自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

上星期五晚 bb 發燒,我地俾左 2 次藥佢食,燒下退下,到第二朝 6 點見燒 到39度,就即刻飛的入急症,點知入到分流已經燒到42度,重要即刻送入 R 房,bb 一上床就即刻抽晒筋,重反晒白眼,七八個人即刻沖埋黎圍住 bb,又俾藥又俾氧氣......情況太混亂,我同太太個腦已經空白一片,淨係記得有個醫生同地講叫我地放心交 bb 俾佢,已經 call 左兒科幫手,之後就俾護士拉左出黎。

我老婆已經嚇到喊,果下真係驚 bb 唔得,我地好自責㗎,點解唔早d送佢入院,點解唔發現佢咁嚴重;有個醫生走黎安慰我地,小朋友發燒抽筋好正常,叫我地唔好太擔心,bb 已經冇抽筋,照完抽完血等一陣就上房。

別墅

Aryung 發表於 19-1-19 14:29
上星期五晚 bb 發燒,我地俾左 2 次藥佢食,燒下退下,到第二朝 6 點見燒 到39度,就即刻飛的入急症,點知 ...

之後 bb 就帶住氧氣罩推返出黎,全程昏睡狀態;咁啱帶bb 出黎個醫生就係 bb 睇發展遲緩果個醫生;佢話最差情況係腦膜炎,不過要做好多 test, 最快黃昏至有結果;可能 bb 睇過佢,佢好關心 bb, 住左幾日院,就算有醫生巡過房都專登嚟睇下 bb,真係多謝佢。

初步報告出左,九成係尿道炎,即刻要用藥,佢哋要捉左 bb 入房種豆,呢個係我個仔大忌,因為手仔肥血管幼,好難中,到送我個仔出黎果陣,已經貼滿膠布,肉赤死我!

wcpcelia    發表於 19-1-20 09:18

子爵府

祝福bb

別墅

Aryung 發表於 19-1-19 14:31
之後 bb 就帶住氧氣罩推返出黎,全程昏睡狀態;咁啱帶bb 出黎個醫生就係 bb 睇發展遲緩果個醫生;佢話最差 ...

除左之前果個醫生外,bb 又引到另一個關心佢嘅醫生;醫生巡個一次房後,知道 bb 有發展遲緩紀錄,就對佢好有興趣,有時間就走嚟睇下佢,又同佢做下 test, 又幫我地追報告,又幫我地諗方法令到 bb 受最少皮肉之苦,因為 bb 甩左粒豆,佢俾我抱住 bb 試下種返,又用血管機照,又掃晒4肢,佢見好難一下種到,就俾 bb 轉打針,等報告一出就可以轉口服,真係好彩跟到個好醫生!

別墅

Aryung 發表於 19-1-19 14:32
除左之前果個醫生外,bb 又引到另一個關心佢嘅醫生;醫生巡個一次房後,知道 bb 有發展遲緩紀錄,就對佢好 ...

不呢個世界有好人一定有衰人,有個阿嬸直頭想星巴佢!bb 每 4 個鐘探一次熱,正常見 bb 瞓左,係人都會輕手d!個阿嬸下下督左個探熱機入耳仔到開機,不定 du du du, 硬係要攪到人喊!又開個床欄開到碰碰聲,真係心理變態!

4 日後 bb 正式出院,醫生話尿道炎由污糟引起,加上 bb 包皮過緊,可能都要盡早割;不過後來我發現到個致命原因,原來我個工人會用同一張紙巾抺完 pat pat 至抹啫啫,真係火到滾埋!已經搵過另一個,希望4月前到啦!

男爵府

回覆樓主:

你個工人
佢自己會唔會忟完屎既tissue抹咀ar

侯爵府

我最怕d 小朋友發燒
發燒真係可大可小
所以一發燒我即刻就戰鬥格
無時無刻都睇到實
一有唔對路就即刻睇醫生

annann246    發表於 19-1-19 16:37

象牙宮

2024年龍年勳章

Aryung 發表於 19-1-19 14:33
不呢個世界有好人一定有衰人,有個阿嬸直頭想星巴佢!bb 每 4 個鐘探一次熱,正常見 bb 瞓左,係人都會輕 ...

工人要炒.

祝小朋友早日康復.

侯爵府

不呢個世界有好人一定有衰人,有個阿嬸直頭想星巴佢!bb 每 4 個鐘探一次熱,正常見 bb 瞓左,係人都會輕 ...

你工人有病咩
d 紙巾又唔係佢比錢買

子爵府

睇字都想喊,做人父母一定好擔心,祝小朋友早日康復

珍珠宮

回覆樓主:

祝福bb

珍珠宮

回覆樓主:

慘慘
工人點解咁做
抹patpat時點解要抹啫啫

子爵府

如果bb今次發燒嘅原因真係尿道炎引起嘅話, 而媽媽係咪FTM? 係嘅話,真係自己跟足啲好啲, 咁貼身嘅工序,真係唔好交畀工人做, 做媽媽一定會細心好多,老實講工人只會敷衍了事, 大小二便、沖涼等真係自己跟足啲, 就算搵過另一個新工人都係咁話。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我以前個陪月用曽抹PAT (大便)水抹臉(初生幾天大),
怒炒(依家佢仲做緊陪月㗎)

wcpcelia    發表於 19-1-20 09:19

珍珠宮

回覆樓主:

祝BB早日康復

大宅

回覆樓主:

祝福!
bb幾大?

大宅

唔好自責! 39度即刻送bb入醫院已經唔遲喇! 另外 唔好用濕紙巾 用一片片綿花浸熟水清潔啦 會好好多架

珍珠宮

祝早日康復

大宅

melomame 發表於 19-1-19 14:53
我以前個陪月用曽抹PAT (大便)水抹臉(初生幾天大),
怒炒(依家佢仲做緊陪月㗎)
...

咁離譜都得?

大宅

Aryung 發表於 19-1-19 14:29
上星期五晚 bb 發燒,我地俾左 2 次藥佢食,燒下退下,到第二朝 6 點見燒 到39度,就即刻飛的入急症,點知 ...

祝福BB早日康復,身體健康!

首頁
12345...6

尾頁

跳至