一套。駁嘴都厲害。係學校 ...

只可惜慢慢教呀,你越著急佢越抗拒呀

大宅

越催越易反效果

洋房

有時候小朋友唔會知道自己鍾意D咩 或者對咩有興趣
但係我覺得join興趣班
當係比錢佢出去玩下 同時你又有得抖抖氣
音樂野我覺得最大路!

男爵府

回覆 jeniebean 的帖子

same here, 我個仔懶都出哂汁, 每朝叫佢起身叫到發火, 放工返到屋企同佢對功課, 同佢講佢做錯咗, 佢唔肯啉...要我講個答案比佢, 佢唔想聽我教佢, 唔想學. 亦都係咩課外活動都唔願參加....咩都唔想學, 只係想响屋企睇電視同HEA..

攪到我唔想再鍚佢....好灰呀....

首頁

尾頁

跳至