自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

-Athena- 發表於 19-1-19 21:29
結左婚先知有d人真係cheap

問題係而家廿幾歲果啲真係諗住你酒樓值800就比800,佢擺酒店所以值1500...

都痴線
如果咁計,咁個個都擺酒店啦有人夾錢食飯等佢威

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

daisylhn 發表於 19-1-19 15:51
係好耐無見的朋友,普通酒樓
幾年前比$600,而家想知普通公價比幾多呀?

酒樓800,酒店一千,唔去五六百
做人,5好難为自己

侯爵府

2019新春慶豚圓

Taitaimui 發表於 19-1-19 22:06
問題係而家廿幾歲果啲真係諗住你酒樓值800就比800,佢擺酒店所以值1500...

都痴線

其實唔想去,我會話果日有野做,恭喜恭喜 ! 人情時間都慳返

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我要快樂 發表於 19-1-19 20:50
如冇咩困難,俾$600-$800最正常

我覺得今時今日仲堅持只俾$500,已不合時宜,仲用緊廿年前標準,事實上物 ...

同意之極,現今酒樓都講緊$8000圍,除非真係經濟困難,$500真係做唔出,我結左婚22年,$500係我當年既公價人情。

當年有個朋友經濟有問題,佢做$300肯來祝福我,我都開心。

但如果家庭經濟正常,今日今日做$500,有點兒那個。

子爵府

2019新春慶豚圓

好耐無見朋友,即本身唔太熟,反正日後唔會突然好fd, 想做$600 就$600,或索性話唔得閒唔去。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

skybiebie 發表於 19-1-19 14:00
至少都要夠cover 本來一位嘅價錢啦,如果唔係就變左人地請你食飯

雖然我唔會做$500位,但請飲唔係預左請人食飯?

我一向都係睇交情ja, 無諗過去除人地一位係幾錢

男爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

搭單問,擺酒店,唔去又比幾多?
我未結婚,冇得叫回禮
新娘父母係男友父母d朋友
幾年前佢哥結婚,人地做咗兩三萬禮金
但我男友又覺得唔關佢事,覺得做公價就可以
唔喺香港住,唔知咩行情
麻煩大家

男爵府

-Athena- 發表於 19-1-19 21:29
結左婚先知有d人真係cheap

認同呀,我c6同事(高級過我c6)黎飲(酒店)
人情比3百幾 ,仲要係有神沙 自始我叫佢做三百蚊

侯爵府

2019新春慶豚圓

我愛Corina 發表於 19-1-20 01:02
雖然我唔會做$500位,但請飲唔係預左請人食飯?

我一向都係睇交情ja, 無諗過去除人地一位係幾錢 ...

真架? 我真心從來無咁諗過擺酒係預左請人食飯架,我原則至少唔洗人蝕本啊

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

skybiebie 發表於 19-1-19 18:27
真架? 我真心從來無咁諗過擺酒係預左請人食飯架,我原則至少唔洗人蝕本啊
...

你諗住要回本/賺錢架

珊瑚宮

skybiebie 發表於 19-1-19 18:27
...

不過應該好多人好似你咁諗,要回本的

我媽朋友娶新抱,佢係某煌府擺,佢千叮萬囑我媽唔好做少過$1000呀,否則佢要蝕呀

咁我媽同佢交情即使佢擺盤菜定半島都係$1000既,但比人千叮萬囑就有點兒那個囉

侯爵府

2019新春慶豚圓

我愛Corina 發表於 19-1-20 02:29
你諗住要回本/賺錢架

我無打算擺酒,怕煩,只係負責成日去飲咋

侯爵府

2019新春慶豚圓

我愛Corina 發表於 19-1-20 02:34
不過應該好多人好似你咁諗,要回本的

我媽朋友娶新抱,佢係某煌府擺,佢千叮萬囑我媽唔好做少過 ...

開口又太老土,不過可能而家生活指數太高,受氣氛影響,消費增加,咩都唔似以前咁pure 了

珊瑚宮

skybiebie 發表於 19-1-19 18:45
開口又太老土,不過可能而家生活指數太高,受氣氛影響,消費增加,咩都唔似以前咁pure 了
...

好肉酸呀,但其實煌府有晒價錢係網上架,當時係$6-9千/圍

大宅

2019勳章

回覆 bobomia 的帖子

一般都係酒席款式中的中間價吧, 以此為標準好了。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Taitaimui 發表於 19-1-19 20:39
呢代人好多朋友都唔係咁..
我去佢酒店比1500,佢去我酒樓做返800
公價喎

咁如果唔去呢?熟嘅程度一般(好少聯絡)如果比$200(唔去)會唔會太寒酸?

大宅

2019勳章

好少聯絡, 唔去, 比 200,咁點比佢?

侯爵府

hkforward 發表於 19-1-20 06:06
回覆 bobomia 的帖子

一般都係酒席款式中的中間價吧, 以此為標準好了。

IC

男爵府

skybiebie 發表於 19-1-19 22:00
至少都要夠cover 本來一位嘅價錢啦,如果唔係就變左人地請你食飯

話明請飲梗係請人食飯,人地嚟飲你嗰餐係祝福你,見證你結婚大日子。都唔知幾時開始變左夾錢食飯,仲要計住有無賺
如果俾著我,真心朋友先請,唔會為左湊人數好睇d(什至想賺錢)就乜人都請,而家好多人都係咁,所以根本好多被請嘅都唔願去飲,又成日問應該做幾錢人情,如果係好朋友根本唔需要問,會好樂意出席同做禮。

侯爵府

2019新春慶豚圓

days.bb 發表於 19-1-20 02:10
認同呀,我c6同事(高級過我c6)黎飲(酒店)
人情比3百幾 ,仲要係有神沙 自始我叫佢做三百蚊
...

我請我dept最高級果個黎,人情係最少 (emoji)

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊