自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

見工 通常會問你,您仲有咩問題, 大家會點答?

大宅

ifcsir 發表於 19-1-19 22:03

career path...說明自己想長遠發展唔jumpy

伯爵府

我通常問我條team有幾多個同事,結構如何,同我一樣的title, 有幾多位。

但如果係幾人公司,就吾會問呢個問題。

問下……客人是邊類/國家,

伯爵府

我話我因為好有興趣,已經好了解貴公司的資料,所以暫時冇嘢想問,跟住得咗。
其實in 你果個如果都係打工仔一名,問少D嘢佢仲高興,R嘢問問埋D勁難答我諗對方會想打人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

問: 你覺得咩 candidate 會適合呢個 post? 工作氣氛如何? 遴選程序要多久?

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

如果'已經傾完自己又沒問題,
我會話"你給我的資料好詳盡,
暫時沒有其他問題"

珍珠宮

我點都一定會問,就算已經in咗唔短時間都會,以表誠意。如果見双方都有誠意,會問2條,或喺2條嘅答案再加一條 follow up, total 3 條

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我自己通常無野問

但我問人時,佢地多數有野問... 多數同工作相關,甚至係technical問題,亦有人問OT安排

侯爵府

小曳人 發表於 19-1-20 08:07
我自己通常無野問

但我問人時,佢地多數有野問... 多數同工作相關,甚至係technical問題,亦有人問OT安排 ...

問ot, 會影響表現, 因為好似講明唔想ot咁

水晶宮

回覆樓主:

問吓幾時會有通知,
又或者問吓反工的時間。
又或者問吓有冇長知週

是旦問吓

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔知喎...
我自己見工唔多...
而且都要睇..傾左幾耐..之前傾左乜...

我上一次見工時就...
好似冇野問....已經唔太記得囉

男爵府

ifcsir 發表於 19-1-19 22:03

如果見工期間冇提及,可以問下佢地「呢個職位係新加開定係 replacement ?」人地教我架,我覺得幾好用

伯爵府

睇工種,in高層職位一定會問,低層唔會問,愈問愈易錯。
芭芭拉

伯爵府

部門架構
Career path(不過唔係個個崗位都有)
interviewer對做呢個崗位嘅人有咩期待(second in問)

琥珀宮

回覆樓主:

無嘢問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

通常會問自己部門架構、經常合作有咩部門
會否安排定期培訓
如果無野問,可講句「其實我想知嘅xx同yy,頭先都已經提及,我暫時都清楚」(感覺你有細心聽)

大宅

1. 問team 架構,例如有幾多個head, 同事...如果senior就問對下幾多個細...
2. 問衣著有無特別要求
3. 如果無講,就問清楚福利,年假、醫療etc

首頁

尾頁

跳至