自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實是香港先興戴口罩 ,呢樣大家應該自豪

瑪瑙宮

小mama 發表於 19-1-20 12:25
真係避過一劫,原本想買機票1 月中同爸爸去首爾

好在機票加左價,所以冇買
如老人家唔習慣咗凍去到好易病,
上次99都係呢個時間去日本,
一出一入凍暖氣都唔舒服,
差d以為自己客死異鄉添。

瑪瑙宮

jimliu713 發表於 19-1-20 12:51
如果冇親戚響果邊仲慘。
係親戚朋友,都算好日日攞飯比佢食 ,
佢都話唔舒服都無杯熱水及飯食,等佢返來先詳細傾。

瑪瑙宮

小mama 發表於 19-1-20 12:50
我仲好記得2016 年11 月,我帶同我爸媽去東京,當時有少雪
個陣地鐵車廂開暖氣,有個師奶坐我媽旁邊狂咳唔 ...
都去過好多次日本,搭車好多人都會帶口罩,
見佢地打乞嚏都口罩打,又真係小見日本人,
係咁咳唔帶,不過總會有例外既。

珍珠宮

青青河邊草 發表於 19-1-20 12:48
啲人早已講, 日本太講乾淨, 乜都消毒, 結果自體無左自行製造抗體嘅機會, 下下靠外在力量去幫, 久而久之就流 ...

係呀,老人家話過份衛生,身體反而無抵抗力

Poyau    發表於 19-1-20 18:26

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-1-20 15:08
都去過好多次日本,搭車好多人都會帶口罩,
見佢地打乞嚏都口罩打,又真係小見日本人,
係咁咳唔帶,不過總 ...

係,個次我媽又係抵死
帶口罩淨係包住口,露兩個鼻哥窿出黎
咁同冇帶冇分別

下次打死我都唔帶我媽去玩,唔識保護自己,好麻煩

男爵府

oran04 發表於 19-1-20 14:29
日本係口罩大國..香港係SARS起先多人戴

瑪瑙宮

小mama 發表於 19-1-20 15:12
係,個次我媽又係抵死
帶口罩淨係包住口,露兩個鼻哥窿出黎
咁同冇帶冇分別
老人家係咁,叫佢帶口罩好似好辛苦咁,
出去又唔即著衫,入室內又唔除衫,
一焗咪易病,同佢地去最好4-5,9-10月唔凍唔熱就舒服。

瑪瑙宮

Mm233 發表於 19-1-20 15:13
日本係口罩大國..香港係SARS起先多人戴
香港人病咪又唔帶口罩,見過好多人打乞嗤就攞開口罩,之後先帶,咳又係唔帶,咁咪又散播病菌。

珍珠宮

mercurycc 發表於 19-1-20 15:15
老人家係咁,叫佢帶口罩好似好辛苦咁,
出去又唔即著衫,入室內又唔除衫,
一焗咪易病,同佢地去最好4-5,9- ...

就係囉,出發前都話日本得1 度,叫佢帶羽絨,佢唔帶淨著薄衫,去到個邊落雪,佢叫凍話唔想出去
我真係比佢激到啤一聲

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

lypoon 發表於 19-1-20 13:02
邊係,佢地D人男男女女咳同打噴嚏完全唔掩口鼻,我月頭喺日本已同老公講,佢地唔識驚,遲早出事
...

係,喺大阪,名古屋都發覺啲日本人打噴嚏咳係完全唔會掩住 但我見周圍啲人一啲反應都無,應該係習慣咗咁

禁止訪問

侯爵府

oran04 發表於 19-1-20 14:29

香港係無病果d先戴,有病果d唔戴

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nainaitze 發表於 19-1-20 15:27
係,喺大阪,名古屋都發覺啲日本人打噴嚏咳係完全唔會掩住 但我見周圍啲人一啲反應都無,應該係習 ...

係,我見到即行開,但係有時喺車廂或者排緊隊無得走

子爵府

2019新春慶豚圓

MariaTsui 發表於 19-1-20 13:28
農曆年去大阪,有無jm知大阪情況如何?去旅行要帶口罩。

上星期在大阪,心齋橋一帶無咩特別,去到梅田就有好多日本人載口罩。

男爵府

我農歷年呢個旅行真係波折重重
唯有帶口罩啦!

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-1-20 15:29
但好多人仲話 多做運動,增強抵抗力好過打針
唔通幾歲小朋友去操體能咩
...

咪係囉!搵小朋友條命去博,我認同大人可以加強體抗力,但小朋友唔同大人呀嘛!仲有高危一族呢?!

伯爵府

yucl_hk 發表於 19-1-20 12:00
全日本流感患者超過150萬人,下兩星期會係高鋒期,揰正新年假期。買咗直飛長崎都唔知去好唔去好。睇報告長 ...

要染香港都要染到,唔駛等去日本。。上兩星期去完,搭飛機坐公車我會帶口罩。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊