婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

如果你男朋友撐你,要佢用行動證明,唔係得把口講下就算。你地已成年,可以旅行結婚,可以註冊,可以搬走,可以以及後佢自己番屋企探父母,你就同男家不相往還。
如果佢只係叫你唔好理佢地,請你快點離開,唔好再浪費青春係呢個男人身上。
憑佢地而家既表現,俾我已經有足夠理由一世都唔會再見佢地。
日日是好日

公爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-21 11:04
多謝各位絲巴打,我男朋友一家都係住公屋。佢爸爸做運輸工程車,呀媽係洗碗
我爹地媽咪而家有開小店做生意
...

認真系天下奇聞....家住公屋,洗碗,揸車的基層家庭睇唔起護士 ?? 睇唔起專業人仕 ? 睇唔起開鋪頭的親家 ? ? 真系一百歲未死都有新聞聽呀 ?

複式洋房

佢地唔知我屋企開小店
我男朋友有為我講說話
男朋友係長子滴孫
。。。唉 好頭痛 唔知點做

禁止訪問

複式洋房

我知自己鍾意佢。。。唉
我明你地既意思,驚第時我。會委屈,我無諗過你地會為我講好說話
一直以黎我以為自己做錯事。。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當網友都撐你時,你男朋友實質做咗乜去幫你?齋講愛你冇用架喎。父母冇得揀意思係佢唔會違反佢父母嘅意思,咁你仲唔醒?佢梗係唔明點解你要放棄段感情啦,因為俾人侮辱果個係你唔係佢呀嘛。

複式洋房

Hoyu妹妹 發表於 19-1-22 17:39
我知自己鍾意佢。。。唉
我明你地既意思,驚第時我。會委屈,我無諗過你地會為我講好說話
一直以黎我以為自 ...

講真其實你一d錯都無,有一份正當職業,又有責任心,好似你咁好嘅女仔去邊度搵,其他人講得啱,呢個係一個好機會睇清楚你男朋友係咪值得托付餘生嘅人,父母再錫仔女,都會比仔女先走一步,只有伴侶先可以一齊走到最後,人地父母好明顯係唔鐘意你,先會對你諸多為難,但請你唔好放係心上,你行得正企得正,根本唔需要怕佢地,做好你自己就夠喇

洋房

係外國好多都係自己打工賺錢讀書加政府借錢,父母有錢都唔會幫子女比,目的要佢地獨立。你男友父母好典形中國人思想,得罪講句,佢唔地職業就知無乜讀過書,思想守舊,佢地固步自封,唔好諗住佢地會對你改觀,係唔會。所以如果你嫁左要同佢2老一齊住,真係唔好嫁,幾愛都好,終有一日你會忍唔住日日受委屈既日子!想清楚甘心咁樣過一世日日受人氣受人白眼?

如果你男友堅決話可以唔駛一齊住,佢又咁愛你,萬事都企係你果邊就唔同。嫁左後盡量唔好同佢地接觸,越少接觸越少磨擦。

洋房

回覆樓主:

Replied above

大宅

回覆樓主:

首先,我想話你知你真係好乖好叻女
自食其力 100分
至於你男朋友,依家真係睇清楚佢既時候
你男朋友話撐你,唔係用把口就可以
佢處理到佢父母你先好嫁
根本當日佢點可以由得佢父母咁講野呢?
婆媳關係最重要係個男人識唔識處理
唔好心軟未搞掂就嫁,如果唔係真係有排後悔

你個topic話比人搞到結唔成婚,其實要結點都會結到,如果個男人保護唔到你,真係唔該唔結好過結
保護既意思係啲無道理既野唔會要你屈就,唔會比人傷害你

如果嗰2件垃圾咁話我嗰女,我應該會鬧爆佢,然後話佢知我女有債無債都唔關佢2件垃圾事

複式洋房

多謝你地 為我抱不平 我每一個貼我睇完都流眼淚,我男朋友話msg左比佢老豆表明撐我,我好開心 但難關點止一個 有d 未到既難關仲有

子爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-24 22:30
多謝你地 為我抱不平 我每一個貼我睇完都流眼淚,我男朋友話msg左比佢老豆表明撐我,我好開心 但難關點止一 ...

問清你男朋友有乜打算先啦,長痛不如短痛,做人要錫自己多D,冇男人唔使死,我哋擔心你男友得把口,到時又要委屈你。

複式洋房

頭先,我男朋友又同我講,佢老豆食飯果陣話接受唔到我爭既學費,又問點解會爭咁多錢,當年無學生資助咩,等等...

我問佢。點解好人好姐會有學生資助?? 我爸爸,媽媽都有番工點。拎到??
佢答我佢老豆有去番工但無報比政府,我呀媽無番工

我男朋友同佢地嘈,我地而家唔知點做。。。

大宅

其實你仲欠幾多錢?

子爵府

Hoyu妹妹 發表於 19-1-24 23:43
頭先,我男朋友又同我講,佢老豆食飯果陣話接受唔到我爭既學費,又問點解會爭咁多錢,當年無學生資助咩,等 ...

我個女個男朋友一樣有欠學生貸款,有乜問題,條老嘢好有問題,佢係清朝嚟?

做佢新抱,真係要諗清楚,睇你男友肯唔肯幫你擋先啦。

係喎,佢老豆虛報係刑事罪,可以舉報,佢再嘈就郁佢,唔使同佢客氣。

侯爵府

我唔明點解佢父母會需要知道你欠學費?你自己講佢地知?你自己個人財政even 收入幾多有需要向佢地交代?你人工應多過佢父母,佢哋怕你問佢地要錢?定有人上門收數?student loan 好少事

複式洋房

唔係
當年讀設計,我係用學生loan ,之後讀護士 我問左銀行,最後將兩條數夾埋一齊的

果日佢問我仲有每月仲有幾多錢剩,我就講左出黎,因為我覺得讀書野都好正面呀
之後就咁

岩岩我男朋友講佢老豆話識得一個放數既人,佢話我地結左婚,我既債就關佢事,佢話會林紅油果類野

複式洋房

佢老豆仲話我爭學費會影響到我男朋友份工

翡翠宮

回覆樓主:

佢老豆係咪硬膠
你D loans佢係咪想幫你還?吾係既話,關佢蛋治?
你問下佢囉,吾接受有 loan咪你還Q左佢囉文盲

複式洋房

佢而家就係咁講 而家我住梗男朋友既屋,佢老豆同佢講,話3月前我還唔到我既學費,就要我走

但我男朋友鬧佢!叫佢地唔好搞咁多野

首頁
12345...8

尾頁

跳至