自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

全日本流感患者超過150萬人,下兩星期會係高鋒期,揰正新年假期。買咗直飛長崎都唔知去好唔去好。睇報告長崎都有成3千幾人患病。打咗針都有啲驚,唔知對H1N1有冇效。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

瑪瑙宮

帶口罩。
有朋友係韓國中流感反唔到香港,已經住左3個星期。

hellohelloruby    發表於 19-1-21 10:04

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-1-20 12:08
帶口罩。

咁你朋友有冇戴口罩

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-1-20 12:08
帶口罩。

真係避過一劫,原本想買機票1 月中同爸爸去首爾

好在機票加左價,所以冇買
我爸都80 歲

wcpcelia    發表於 19-1-20 16:55

瑪瑙宮

Jasmine-4711 發表於 19-1-20 12:20
咁你朋友有冇戴口罩
佢未返來,醫生唔比佢試機,
無問咁多,佢只話好慘,
好彩佢有親戚識人係果邊幫手照顧。

珍珠宮

回覆樓主:

其實好多人輕視流感,點解世衞咁重視,就因為流感係某D地區,疫情係真係好嚴重!
接種疫苗,都係怕疫情擴散,大人就話加強抵抗力,小朋友嘅免疫系統都未成熟,唔係話加強就加強ga ma!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

嘩,仲勁過香港

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

啲人早已講, 日本太講乾淨, 乜都消毒, 結果自體無左自行製造抗體嘅機會, 下下靠外在力量去幫, 久而久之就流感都搞成咁

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-1-20 12:35
其實好多人輕視流感,點解世衞咁重視,就因為流感係某D地區,疫情係真係好嚴重!
接種疫苗,都係怕疫情擴散 ...

我仲好記得2016 年11 月,我帶同我爸媽去東京,當時有少雪
個陣地鐵車廂開暖氣,有個師奶坐我媽旁邊狂咳唔帶口罩,野到我媽發高燒幾日
仲要野到我,返到香港野到我仔燒高燒返唔到學,比我老公鬧到我飛起

自此,我打死唔帶老帶少冬天去日本。

男爵府

2019勳章

mercurycc 發表於 19-1-20 12:33
佢未返來,醫生唔比佢試機,
無問咁多,佢只話好慘,
好彩佢有親戚識人係果邊幫手照顧。

如果冇親戚響果邊仲慘。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁勁

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

2019勳章

大宅

本身plan咗過年去日本玩,我都怕怕地,如果流感仲係好勁,我寧願唔去啦,我要帶住3個小朋友,都係小心d好。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主

新年會飛東京,有小朋友,係咪改地點好d?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

青青河邊草 發表於 19-1-20 12:48
啲人早已講, 日本太講乾淨, 乜都消毒, 結果自體無左自行製造抗體嘅機會, 下下靠外在力量去幫, 久而久之就流 ...

邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珊瑚宮

lypoon 發表於 19-1-20 13:02
邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事
...

嘜佢地唔係中招就戴口罩,好有公民意識咩? 新生代?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SandyKL 發表於 19-1-20 13:16
嘜佢地唔係中招就戴口罩,好有公民意識咩? 新生代?

男女老幼都係一樣,對住人都係咁咳好討厭。夏天去時無呢D情況,冬季多人傷風感冒現晒形

水晶宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

農曆年去大阪,有無jm知大阪情況如何?去旅行要帶口罩。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊