自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

babe2010 發表於 19-1-20 07:25
你又話佢唔識講,但你又形容得咁詳盡,又睇唔到你話學校講,段估學校都唔會同你咁講,你睇CCTV?
...

今次係係學校出面,一d家長攪既活動,我同B食緊野,A行來同B講,話有秘密同B講 ,B就好開心咁跟左A出去,好彩我覺得奇怪跟左出去,因為中徐好多人,佢地行得去快,所以唔知我跟出來,去到一個角落位我見到依個過程,之後大聲喝止

我自已諗返,佢試過手腳有如傷,但問佢一時話唔記得,一時話唔知道,我冇諗過係比同學蝦以為一搬跌到如傷,昨晚我問過其他其他同學仔媽咪,幫手問學校情況,有其他同學話係學校原來都試過咁樣(玩),但學校既過程同發生過d咩事,我就真係唔太清楚

我諗過今日都會帶小朋友報警,就算A唔會有事,但學校同家長都知,起碼唔可以再有下次

水晶宮

julieko 發表於 19-1-20 07:53
今次係係學校出面,一d家長攪既活動,我同B食緊野,A行來同B講,話有秘密同B講 ,B就好開心咁跟左A出去, ...

叫你仔避開A及B啦, 你仔比人整过幾次都仲笑奖口以為人地同佢玩, 唔可以單純到咁。
仲有, 你仔有咩特質令個細路视佢為欺凌对象? 你要諗諗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

julieko 發表於 19-1-20 01:41
因為唔係係學校發生,但星期一都會同學校講

你話件事唔係喺學校發生?咁若喺學校以外,應該你/有大人都係同小朋友一齊架,你仔先得六歲,仲要係幼稚園生,喺咩情況地方個仔突然被推向一角?仲要懷疑唔止一次有傷....

大宅

辣汁車仔麵 發表於 19-1-20 01:12
同意,做家長保護得幾多,每日實有時間小朋友獨自面對呢d欺凌事件,小朋友學空手道都係一個解決辦法,唔係 ...

如果系幼稚園發生左咁既事、都好離譜、幼稚園任何一個有小朋友玩緊既地方都應該有大人睇住架。

子爵府

julieko 發表於 19-1-20 00:37
我及時叫住冇打到落去,但我仔比打前仲笑笑口依謂同佢玩,佢聽到我大叫停先開開驚.....

我見到咁真係好忐 ...

你仔仲笑笑口,可能一直當玩。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

好恐怖

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-1-20 08:07
你話件事唔係喺學校發生?咁若喺學校以外,應該你/有大人都係同小朋友一齊架,你仔先得六歲,仲要係幼稚園 ...

可看#41
我就係見到咁多家長係到到咁樣做,我擔心係學校一個老師睇咁多個,唔會留意到有依d事發生

男爵府

birdbird 發表於 19-1-20 08:04
叫你仔避開A及B啦, 你仔比人整过幾次都仲笑奖口以為人地同佢玩, 唔可以單純到咁。
仲有, 你仔有咩特質令個 ...

可能我地管我佢好嚴,電視都好小比佢睇,d打架超人都唔會比佢睇,類似今次事件既電視劇就緊加冇睇過,佢思想好簡單,好喜歡笑,依架仲鍾意 緊mickey mouse,peppa pig,得意隊長,mcqueen既野,我地家長連粗口都唔會講

上次又係家長活動,玩大風吹,我仔話喜歡peppa pig既走,但冇同學走,仲大聲笑,可能嗰時已經開始覺得佢底b仔

男爵府

catiou627 發表於 19-1-20 08:15
你仔仲笑笑口,可能一直當玩。

所以我好驚好忐忑,係咪我一直教錯左阿仔,佢唔識分咩係好人咩係壞人
咩事要大叫唔好,咩事要反抗

我一向都覺得人性本善,自己都咁對人,一向都教阿仔,但估唔到佢人善被人欺

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

如果即場call警察個小朋友可能會驚,件事過哂氣先去報警,警察連落簿都唔會落就叫你返屋企。同學校反映左要老師留意下個小朋友先,叫阿仔見到呢個小朋友就調頭走。

大宅

回覆樓主:

報警,告家長

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我親眼見過幾個小二女生,逼一個女生扮狗,另外用一條繩套係個女同學身上,拖住佢行。(我欲開聲制止,剛好該女同學的媽媽及時出現,馬上制止)

子爵府

虎到金來勳章

julieko 發表於 19-1-20 08:29
可能我地管我佢好嚴,電視都好小比佢睇,d打架超人都唔會比佢睇,類似今次事件既電視劇就緊加冇睇過,佢思 ...

單純無罪。

一般家長亦都唔會識點樣引導小朋友講番出黎。

不如同學校反映,睇下社工有咩建議,同阿仔傾下計。

男爵府

julieko 發表於 19-1-20 08:29
可能我地管我佢好嚴,電視都好小比佢睇,d打架超人都唔會比佢睇,類似今次事件既電視劇就緊加冇睇過,佢思 ...

幼稚園無人鍾意peppa pig???!!!!!! 有乜可能?乜學校呀。父母專業人士,無理由是新市鎮屋村幼稚園啩。

水晶宮

惡成咁?

子爵府

yingmuffin 發表於 19-1-20 10:09
我親眼見過幾個小二女生,逼一個女生扮狗,另外用一條繩套係個女同學身上,拖住佢行。(我欲開聲制止,剛好 ...

請問一下是哪一間小學?咁細個咁惡

男爵府

julieko 發表於 19-1-19 23:54
大家都6歲三個男仔
A叫B去一個角落,仲要特登擰B個肚向出,之後捉B肩膀,叫C打佢

有冇去驗傷?吾好理告吾告到,報警一定要報

公爵府

kc_01k 發表於 19-1-20 00:28
真係衰到咁,6歲咋,大個咗真係唔知變咩?好離譜

公爵府

洋洋 發表於 19-1-20 00:40
報警啦,拉唔到,嚇下佢都好呀

同意

首頁
12345...6

尾頁

跳至