自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-1-21 08:08
我屋企d披肩(cashmere加非cashmere) 廿條都有,買到上癮(我唔用薄,絲巾我都唔用,鐘意暖暖的, ...

紫色灰色個條好靚, 請問係邊間店買? 謝謝

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-21 08:08
我屋企d披肩(cashmere加非cashmere) 廿條都有,買到上癮(我唔用薄,絲巾我都唔用,鐘意暖暖的, ...

你買的好抵呀!好羨慕⋯⋯

水晶宮

cindy618 發表於 19-1-21 10:38
我見有仿羊絨,即係咩嚟架?

你對⋯⋯「仿」⋯⋯這個字理解是什麼?

大宅

不如買Burberry cashmere 又靚又暖

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cassy_w 發表於 19-1-21 14:11
紫色灰色個條好靚, 請問係邊間店買? 謝謝

紫灰在twiggy買,中環戲院里美心隔離,不過佢話搬遷清貨(佢成日都話搬呀清貨呀咁),唔知搬左未同有咩貨

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

caryfox 發表於 19-1-21 20:33
你對⋯⋯「仿」⋯⋯這個字理解是什麼?

你答得真係直接

子爵府

買條 Vucuna ,十幾萬起跳。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我最鍾意羊絨:披肩、圍巾、梳化被、羊絨毛氈都有,用過真係返唔到轉頭,尢其是baby cashmere, 真係令人愛不釋手,又薄又軟又暖

王國長老

caryfox 發表於 19-1-21 20:29
你買的好抵呀!好羨慕⋯⋯

同事聽到900嘩嘩聲話我大洗,我心唸3x6呎咁大條毛,點都要d成本掛

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-1-21 21:19
同事聽到900嘩嘩聲話我大洗,我心唸3x6呎咁大條毛,點都要d成本掛
仲要成張被咁大喎!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bufferzone 發表於 19-1-21 20:44
我最鍾意羊絨:披肩、圍巾、梳化被、羊絨毛氈都有,用過真係返唔到轉頭,尢其是baby cashmere, 真係令人愛 ...

王國長老

caryfox 發表於 19-1-21 21:21
仲要成張被咁大喎!

我要穩陣上膊,太細無安全感

男爵府

回覆 siuying705 的帖子

JM, 請問是否需要乾洗?

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-21 21:19

直頭抵啦,咁大條。。。

公爵府

addylai 發表於 19-1-21 22:12
回覆 siuying705 的帖子

JM, 請問是否需要乾洗?

100% cashmere 可以水洗的
手洗最好,不過我懶,掉落洗衣機開羊毛Mode洗

記得平放掠乾,唔好掛

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-21 07:09
有做製衣嘅朋友同我講,幾十年前嘅cashmere同而家已無得比
即好似養雞咁,以前走地食蟲,而家養籠食雞料。 ...

係啊!想買件好啲嘅冷衫俾長者,去永安、sogo都買過,著第三次已經好似開始起毛頭,想揾以前果啲Cashmere 牌子,但都唔見晒!唔平架,質量一啲都唔好,仲要鎖係櫃入面……真係無語!唉!唉!唉!

請請問知唔知邊度仲有啲質量好嘅cashmere 或冷衫賣?

珊瑚宮

畀面勳章

更紗 發表於 19-1-20 20:54
唔一定大牌
我見uniqlo都有cashmere
但最靚既當然係克什米爾既

佢嗰啲只係最差嘅 cashmere
由我入行咁多年,眼見 cashmere 嘅 quality 越來越差,只有最頂尖嘅名牌先勉強 keep 到。

男爵府

siuying705 發表於 19-1-21 23:28
100% cashmere 可以水洗的
手洗最好,不過我懶,掉落洗衣機開羊毛Mode洗
唔該曬!濕洗好似乾淨D。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

小可愛11 發表於 19-1-21 23:38
佢嗰啲只係最差嘅 cashmere
由我入行咁多年,眼見 cashmere 嘅 quality 越來越差,只有最頂尖嘅名牌先勉強 ...

你意思係最差係uniqlp定 克什?

珊瑚宮

畀面勳章

caryfox 發表於 19-1-20 21:12
我有兩條羊絨圍巾,
係⋯⋯柔軟滑溜⋯⋯又薄又暖⋯⋯不刺激頸肉!

可以穿過介指嘅係 pashmina .
先幾年我都瘋狂地買咗好多條,到最後遇到一條 Kani 就知道要收手,因為自知無能力追落去,呢條 Kani 全人手織+綉,需時兩年,係六位數字。

首頁

尾頁

跳至