自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我老公系用居英權計畫拎左bc既~咁我想問下可吾可以幫我個大仔申請繼承英藉,我見其他人都係仔女未成年既時侯整,而家大仔25歲,仲可唔可以承繼嫁?

大宅

tabcdded 發表於 19-1-19 18:34
我老公系用居英權計畫拎左bc既~咁我想問下可吾可以幫我個大仔申請繼承英藉,我見其他人都係仔女未成年既時 ...

超過18吾可以。

民房

回覆 鳳梨 的帖子

多謝你既回應,但系想知邊度有官方既信息寫超過18吾可以?

琥珀宮

我老公系用居英權計畫拎左bc既~咁我想問下可吾可以幫我個大仔申請繼承英藉,我見其他人都係仔女未成年既時 ...

應該可以吧!

照申請啦,唔得先算!

男爵府

你老公係自己申請有BC定父母有所以佢有?因為父母有而令佢有,阿仔係第三代,要過去住夠期先有

琥珀宮

但你大仔25歲,佢出世時,你老公已經成功申請到居英權?

我朋友申請時,大女未出世,之後個女出世,到居英權批出時,有問status有無update? 佢唔記得update,所以大女變成不合資格! 批出後才出世的細女就合資格!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

https://www.gov.uk/check-british-citizen

可以上呢度答問題check下

民房

yveoone 發表於 19-1-19 19:42
你老公係自己申請有BC定父母有所以佢有?因為父母有而令佢有,阿仔係第三代,要過去住夠期先有
...

老公自己申請有BC,阿仔第二代但過左18歲,上面有人話過左18吾得,之前上論壇都見系過左18吾得,但想知邊度可以搵到過左18歲吾申請得既資訊

琥珀宮

yveoone 發表於 19-1-19 19:42
...

佢大仔25歲,1994年出世,佢老公當年已成年,跟我同一年代,正常都應該係佢老公自己申請到居英權!
我自己及好多同年代的同事同學,都申請到!有d無申請的,而家都有後悔,無比多條後路比仔女!

民房

木土土 發表於 19-1-19 19:48
佢大仔25歲,1994年出世,佢老公當年已成年,跟我同一年代,正常都應該係佢老公自己申請到居英權!
我自己 ...

多謝你既回應,你既意思系你自己同你既同事朋友自己有居英權(並非繼承父母,而系由自己申請),你地既仔女即使過左18歲,都成功可以為佢地繼承到居英權,拎到BC?

民房

stkyo 發表於 19-1-19 19:45
https://www.gov.uk/check-british-citizen

可以上呢度答問題check下

thx, 我查左佢話might be British citizen, 但佢只系列左少少條件,我吾知我E個case申唔申請到

琥珀宮

tabcdded 發表於 19-1-19 19:54
多謝你既回應,你既意思系你自己同你既同事朋友自己有居英權(並非繼承父母,而系由自己申請),你地既仔女 ...

我自己及身邊人,仔女多數一早(未夠18)申請咗英國passport ,方便去旅行(去台灣都不用簽帳),UK 留學又不用等簽student visa 。

不過,我記得當年封信寫話之後出世仔女都entitled ,無講過要18歲前,所以你可以照申請試下!
唔通有人話唔得,你就放棄完全唔試?

琥珀宮

回覆樓主:

唔識,但係咪點都申請咗先,唔得先算?

珍珠宮

好媽媽勳章

我老公都是經居英權得到英國passport (透過我老爺), 老爺有同我地講過, 居英權不能再傳俾下一代 (即第三代).

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jaycee_mami 發表於 19-1-19 20:11
我老公都是經居英權得到英國passport (透過我老爺), 老爺有同我地講過, 居英權不能再傳俾下一代 (即第三代) ...

我是因父母關係有居英權,攞咗BC
一早已知不可能傳俾我仔
佢家下只有特區護照

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tabcdded 發表於 19-1-19 19:56
thx, 我查左佢話might be British citizen, 但佢只系列左少少條件,我吾知我E個case申唔申請到
...

小朋友幾時出世?

去呢度再望望

https://www.gov.uk/apply-citizenship-british-parent

大宅

Babemo 發表於 19-1-19 20:19

我是因父母關係有居英權,攞咗BC

如果咁⋯即係第三代係無辦法可以攞passport?

琥珀宮

Jpbb424 發表於 19-1-19 22:46

第二代攞咗passport 之後,去UK 定居,在UK出世的第三代就可以

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jpbb424 發表於 19-1-19 22:46

好似係如果當年到英國定居就有

伯爵府

我借位問下

現在更換BC護照是怎樣呀,沒有了英領事館,看上很麻煩,有沒有人可指點下。
pooh 磁貼欠6, 30, 35

首頁

尾頁

跳至