0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

請問有冇人知條頸一攤攤白色個啲係咩泥?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

hkc005 發表於 19-1-20 14:29
請問有冇人知條頸一攤攤白色個啲係咩泥?

汗斑要保持皮膚乾爽丫
每次餵完奶都要用熟水抺加抺乾

複式洋房

2019勳章

Cathychan0422 發表於 19-1-20 14:34

汗斑要保持皮膚乾爽丫

唔該你啊 等我試下先><

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我仔之前都係咁,仲出左d粒粒。
咁岩有親戚做皮膚科嘅護士,我就比BB嗰啲粒粒佢睇。 佢話係濕疹,叫我用Aqu cream +呢隻藥膏 ,4:1 咁溝埋,然後比bb揸。揸左兩次就好返晒滑嘟嘟。但d汗斑就依然仲係度。

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

汗疹 保持乾爽 勤力清潔 唔好出汗 好快好番

珍珠宮

2019新春慶豚圓

汗疹,要清潔乾淨,保持乾爽

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

可能系汗斑,平時勤清潔,保持乾爽。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

白色係汗班大約要2個月時間先會散,記住要干爽就得,盡量唔好比d奶流落條頸,同埋大人抱bb/著過多衫都因住搞到bb條頸出晒汗,我個陣時有幫bb搽爽身粉快d好

複式洋房

2019勳章

Water0514 發表於 19-1-20 17:24
我仔之前都係咁,仲出左d粒粒。
咁岩有親戚做皮膚科嘅護士,我就比BB嗰啲粒粒佢睇。 佢話係濕疹,叫我用Aqu ...

汗斑有冇可能退到?

複式洋房

2019勳章

kissapplegirl 發表於 19-1-22 01:17
白色係汗班大約要2個月時間先會散,記住要干爽就得,盡量唔好比d奶流落條頸,同埋大人抱bb/著過多衫都因住 ...

知道 咁抱住bb都唔駛幫bb著咁多衫?遲下春天開始熱 情況會唔會惡化?

大宅

2019新春慶豚圓

hkc005 發表於 19-1-22 13:09
知道 咁抱住bb都唔駛幫bb著咁多衫?遲下春天開始熱 情況會唔會惡化?

我抱bb嘅時候會放條紗巾係手臂,因為有時出汗嘅係大人,痴咗啲汗同細菌落bb條頸度
bb著衫唔使特別多,同大人一樣或者多一件就夠,因為初生bb通常會包住包被, bb手仔腳仔凍唔係等於唔夠暖,摸後頸先知佢夠唔夠暖, 我當初就係聽屋企人老人家講要著多啲衫,焗到個仔成條頸都係熱痱 日日搽爽身粉先好到
之後我就冇幫bb著咁多衫,我著幾多件bb就著幾多件,到3月春天既時候開始好熱,其實著薄長袖衫都夠㗎啦, 如果著太多衫bb瞓覺嘅時候後尾枕會出曬汗, 只要佢條頸冇再有奶同汗醃住就唔會惡化落去

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

其實好多時候bb真係會熱親,大人仲驚佢地唔夠暖...

複式洋房

2019勳章

我要做媽媽 發表於 19-1-22 14:26
其實好多時候bb真係會熱親,大人仲驚佢地唔夠暖...

咁99覺得凍.就自自然然要幫佢著多件衫咁抱佢><.
我平時就幫佢著兩件衫

複式洋房

2019勳章

kissapplegirl 發表於 19-1-22 13:44
我抱bb嘅時候會放條紗巾係手臂,因為有時出汗嘅係大人,痴咗啲汗同細菌落bb條頸度
bb著衫唔使特別多,同大 ...

我見到你bb背隻啲汗斑都好明顯啊佢應該個陣都好唔舒服..好彩你幫你搽完野好番好多啊
我今晚試下先 我都怕會有細菌落左bb任何一個部位啊
我平時都係幫佢著兩件炸..d人話bb新陳代謝快所以佢地會熱過我地大人啊..
你宜家bb幾多歲啊?

大宅

2019新春慶豚圓

hkc005 發表於 19-1-22 16:27
我見到你bb背隻啲汗斑都好明顯啊佢應該個陣都好唔舒服..好彩你幫你搽完野好番好多啊
我今晚試下先 我都 ...

我個仔而家就快一歲啦,嗰陣時我畀健康院個醫生睇過佢條頸話係熱痱,叫我保持乾爽,汗班我自己上網搜尋過資料就話要大約兩三個月先會退, 無記錯大約三個月我個仔條頸既汗班就好左
其實嗰啲白色既汗班係真菌引起㗎, 你擔心都可以番健康院時諮詢一下

大宅

2019新春慶豚圓

hkc005 發表於 19-1-22 16:27
我今晚試下先 我都 ...

嚴重時。。。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

汗斑。呢個天氣著衫要適量,著多衫要留意背部,頸部有無出汗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊