自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 bb1901 於 09-4-23 12:43 發表
叫佢俾錢請多個工人係度做
放假就返自己度

都可以..咁樣樓主個工人就唔會比人用左..
姑仔又放心...
但係樓主屋企仲有冇位置比多個工人同bb寄居?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原帖由 VKwan 於 09-4-23 12:58 發表
你開到聲話介意你個工人湊左佢個b就睇唔到你兩個細路,我諗佢明啦掛 ...

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又或者提議你姑仔出$$請個鐘點, 未必須要日日黎, 但起碼可以幫手做下家務d鎖碎事, 咁工人可以專心照顧小朋友們.
原帖由 feelsogood 於 09-4-23 11:38 發表
我唔反對要父母湊bb, 我都講過, 果個係佢父母, 我無權say no
但而家基本上係我工人做晒! 我已經講過, 我62唔可靠(夠膽俾d出煙既滾水俾細路飲), 99平均得1/3時間o係屋企 (唔係打牌就係返大陸)
似乎個個都坐定粒六靠我 ...

男爵府

原帖由 feelsogood 於 09-4-23 12:28 發表
make it clear
1.姑仔嫁之前都係住o係度, 男友(即而家老公)亦間中有黎, 所以工人最高鋒係一個湊8個的 (咁都捱咁耐, 又乖又肯做, 仲要肯受氣, 你話邊度搵)
2. 姑仔+老公週未有時o係度訓(仲有間房), 我覺得幾熱鬧tim, ...

你姑姐原來想慳..所以唔請工人...放係你度..而唔係佢所講既唔放心個工人一個人係自己屋企照顧BB..

如果佢話唔放心一個工人係屋企TAKE CARE個BB..你叫佢請一個工人..係你HOME住..因為你地仲有房..咁星期六..個工人就返去佢到..OR..佢淨係帶個BB走都可以..
咁佢就唔駛擔心個BB冇熟人睇住啦~~

其實都係講道理..好易開口..~~

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

咁樓主現在係咪唔駛交租和供樓呀?
咁唔洗交租, 又唔洗供樓,
就有利必有幣!

姑仔大條道理放個b比阿媽湊的,(唔係比你工人湊﹚,咁唔通你話唔比,到住落左, 你估仲分唔分得清你工人湊定你奶奶湊?

你可以想的方法就係
1. 搬走
2. 忍, 快快儲錢搬
3. 一拍兩散, 唔請工人, 等他們自己想方法, 你d小朋友就你自己想方法

你話仲有第四個方法嗎?

其他叫姑仔請多個工人.就點分工作呢?
比多d錢工人, 你叫工人仲照顧你2個小朋友有無咁專注?
所以, 你都係唔好想了!

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 123!@# 於 09-4-23 12:56 發表
我有朋友試過你個CASE, 仲要佢同姑仔住樓上樓下.
朋友個BB係放育嬰院, 只係工人湊放學.
最後係 "不歡而散", 因為工人真係攪唔掂.
P.S. 佢地係夾$$$請工人的.

所以你要好好同老公商量點安排. ...

樓主呢個case, 令我諗番起我隻C6的一個提議
佢城日話, 叫我地搬近姑仔
跟住夾份請一個工人
然後, 我地日頭帶住一個三歲, 一個newborn B去姑仔度
姑仔自己又有一個四歲, 一個一歲小朋友
佢話加埋佢阿媽, 就搞掂
好符合"經濟效益"喎......
痴孖根.....

有D人真係咁樣諗野架....

最重要係你C6企你果邊囉....

你叫你6299過去同佢地住得唔得呀?
你個工人OK, 咪自己睇住兩個囉

翡翠宮

我諗你開心見誠講好D,(可借口工人暗示唔撈)要求姑仔
1,加30~50%比工人。
2,雇用PART TIME每天2小時幫下基本野,工人主力揍B。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 09-4-23 13:43 發表

跟住夾份請一個工人
然後, 我地日頭帶住一個三歲, 一個newborn B去姑仔度
好 ...

問題係間屋係老爺奶奶的, 叫人搬走,
因為唔想幫姑仔湊b,
好似於理不合喎,
將心比己, 你新抱叫你搬走, 你會點先?

珍珠宮

樓主,
仲有一個方法的,
每日請2個鐘頭鐘點,
煮飯+做下家務,
不過好大機會係你自己比錢喎!

在此case, 你老公都未必會同你一個想法,
可能他都會覺得自己個妹, 有咩所謂,
你探聽左老公的想法先啦,
得你一個這樣想, 就更加無法!

水晶宮

畀面勳章

我係你就搬走喇!
如果唔係第時實多交嗌。
買唔起屋租住先囉~
咁多人響間屋度真係困獸鬥。
你又冇理由俾錢請個工人黎幫人地湊bb架嘛~
同姑仔關係點好都係咁話啦!!! 唔係盞遲早反面!

珍珠宮

原帖由 bowling2004 於 09-4-23 13:54 發表
我係你就搬走喇!
如果唔係第時實多交嗌。
買唔起屋租住先囉~
咁多人響間屋度真係困獸鬥。
你又冇理由俾錢請個工人黎幫人地湊bb架嘛~
同姑仔關係點好都係咁話啦!!! 唔係盞遲早反面! ...

yes, 我都係咁想!實死緊!

水晶宮

畀面勳章

如果真係咁識得利用人既人,我覺得佢好人極都有限囉!
不過,有兩個可能。一係姑仔真係想自己亞爸亞媽湊bb,始終自己亞媽比較放心。一係佢真係有心利用樓主,借佢工人黎用。

原帖由 cathycheng131 於 09-4-23 13:31 發表

你姑姐原來想慳..所以唔請工人...放係你度..而唔係佢所講既唔放心個工人一個人係自己屋企照顧BB..

如果佢話唔放心一個工人係屋企TAKE CARE個BB..你叫佢請一個工人..係你HOME住..因為你地仲有房..咁星期六..個工人 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mcdullyiu 於 09-4-23 13:45 發表

問題係間屋係老爺奶奶的, 叫人搬走,
因為唔想幫姑仔湊b,
好似於理不合喎,
將心比己, 你新抱叫你搬走, 你會點先?

如果係咁, 我都贊成搬走了
樓主要靠6299睇住工人就另計啦
如果自己搞掂, 都盡可能一間屋唔好咁多人一齊住
實多麻煩野

公爵府

同住是一門大學問.
以你所講,你老公一家都是要求不大的人,那一定覺得無問題.以前d媽媽生十個也都一樣ok,所以在他們來說是無問題的.而且以前仲"人山人海",現在只是一個bb,他們自然覺得無問題.

首要是你老公的看法,如果他也覺得無問題,那就甚麼也不做.到時工人頂唔住辭工,第一個suffer的不是你.到時你姑仔就會想到解決方法的.反正你那兩個都返全日,必要時找個ee湊放學,你放工湊返屋企.讓你奶奶+姑奶想辦法解決.
因為如果你老公也覺無問題,你做甚麼也無用,反而會成為小人,根根計較,因為在他們眼中是無問題的,你好難改變他們的想法,因為一切都未發生.讓她們承擔自己決定的後果,到時有衝突的是她們母女,你可以置身事外.

珍珠宮

原帖由 heilok 於 09-4-23 14:06 發表
同住是一門大學問.
以你所講,你老公一家都是要求不大的人,那一定覺得無問題.以前d媽媽生十個也都一樣ok,所以在他們來說是無問題的.而且以前仲"人山人海",現在只是一個bb,他們自然覺得無問題.

首要是你老公的看法,如 ...

不過問題係,
奶奶會唔會要求工人湊好bb,
其他野就可以唔理,
咁工人只湊bb,
唔會有問題的,
只不過到時無人理樓主的小朋友﹙或理小左﹚,
到時都係樓主激氣!

禁止訪問

男爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 09-4-23 13:43 發表

跟住夾份請一個工人
好 ...

我又真係唔介意你C6個方案..
始終2個大人湊4個小朋友..唔難~

侯爵府

cannot. by law 工人 must live at the same address as the employer (at the most, they cannot live too far away).

原帖由 胡太得叻 於 09-4-23 11:55 發表
如果補錢比個工人,不如多請一個,你姑奶唔係金錢上唔許可請工人嘛,而且信唔過個工人帶小孩,就叫佢請一個放在你家,這就解決了!好處有兩個,一,你工人不用那麼辛苦,講真,太多工作既工人對小孩不利,唔係佢唔想睇,有時係睇唔到咁多;二,到 ...

珍珠宮

呢樣真係唔work,太多野做,工人都係人,到時維持唔到工作質素,你地就會諗,收咁多人工都做得唔好!
原帖由 canies 於 09-4-23 13:43 發表
我諗你開心見誠講好D,(可借口工人暗示唔撈)要求姑仔
1,加30~50%比工人。
2,雇用PART TIME每天2小時幫下基本野,工人主力揍B。

首頁

尾頁

跳至