自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有親人將要接受化療,有經驗jm可分享下過程會係點嗎?
精神上,除左身體疲倦,仲有咩反應?同埋會去到咩程度?例如自己沖涼都覺辛苦,定係可以如常活動?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

有啲化療落針後頭,1,2日反應不大,第三四日左右先至嚟料。最緊要保持環境清潔,避免患者有其他病。另外照顧者都要保持體內能,自己要由充分休息才能照顧患者。

wcpcelia    發表於 19-1-20 18:01

男爵府

kolher 發表於 19-1-19 15:13
有啲化療落針後頭,1,2日反應不大,第三四日左右先至嚟料。最緊要保持環境清潔,避免患者有其他病。另外照 ...

咁其實會有咩反應?需要長期臥床嗎?

水晶宮

ilovefat 發表於 19-1-19 14:21
精神上,除左身體疲倦,仲有咩反應?同埋會去到咩程 ...

反應因人而異。
我媽好彩,除左口腔少少潰瘍,化療無太大影響她日常生活。可以自己食飯,沖涼。因化療期間會令白血球低容易感染細菌可以致命,所以一發燒過38度去急症即收及全天候帶口罩,唔去人多地方。家居清潔要超乾淨,有機會有霉的地方要清潔,家居有泥種植物亦應遠離(因泥易生霉菌)。食物要全熟,燒味(煮好怕燒味店掛起沾染細菌),凍餅蛋糕曾入凍櫃的食物都盡量少吃。
癌病基金有資訊,您可以瞭解下。
https://www.cancer-fund.org/coping/?cat=71

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

CINDYC 發表於 19-1-19 16:26
反應因人而異。
我媽好彩,除左口腔少少潰瘍,化療無太大影響她日常生活。可以自己食飯,沖涼。因化療期間 ...

多謝你嘅回覆

子爵府

水晶宮

ilovefat 發表於 19-1-19 16:43
多謝你嘅回覆

不客氣!
如病人是長者,未必能及時發覺有些狀況是有問題,最好都係有家人陪伴。祝您家人早日康復

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

給你參考…… 正確與否請自行判斷……

男爵府

sjssjssjs 發表於 19-1-19 17:24

thank you

男爵府

要睇病人本身既身體狀況如何,而每隻化療藥既副作用都會有些差別
有人反應會大d,醫生有無比藥既副作用list你 ?

男爵府

yanyanmm 發表於 19-1-19 20:24
要睇病人本身既身體狀況如何,而每隻化療藥既副作用都會有些差別
有人反應會大d,醫生有無比藥既副作用list ...

有俾呀,不過都係話因人而異。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sjssjssjs 發表於 19-1-19 17:24

大宅

反應真係因人而異嘅,我親身經歷過,真係基本上除夜晚訓覺可以唔駛點睇住我之外,訓覺以外嘅時間我都需要有屋企人係身邊幫我。我化療果陣成日嘔亦非常唔舒服,後期大反應到落床行路都無力,胃口好差呢d病真係病人辛苦照顧者都好辛苦。祝早日康復

男爵府

奶茶走糖 發表於 19-1-20 00:02
反應真係因人而異嘅,我親身經歷過,真係基本上除夜晚訓覺可以唔駛點睇住我之外,訓覺以外嘅時間我都需要有 ...

醫生介紹左止嘔貼俾我地,希望將副作用減低。
請問你嗰時用左幾耐時間好返呀?
祝身體健康

大宅

ilovefat 發表於 19-1-20 00:55
祝身體健康:for ...

如果只需要化療,治療結束之後我覺得需要半年時間先可以恢復返接受治療前較為健康嘅身體狀況同過返正常生活節奏。
但我當年同時都接受咗電療,所以我嘅休養時間用咗差唔多一年

男爵府

奶茶走糖 發表於 19-1-20 01:23
如果只需要化療,治療結束之後我覺得需要半年時間先可以恢復返接受治療前較為健康嘅身體狀況同過返正常生 ...

男爵府

ilovefat 發表於 19-1-20 00:55
祝身體健康:for ...

醫生唔係會開止嘔藥比病人? 貼好用d? 還是佢隻化療藥唔太令人嘔? 如果用後都重有想嘔既感覺,煲陳皮水或薑水飲都會有用
我個時就係飲呢d水,所以都無食晒止嘔藥,重有幾粒剩,如有需要可以比你另外化療前後食清淡d,唔好食太飽,反胃既感覺都會細d,化療後盡量要多飲水,令藥可以快速排出去
每種癌病用既化療藥都有唔同,副作用亦有分別,佢係邊種?

男爵府

奶茶走糖 發表於 19-1-20 00:02
反應真係因人而異嘅,我親身經歷過,真係基本上除夜晚訓覺可以唔駛點睇住我之外,訓覺以外嘅時間我都需要有 ...

有人係身邊照顧都好好呀,我只係得自己照顧自己,有時行路都飄飄下,幾驚暈左係屋企都無人知呀,重要飄住去煮飯洗碗,真係幾辛苦

男爵府

yanyanmm 發表於 19-1-20 10:49
醫生唔係會開止嘔藥比病人? 貼好用d? 還是佢隻化療藥唔太令人嘔? 如果用後都重有想嘔既感覺,煲陳皮水或薑 ...

醫生話止嘔貼有效d,一塊貼7日,一個療程就淨係貼一塊就得。
我淨係知佢嗰隻唔係標靶藥,療程係吊針嘅,一個療程三針。

首頁

尾頁

跳至