自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

爸爸有澳門永久身分證

子女香港出世,可以申請澳門身分證嗎?
請問有無JM 知道而家情況唔該

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

koalachan2002 發表於 19-1-19 21:39
爸爸有澳門永久身分證

子女香港出世,可以申請澳門身分證嗎?

爸爸是澳門出世或居住七年而取得澳門id嗎?如果是,喺Hk出世的仔女就可以有澳門id,如果他是繼承上一代而取澳門id,那子女就不可申請澳門id,因只可傳一代

大宅

Ada2288 發表於 19-1-19 21:47
爸爸是澳門出世或居住七年而取得澳門id嗎?如果是,喺Hk出世的仔女就可以有澳門id,如果他是繼承上一代而取 ...

後者都可以,不過要係澳門住滿七年兼有工作證明或是在澳門有七年既讀書紀錄

男爵府

Yanyan0904 發表於 19-1-19 21:54
後者都可以,不過要係澳門住滿七年兼有工作證明或是在澳門有七年既讀書紀錄
...

好失望

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

想問下如果媽媽係澳門人,但個女係香港出世,已經攞左澳門身份證,咁將來個女生小朋友,個小朋友係唔係唔可以攞澳門身份證,thanks

男爵府

siu_yan0308 發表於 19-1-20 01:21
想問下如果媽媽係澳門人,但個女係香港出世,已經攞左澳門身份證,咁將來個女生小朋友,個小朋友係唔係唔可 ...

睇下個女邊到生小朋友
如果澳門生,BB都自動成為澳門永久居民
如果香港生,BB就不能申請入成為澳門居民
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

Yanyan0904 發表於 19-1-19 21:54
...

珊瑚宮

koalachan2002 發表於 19-1-20 00:31
噢好失望

http://www.dsi.gov.mo/aboderight_c.jsp

爸爸既然有澳門居留權,仔女都可以申請。

官網話有需要至要爸爸出示佢本人讀書或工作證明。爸爸本身有身份證,未必會再問拎證明。試下申請左先,唔得咪算囉。

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

bosch 發表於 19-1-20 02:19

http://www.dsi.gov.mo/aboderight_c.jsp

我媽媽有澳門居留權,我在香港出世,因為我媽媽有居留權,我申請到澳門身份証,但我的仔女攞不到, 隨非他們在澳門居往七年才可以,我曾經幫他們申請過,但被拒絕。

wcpcelia    發表於 19-1-20 17:24

男爵府

澳門身份證好值錢

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

cat_brother 發表於 19-1-20 10:06
我媽媽有澳門居留權,我在香港出世,因為我媽媽有居留權,我申請到澳門身份証,但我的仔女攞不到, 隨非他 ...

無錯,我情況都一樣

珊瑚宮

cat_brother 發表於 19-1-20 10:06
我媽媽有澳門居留權,我在香港出世,因為我媽媽有居留權,我申請到澳門身份証,但我的仔女攞不到, 隨非他 ...

只可以第二代承繼到,第三代又唔係澳門出世就唔得。

你咁講提醒我可能誤會樓主意思,thx!樓主講既爸爸係咪樓主本人既爸爸?我以為佢講緊小朋友爸爸/樓主老公。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊