自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

小朋友本身抵抗力唔好經常病,食西藥多,身體虛,之後暑假去咗我媽咪度住,屋企人日日飲雪梨水+吉餅沖水飲就俾埋我小朋友飲,點知飲咗一個禮拜我小朋友開始尿頻,幾分鐘一次。

後來我俾中藥佢飲就好返。最近又病返,病咗2個禮拜食太多西藥同寒涼中藥,之後又復發尿頻。幾分鐘就一次,有時尿少尿黃,有時好清,好多。好奇怪,好擔心。已經住院幫佢做過檢查,冇尿道發炎,但唔知點解就一直尿頻,凌晨4點都會起身去一次。我俾佢搞到精神虛弱,好擔心佢。。。

請問有冇經驗的可以分享下。。。。好驚佢長期咁。已經帶佢食中藥調理,中醫話佢傷咗陰氣,開咗中藥,但好似冇咩效。

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章

可以試下田灌草煲冰糖,我小朋友都試過尿頻,婆婆話係屙up尿, 我小朋友飲左幾次就有改善

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

會唔會係膀胱活躍症? 睇下泌尿科

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章

會唔會係尿道炎

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

生虫都有可能尿頻, 膀胱肌都會影响, 睇西醫隱陣啲.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙

大宅

bybewong 發表於 19-1-20 22:51
小朋友本身抵抗力唔好經常病,食西藥多,身體虛,之後暑假去咗我媽咪度住,屋企人日日飲雪梨水+吉餅沖水飲 ...

我個女試過,驗尿知唔係尿道炎,照埋超聲波睇腎功能冇冇問題,唔係心理緊張問題! 最後睇中醫好番,但唔係睇一兩次,食幾次藥就得,都食左幾星期藥先完全好番! 主要係體弱,話濕熱,腎虛等!
同埋要戒口,所有濕熱,寒涼野都唔食得! 湯水只可飲清保涼果類平實的湯調理身體!

男爵府

2019勳章

小朋友本身抵抗力唔好經常病,食西藥多,身體虛,之後暑假去咗我媽咪度住,屋企人日日飲雪梨水+吉餅沖水飲 ...

我細個身體唔好,基本上個個星期都會睇醫生,食好多西藥,果時臨訓我都痾成6-7次尿先得,真係有得痾的,但大大下到左中學冇再咁食藥就自然正常番

http://kawaii-kids.com/

子爵府

食西藥多都會尿頻, 身體弱就唔應該飲雪梨水, 因雪梨水好寒涼,腎虛都會多尿痾,如睇過西醫無其它嘢, 或者睇中醫調理吓, 千其唔好食太多寒涼嘢

象牙宮

回覆樓主:

考慮睇醫生

大宅

核桃

男爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

我仔之前半夜唔夠兩個鐘一次,成日瀨尿。前排睇左中醫,主要話佢體虛,要介食凍野,凍飲,連續飲了十多天中藥,有改善,可以隔3,4個鐘一次。加上我奶奶成日燉鷓鴣湯比佢飲,個人都面色紅潤d,增加抵抗力都有幫助。

大宅

mankiu1204 發表於 19-1-20 22:57
可以試下田灌草煲冰糖,我小朋友都試過尿頻,婆婆話係屙up尿, 我小朋友飲左幾次就有改善
...

係邊度買呀?唔該吖

大宅

hayley_leung 發表於 19-1-20 23:07
會唔會係尿道炎

Check咗冇尿道炎

大宅

andyman 發表於 19-1-20 23:13
生虫都有可能尿頻, 膀胱肌都會影响, 睇西醫隱陣啲.

生蟲?

大宅

vanvan1999 發表於 19-1-20 23:43

我個女試過,驗尿知唔係尿道炎,照埋超聲波睇腎功能冇冇 ...

請問係睇邊位醫生吖?可以介紹我嗎?我小朋友係幾分鐘就去一次,好心痛,見到佢好辛苦

大宅

anpanmenbaby 發表於 19-1-21 00:25
我仔之前半夜唔夠兩個鐘一次,成日瀨尿。前排睇左中醫,主要話佢體虛,要介食凍野,凍飲,連續飲了十多天中 ...

請問睇邊位中醫,可以介紹嗎

大宅

zzzlam 發表於 19-1-20 23:52
我細個身體唔好,基本上個個星期都會睇醫生,食好多西藥,果時臨訓我都痾成6-7次尿先得,真係有得痾的,但 ...

係,佢係有尿,見到好心痛,而且對生活造成不便,因為佢上堂不停去廁所

大宅

Sunday12 發表於 19-1-20 23:06
會唔會係膀胱活躍症? 睇下泌尿科

唔該曬

男爵府

2019勳章 BK Milk勳章

bybewong 發表於 19-1-21 10:51
係邊度買呀?唔該吖

我係街市買伽,通常十幾廿蚊有一扎,啲婆仔教連根煲仲有效

大宅

2019新春慶豚圓

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fskypost.ulifestyle.com.hk%2Farticle%2F2245020%2F%E5%A4%9C%E5%B0%BF%E9%A0%BB%E9%A0%BB%E9%9D%9E%E8%85%8E%E8%99%9B+%E4%B8%AD%E9%86%AB%E5%B8%AB%E6%8B%86%E8%A7%A3%E4%BA%94%E5%A4%A7%E6%88%90%E5%9B%A0&h=AT0nyfETjjCQrZdl4oyypFiApE73UQI6cbkA5hE-kBHnqft75Cwlf_Kn3-n95vq3Z_dHWNziQ8GRZBqJNMBNu72XrSJnkLLERd7UnBsCHEKbLDKjeC3OMjGAJ2GM&s=1

近日看到這篇文章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊