單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

相信單親媽媽字眼大家唔會唔認識
但單親爸爸真係少見
睇見個仔一日一日咁大 嫲嫲都湊到佢湊到蒼老哂
所承受嘅壓力真係唔野少
咁啱依排流感高峰期
個仔好不幸咁中咗招 媽媽湊佢湊到連飯都冇得食
我又要番工我都唔知幫到咩手

男爵府

嫲嫲做咗媽媽角色,
因年齡關係,比較一般單親媽媽更辛苦。
避免精神及身體捱出病,不如請個鐘點幫輕下嫲嫲喇!

洋房

cedarcone 發表於 19-1-19 22:03
嫲嫲做咗媽媽角色,
因年齡關係,比較一般單親媽媽更辛苦。
避免精神及身體捱出病,不如請個鐘點幫輕下嫲嫲 ...

嫲嫲佢有一套湊細路仔嘅方法
連我嗰套湊細路洗方法佢都唔肯接納
我怕請個鐘點返嚟會有好多拗撬

大宅

回覆 ChiHinNg 的帖子

慢慢你就會習慣,上年我女連入兩次院,一唔見我就喊到收唔到声,真係差唔多厠所都去唔到,每次陪住院幾日,有家人幫都無用,每朝用極快速回家沖涼再回院,困係院幾日都幾辛苦下

洋房

Liangbobo 發表於 19-1-19 22:35
回覆 ChiHinNg 的帖子

慢慢你就會習慣,上年我女連入兩次院,一唔見我就喊到收唔到声,真係差唔多厠所都去 ...

係 尤其小朋友病個時

大宅

ChiHinNg 發表於 19-1-19 21:29
相信單親媽媽字眼大家唔會唔認識
但單親爸爸真係少見
睇見個仔一日一日咁大 嫲嫲都湊到佢湊到蒼老哂

請個工人任嫲嫲點。 老人家對精力無限嘅細路仔真係好攰架。 請個工人任嫲嫲點。 起碼慳返體力。不過同嫲嫲講新請工人要教。 都要預半年磨合。但長遠係好事。

洋房

kaka2003922 發表於 19-1-19 23:22
請個工人任嫲嫲點。 老人家對精力無限嘅細路仔真係好攰架。 請個工人任嫲嫲點。 起碼慳返體力。不過同嫲嫲 ...

同佢傾過 好似唔多願請

大宅

ChiHinNg 發表於 19-1-19 23:30
同佢傾過 好似唔多願請

咁比著我都唔想屋企多個外人。但真係體力有限。 最多請4年。小朋友大d多d活動就冇咁貼身照顧。 老人家一家覺得自己做得就自己做。但可以換個方式。跟貼d 工人。嫲嫲出口。工人出手麻。好好多。 但首先要唔好請到壞工人

洋房

kaka2003922 發表於 19-1-19 23:44
咁比著我都唔想屋企多個外人。但真係體力有限。 最多請4年。小朋友大d多d活動就冇咁貼身照顧。 老人家一 ...

我細細個 我媽就係請左工人
我記得我學行車個時就係工人睇漏眼
我比門夾到我手指無左忽肉
所以佢好抗拒工人

禁止訪問

洋房

moon7632 發表於 19-1-29 02:14
送去保母屋企,通常好安全,自己個囡都係俾保母湊。湊左2年,有時小朋友/保母病左就自己睇返,一星期搵3、4 ...

佢依一刻應該唔會送個b去比保母到

複式洋房

加油呀

首頁

尾頁

跳至