自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

SAMLAU 發表於 19-1-20 19:18
我都做過年青嘅時候, 我都係鍾意購物, 但我會節制自己購物意欲, 唔會月月清。
...

邊個唔想買嘢,睇下你你控制購物,定係購物控制你啫

侯爵府

高達紅色 發表於 19-1-20 20:05
老實唔好成日批鬥D後生,得嗰萬三蚊人工,真係係香港生活唔到囉!怪只怪香港社會個個賺到盡,人工真係追唔 ...
同意

伯爵府

teaspoon 發表於 19-1-20 19:39
我覺得 ,那三個男仔唔洗辭正職去拍片。星期六日先整自己生意就唔洗無晒收入
...

我都係咁諗。
“理想、理想” 係咪先要攪掂咗3餐先好講呢?

男爵府

如果你話萬三蚊,比左4千5家用,係香港夠使,咁你應該自己都唔係幾計住自己使幾多,仲有自己都應該月入二三萬以上,8千5今時今日香港一個人生活係好慳先得

利申:支持祖國 反對移民

翡翠宮

lam133 發表於 19-1-20 19:21
月光C9

me too

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大部分都係消費過度

伯爵府

mickeyeva 發表於 19-1-20 19:06

77台。依加做劏房

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

youhello507 發表於 19-1-20 19:09
大部分都係消費過度

另一方面,靠佢哋不斷消費,經濟才有氣息

月光族過度消费令經濟有起息?咁佢地老左邊個養佢地?公、综缓及長者津貼?又係用纳税人的錢填氹?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

老實唔好成日批鬥D後生,得嗰萬三蚊人工,真係係香港生活唔到囉!怪只怪香港社會個個賺到盡,人工真係追唔 ...

何謂賺到盡?做生意唔賺錢嗰啲叫開善堂

伯爵府

回覆樓主:

嗰3條仔真係廢青,表面大學生,唔揾一份正職,講理想,自己揾錢食飯嘅能力都無學人講理想。拍片無壓力嘛,出社會返工仲要受氣。逃避姐

侯爵府

你中間嗰句得萬三蚊人工係香港生活唔到會得罪好多人囉。單人綜援一個月得二千幾咋。人工追唔上樓價物價係真既。搵唔到高人工既工作咪打兩份工。700萬人都係咁生活,唔上進搵錢無人會幫到自己。

男爵府

mickeyeva 發表於 19-1-20 19:06
出個圖ICON 代表咩?

我個人認為個男仔, 揾萬3比四千家用都算乖

男爵府

flori 發表於 19-1-20 21:08
你中間嗰句得萬三蚊人工係香港生活唔到會得罪好多人囉。單人綜援一個月得二千幾咋。人工追唔上樓價物價係 ...

1.3萬。其實,夠單身男/女同比家用。但要同家人住。

伯爵府

牛年勳章

太多借錢廣告, 令不借錢的月光族覺得自己很正常

男爵府

wkpig166 發表於 19-1-20 20:30
我都係咁諗。
“理想、理想” 係咪先要攪掂咗3餐先好講呢?

另外,有個puzzle 男,話佢意識到欠卡數六萬再改過消費習慣既。重點想講,佢午餐好豪華,食海南雞飯再配炒通菜,一日三餐外食實貴喇。唔慣得儲唔到錢又肥. 買puzzle框架都$600up

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就算揾萬三,如果同屋企人住又唔驶比家用,其實非常好驶。呢班年青人月光除了驶大晒,大多都因為自小家庭没有教佢哋理财同储蓄。
其實從小教小朋友理财好重要,應驶先驶及储蓄習慣必須從小養成。

侯爵府

teaspoon 發表於 19-1-20 21:44
1.3萬。其實,夠單身男/女同比家用。但要同家人住。

我啱啱畢業出黎做嘢就係咁,嗰陣都可以儲到幾千。依家做嘢都好幾年自然人工又高咗無咁拮据。結婚前盡可能真係要同屋企人同住先儲到錢。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

414928 發表於 19-1-20 20:15
今時今日的年青人真幸福,「月光族」是幸福的別稱,整份糧買買買只為滿足自己的慾望,是多麼令人羨慕的事.. ...

現在既社會風氣,己經唔同晒。
如果做父母,冇好好計劃自己退休生活、自給自足,去要求仔女比家用?會被批評不體諒後生,不負責任、不應該生兒育女~~

男爵府

flori 發表於 19-1-20 21:08
你中間嗰句得萬三蚊人工係香港生活唔到會得罪好多人囉。單人綜援一個月得二千幾咋。人工追唔上樓價物價係 ...

面數二千幾零用。住、食、車、醫療、眼鏡咩都唔洗錢,仲有三糧,等政府比好過仔囡比。有啲仔女都比一二千零用父母表心意。

樓?追樓價?得公屋得天下。仲諗咩樓價?無需要買私樓。

首頁
12345...8

尾頁

跳至