自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今天看了示範,想買,2房,自住。比之前白石角其他盤平,但樓花期長,至2021/6。

會用哂全部錢付首期,之後供得到的。

好掙扎

一直好希望有自己的樓,但又怕「寧買當頭起,莫買當頭跌」

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Hi, 我禮拜六睇左。
屋苑單位係揼本既,位置同間格幾鍾意,2房最衰係望对面相距3x米的億京单位,呢樣係最大缺点。

请问你入左票未呢?

珍珠宮

回覆樓主:

如果有首期. 又係自住, 唔使諗咁多啦~香港土地係唔會越來越多嘅!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

cerealdrink 發表於 19-1-19 22:12
今天看了示範,想買,2房,自住。比之前白石角其他盤平,但樓花期長,至2021/6。

會用哂全部錢付首期,之 ...

你買來自住的?
我計過租金淨回報連2.5都冇,雖然入左票但睇下有冇機会屆時再減價,5使六球就入。雖然係平過同區樓盤,但經济環境整体5同左,5可以甘样比较,特别5好太信AA说话哦!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

mln 發表於 19-1-20 00:23
如果有首期. 又係自住, 唔使諗咁多啦~香港土地係唔會越來越多嘅!

乜道理呀?我又吾驚,冇一手咪2手,全球經濟樓市股市都有週期,有$怕乜?

珍珠宮

是的 發表於 19-1-20 00:28
乜道理呀?我又吾驚,冇一手咪2手,全球經濟樓市股市都有週期,有$怕乜?
...

一定唔會大跌. 只會微調。 好多人已經儲足彈藥, 個個都想市場大跌入貨, 你唔買都會有第二個人買。 調完之後又會再升, 而土地就會越來越少, 環境. 配套. 區域, 間格等等。。。唔係話你錢多就買到, 都要各樣條件啱你心水嘛!

男爵府

是的 發表於 19-1-20 00:25

你買來自住的?

入了,但冷靜後,向西北,38米向億京,真的不太喜歡。仍然掙扎。

用戶要求終止服務

再睇下先

wcpcelia    發表於 19-1-20 17:34

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

住白石角要考慮交通問題,我同事住白石角,邨巴疏落,公共交通工具唔多選擇,車位數目又唔多,當年我都考慮白石角,環境及住屋真係無得輸,但我係因為交通問題最終放棄左

不過唔知新盤交通問題是否已經解決,如果交通又唔係問題的話,真係好吸引

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

mln 發表於 19-1-20 00:51

一定唔會大跌. 只會微調。 好多人已經儲足彈藥, 個個都想市場大 ...

我冇話吼佢大跌先入,只係想話今次若非心头好,现階段就5好勉強自己買一个預計2021年第三季落成既单位而己。到時係升係跌冇人可以準確估到,但cash is king就是必勝定律,但楼主若買左今个盤就冇晒现金流,係风險非常高的,必需三思而後行。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

bufferzone 發表於 19-1-20 08:04
住白石角要考慮交通問題,我同事住白石角,邨巴疏落,公共交通工具唔多選擇,車位數目又唔多,當年我都考慮 ...

冇增加到交通配套
亦係我既憂慮
同區陸續有好多楼盤相繼入伙,搞5惦都好煩。

伯爵府

cerealdrink 發表於 19-1-19 22:12

會用哂全部錢付首期,之 ...

自住有需要就買,供到咁上下,儲到$就再換樓買大d,我宜家住緊到向東北,細單位得一個方向簡,不過宜家住東北方向好過以前住過的屋苑向東北,以前住嗰度一返風外面呼呼聲,好誇張,宜家的單位無咁大風.況且我覺得西北方向也幾好.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

是的 發表於 19-1-20 09:00

冇增加到交通配套

交通配套冇改善就真係.....
唔值得買

兩年前交通已經唔掂,而家果度仲咁多樓,返工出入都c梗

男爵府

7.5k,有2房加儲物房(打算作工人房)

男爵府

是的 發表於 19-1-20 08:58
我冇話吼佢大跌先入,只係想話今次若非心头好,现階段就5好勉強自己買一个預計2021年第三季落成既单位而己 ...

謝謝你,我好掙扎啊

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

cerealdrink 發表於 19-1-20 12:50
謝謝你,我好掙扎啊

吾使客氣,因为我都諗緊,我吾係買來自住,係用來放長租,等第日自己退休後才收番來住。睇下礼拜二抽成点先,但礼拜三又話要請假去買樓。
你諗成点呀?有冇去香討睇下?

侯爵府

有無車?住嗰度無車無車位返工返學會好麻煩。

男爵府

flori 發表於 19-1-20 15:40
有無車?住嗰度無車無車位返工返學會好麻煩。

我冇呀。老公有,但返工也是自己

水晶宮

我今日走完白石角睇,um, 冇車係會好獲下,有車仲要睇佢地比例,買或租都唔會平一定。附近有爛地,$2850 浮動位,固定位要$3500好似。退休係好舒服的周邊環境,但一家幾口出去返工返學,仲要靠旁邊小巴(總站),或者屋苑shuttle 再駁車了。我家人就買左嘉熙,係投資唔係自住的。

伯爵府

白石角車位好缺,揸車既要考慮埋呢點。

首頁

尾頁

跳至