在職全職

跳至

首頁
12345...31

尾頁

洋房

Yes la, now the financial situation is OK, but I know that we need to use a lot of money when he goes to school. Kindgarten fee is like $3000 + per month !!

I think I will keep my work. Maybe until I have 2nd baby & see see !

Thanks for your advice !

男爵府

原帖由 jh1228 於 09-5-4 14:10 發表
HPChingchingma,

我最細小朋友今年讀四年班.

你的小朋友讀幾年班 ??

好岩喇.
老二都係 P.4 .
老三就係 P.3
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

原帖由 babyakam 於 09-5-4 15:45 發表
Yes la, now the financial situation is OK, but I know that we need to use a lot of money when he goes to school. Kindgarten fee is like $3000 + per month !!

I think I will keep my work. Maybe until ...

而家讀幼稚園有學卷的. 你不如打算入這些的幼稚園 , 負擔都沒有那麼重呀 !

好似聖羅撒這些一條龍學校 , 幼稚園也有學卷的.

又試下在KOWLOON BAY 其士商廈那間幼稚園 , 你夜互可以接埋小朋友放學都幾好.

男爵府

原帖由 jh1228 於 09-5-4 14:52 發表
babyakam,

其實不用太擔心, 最重要是你每日放工後, 要抽多些時間與小朋友溝通, 假日全程親自照顧. 親子時間質量最重要.....工人只是幫手打掃清潔, 買餸煮飯.

以前都試過做全職媽媽, 好享受那段日子(半年時間), 真 ...

嘩...........

好似我的心聲 .我都係有 2 年無做野

就算搵得少 , 我老公也情願我返工 . 都係驚我太緊張仔女佢地學校成績而有病 .......

複式洋房

WOW, 你的老二與老三相差一年, 肯定湊佢兩人時好像TWINS那麼辛苦吧 !!

想分享你的老二, 學習是否積極 ?? 因我的老三讀書不太積極, 有時得過且過, 對自己沒有要求, 很難推動他勤力讀書.

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-4 16:57 發表

好岩喇.
老二都係 P.4 .
老三就係 P.3

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-4 00:13 發表
剛剛11個月je...辛苦死了~

小朋友大得好快, 明年您又要幫佢搵幼稚園啦!
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jh1228 於 09-5-4 17:15 發表
WOW, 你的老二與老三相差一年, 肯定湊佢兩人時好像TWINS那麼辛苦吧 !!

想分享你的老二, 學習是否積極 ?? 因我的老三讀書不太積極, 有時得過且過, 對自己沒有要求, 很難推動他勤力讀書. ...

jh1228 & HPchingchingma,

想問吓是否P.4 才開始學英文僚草 ?

人不犯我, 我不犯人.

大宅

您哋已經好好咖喇, 我放假無過temp., 一返工啲工作堆積如山, 做到想死, 又掛住個b想快啲返屋企, 結果捱唔夠一星期就病咗喇...

洋房

學卷, how can u apply ? Is there any condition ?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 babyakam 於 09-5-5 11:29 發表
學卷, how can u apply ? Is there any condition ?

You can search its website.
人不犯我, 我不犯人.

大宅

我都係九龍灣媽咪, 囡囡讀緊K1, 2個就快出世了(預產係28/MAY)
阿媽湊唔掂2,所以今次要請工人了.(雖然好唔想請工人)
但經濟又唔許可唔做野, 我想問妳地知唔知其士樓下間幼稚園是否有托兒服務架?
我想等BB 2歲大就唔請工人,比佢入讀幼兒班,(費用同請個工人差不多),
自己湊返放學, 妳地覺得可行嗎?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 rr925 於 09-5-5 17:01 發表
我都係九龍灣媽咪, 囡囡讀緊K1, 第2個就快出世了(預產係28/MAY)
阿媽湊唔掂2個,所以今次要請工人了.(雖然好唔想請工人)
但經濟又唔許可唔做野, 我想問妳地知唔知其士樓下間幼稚園是否有托兒服務架?
我想等BB 2歲大就 ...

Hello, rr925,

其士樓下那間有托兒服務呀!(N1-N4),
好像是還有延展服務至8:00PM.
您開始放產假未呢?
人不犯我, 我不犯人.

大宅

hw1115,

我預定25/MAY先開始放, 如果早出世就立即放囉.
想放多D假係後面休息餵奶.
而家公司既野都已經交晒比同事跟,只等BB出世.
咁妳知唔知托兒所既收費啊?

原帖由 hw1115 於 09-5-5 22:03 發表

Hello, rr925,

其士樓下那間有托兒服務呀!(N1-N4),
好像是還有延展服務至8:00PM.
您開始放產假未呢?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 rr925 於 09-5-6 09:26 發表
hw1115,

我預定25/MAY先開始放, 如果早出世就立即放囉.
想放多D假係後面休息餵奶.
而家公司既野都已經交晒比同事跟,只等BB出世.
咁妳知唔知托兒所既收費啊?
...

我當年早出世就是立即放.

HK$2,575.00 per month ,沒有學卷,
K1 開始才有學卷.
人不犯我, 我不犯人.

複式洋房

hw1115,

Yes, P.4開始寫英文潦草.

原帖由 hw1115 於 09-5-4 20:02 發表

jh1228 & HPchingchingma,

想問吓是否P.4 才開始學英文僚草 ?

大宅

係啦~頭都痛埋

BB 而家係放在ee度湊, 朝早由99湊過去, 夜晚我就去ee屋企湊番, 但係到佢番學就唔想俾ee湊了, 因為負擔很重!
想俾bb 讀屋企附近d全日n1, 咁我放工可以直接湊佢, 但如果ot 既話就麻煩, 雖然有延展, 但都係要趕住番入去~

我見你地話俾bb 讀其士附近個間, 乜可以架咩?唔係一定要係呢區住先得架咩?

原帖由 hw1115 於 09-5-4 19:56 發表

小朋友大得好快, 明年您又要幫佢搵幼稚園啦!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-6 14:02 發表
係啦~頭都痛埋

BB 而家係放在ee度湊, 朝早由99湊過去, 夜晚我就去ee屋企湊番, 但係到佢番學就唔想俾ee湊了, 因為負擔很重!
想俾bb 讀屋企附近d全日n1, 咁我放工可以直接湊佢, 但如果ot 既話就麻煩, 雖然有延 ...

You can call the centre for more details.
人不犯我, 我不犯人.

男爵府

原帖由 jh1228 於 09-5-6 11:04 發表
hw1115,

Yes, P.4開始寫英文潦草.

我都係呀 !

不過 , 開始要用 ball pan 改正啦

男爵府

原帖由 ~小彤~ 於 09-5-6 14:02 發表
係啦~頭都痛埋

想俾bb 讀屋企附近d全日n1, 咁我放工可以直接湊佢, 但如果ot 既話就麻煩, 雖然有延展, 但都係要趕住番入去~

我見你地話俾bb 讀其士附近個間, 乜可以架咩?唔係一定要係呢區住先得架咩?..

唔駛嫁.

之前我仲係 kowloon bay 返工時. 我同事有問過其士個間幼兒園 . 不過, 這間好搶手 , 好似無位, 我同故事~話等得來, 佢亞仔己k.2 , 唔遘通要轉校 ,也不用讀這間喎.
有時見到有的媽媽一路行一路拉住小朋友上學, 好溫馨

複式洋房

P.4的老三還未用原子筆改正但P.6的老二要用原子筆做功課.

原帖由 HPChingchingma 於 09-5-6 15:59 發表

我都係呀 !

不過 , 開始要用 ball pan 改正啦

首頁
12345...31

尾頁

跳至