自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問幾多歲開始帶去圖書館培養閱讀習慣?

男爵府

回覆樓主:

我覺得兩三歲可以開始去下圖書館,初初逗留短d時間,越大佢地自己培養左閱讀興趣自然識話你知想幾時走。

男爵府

2019新春慶豚圓

koalachan2002 發表於 19-1-19 18:39

除了去圖書館睇書外,建議平時去邊都帶定本書作無聊時睇,屋企個圖書櫃的高度要幾歲人仔的小朋友都攞到書睇就

wcpcelia    發表於 19-1-20 18:40

珍珠宮

koalachan2002 發表於 19-1-19 18:39

我仔識行就去!

男爵府

IloveJJ 發表於 19-1-19 19:16
我仔識行就去!

咁培唔培養到個學習興趣?

男爵府

jwy2 發表於 19-1-19 19:16
除了去圖書館睇書外,建議平時去邊都帶定本書作無聊時睇,屋企個圖書櫃的高度要幾歲人仔的小朋友都攞到書 ...

真係要加建一個

男爵府

little_monkey 發表於 19-1-19 19:10
我覺得兩三歲可以開始去下圖書館,初初逗留短d時間,越大佢地自己培養左閱讀興趣自然識話你知想幾時走。
...

唔該哂你,但2-3歲有書識睇嗎?

子爵府

兩歲開始屋企唔睇電視, 三歲到而家12歲都KEEP住一個月去1-3次, 一借通常借2X本, 屋企四處都有書, 隨時就手就有書攞黎睇, 不過, 而家有手機, 無以前咁中意睇書, 所以, 未到中學都唔好比手機, 勝過睇書.

公爵府

回覆樓主:

未夠3歲已去圖書館,初時乜都唔識,只系不停睇公仔,大大下識字就睇漫畫,再大啲睇小說,小朋友讀緊小學,有事無事都中意去圖書館
所以由小培養閱讀習慣好重要,佢地睇書時就系我休息時刻

男爵府

2019新春慶豚圓

koalachan2002 發表於 19-1-19 19:47

一定要伴讀,同埋唔好用電子書代替, 切勿用電子奶嘴

wcpcelia    發表於 19-1-21 11:43

珍珠宮

2019新春慶豚圓

兩三歲

珍珠宮

koalachan2002 發表於 19-1-19 19:46
咁培唔培養到個學習興趣?

得呀!我仔一直都好喜歡睇書。
佢未識行,我响屋企已有同佢睇書,睇啲好簡單,例如:黃色,成本每頁都係黃色既野嗰啲,我無認字,剩係指住嗰頁既圖畫介紹,去土書館都係乜書都講,到幼稚園學字先開始自己睇。而家六年級,睇書令佢識好多野。

珍珠宮

29XX86 發表於 19-1-19 19:53
兩歲開始屋企唔睇電視, 三歲到而家12歲都KEEP住一個月去1-3次, 一借通常借2X本, 屋企四處都有書, 隨時就手 ...

贊成,未到中學真係唔好俾手機,俾咗就唔會睇書。

男爵府

3歲左右,太細佢以為圖書館係遊樂場,但只去圖書館對培養佢睇書作用不大,因為小朋友係唔識字!
長遠一定要伴讀,家長最好以身作則,在小朋友面前少玩手機,多睇實體書/報紙!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

koalachan2002 發表於 19-1-19 19:47

親子伴讀!

男爵府

有架。2~3歲睇圖畫多,俾佢自己揀書,拎下睇下,覺得“好玩”就慢慢會中意去圖書館

象牙宮

回覆樓主:

兩三歲開始 家長伴讀

子爵府

IloveJJ 發表於 19-1-19 20:02
得呀!我仔一直都好喜歡睇書。
佢未識行,我响屋企已有同佢睇書,睇啲好簡單,例如:黃色,成本每頁都係黃 ...

想問睇書令佢學好多野,是否於中文科會更容易掌握?

珍珠宮

babybeauty 發表於 19-1-19 23:47
想問睇書令佢學好多野,是否於中文科會更容易掌握?

中文固然好,另外亦因為睇書多,識好多常識,亦有個人睇法,有批判性思考。

複式洋房

2019勳章

我通常入k1就開始帶,由細比佢感受睇書既樂趣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊