自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

之前一份工個上司唔知點咁,叫兩件廢下屬做嘢,仲比人大返轉頭,一啲也不尊重佢,我見到都走,加上其中一件廢又單打我呢,所以我決定係正確的,跟著佢都濕滯

子爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章 畀面勳章

中意EQ好高嘅上司,咩情況都冷靜處理,唔需要用鬧人來解決。
Life is better when you're laughing!

子爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

喜歡有商有量同睇諒下屬嘅上司

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

喜歡唔會成日喺公司出現嘅上司

子爵府

唔A字膊,唔過份完美主義(即係做嘢過程都要完美)。
奬罰分明,唔太孤寒(間中請下食tea)

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

danad 發表於 19-1-19 23:44

我經理做左14年,從未見過我鬧人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lypoon 發表於 19-1-19 23:49

呢個世界有樣野叫「遙控」,仲煩過人在公司
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一個肯教肯比機會又有承擔的上司,但應該世上無幾個了,初出來做野出錯了,上司好用心教導指出問題,真心受用,後來老闆來了解事件,上司一力承擔,事後我問過佢點解自己承擔,佢回我「我做到這個位,我有能力承擔,但如果指出係你做錯,你根本承擔唔到一定被抄。」我真係好感動。之後公司倒閉大家沒見面了。

之後的上司係...明明好心剛剛提左佢,佢出錯的問題,剛巧老闆來電問這個問題,佢竟然話自己發現問題,做錯果個係我,被上司打心口就是這個情況。

good_pig    發表於 19-1-20 01:22

男爵府

c9c99 發表於 19-1-19 23:47

重點,我上上位上司就係咁,合作愉快,但我上一位對人講人話對鬼講鬼話,講到尾,怕下面兩件廢人單打佢,可憐

男爵府

lypoon 發表於 19-1-19 23:49

男爵府

414928 發表於 19-1-19 23:58
一個肯教肯比機會又有承擔的上司,但應該世上無幾個了,初出來做野出錯了,上司好用心教導指出問題,真心受 ...

一個好的上司教嘅嘢終身受用
最重要有腰骨,靠擦鞋那些上司就把鬼了

wcpcelia    發表於 19-1-20 09:28

珍珠宮

好似我老細咁(老外),除左做野有要求,其他咩都唔多理,只要我攪掂d野佢交到差,就唔會煩我。年尾拎budget 同成team 人飲飲食食,佢完全鬆手,仲問我要幾錢先夠。出差又係,話知你住幾貴酒店,返大陸叫架中港車都唔會理。

男爵府

414928 發表於 19-1-19 23:58
一個肯教肯比機會又有承擔的上司,但應該世上無幾個了,初出來做野出錯了,上司好用心教導指出問題,真心受 ...

我上一個上司好有leadership, 未聽過

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-20 00:09
好似我老細咁(老外),除左做野有要求,其他咩都唔多理,只要我攪掂d野佢交到差,就唔會煩我。年尾拎budge ...

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小星星1 發表於 19-1-19 22:55
之前一份工個上司唔知點咁,叫兩件廢下屬做嘢,仲比人大返轉頭,一啲也不尊重佢,我見到都走,加上其中一件 ...

最少唔好A 字膊

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

danad 發表於 19-1-19 23:44

Agreed

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

c9c99 發表於 19-1-19 23:47

呢個真,大家一team人,最重要系有商有量

大宅

2019新春慶豚圓

少說空話,多做實事!有承擔,唔認叻。有料到,即使脾氣差D 都可接受!
可惜我依架個上司係大隻講,仲好鍾意認叻,但偏偏無料扮四條。 大老細就唔同,有料到,肯教人,可能有時脾氣差D,但可以接受

子爵府

喜歡EQ高、處事公平嘅上司。

男爵府

日月水火 發表於 19-1-20 04:03
喜歡EQ高、處事公平嘅上司。

係囉,唔公平已經好有問題啦,對啲廢舊人就畏威喂。就算新人做到嘢,又驚功高蓋主,多餘,都係留返佢哋自己塘水滾塘魚了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊