懷孕前後

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

我老婆本身有隱性地貧,醫院叫一定要食葉酸,原來葉酸過量會令胎兒有自閉症風險架,
但一方面又話有地貧既孕婦要吸收多啲葉酸
我老婆而家11週每日都食 1 粒 GNC既 prenatal formula with iron 補充丸
入面有1000微克既葉酸
會唔會太多?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

最好問返醫生要食幾多先系適當。

大宅

bambam813 發表於 19-1-21 02:23
我老婆本身有隱性地貧,醫院叫一定要食葉酸,原來葉酸過量會令胎兒有自閉症風險架,
但一方面又話有地貧既 ...

我都係癮性兩粒genes

1000ug係min
上年fine tune左ge量
我四年前都仲係每日5000ug=5mg

我婦產科都叫我可食番5mg呀
因為我都冇食咩suppl同其他有葉酸食物
我大仔好健康呀
我自閉都未到佢自閉

反而唔夠1000ug會唔夠力造紅血素呢
你地再問多次醫生1000/5000ug
佢就知你地知個adjustment

其實葉酸係每日都會排出ge物質
唔需太擔心
再問清楚自己既case啦

大宅

同埋你老婆有地貧
可係政府產檢時問佢要架
冇問就唔會俾
唔洗錢架,一樣都係葉酸

複式洋房

ChansBB 發表於 19-1-22 22:05

我都係癮性兩粒genes

Sorry 我唔係好明ug & mg
我老婆每日食1000 mg
睇報告話每日唔好超過1500-2000
超過有機會生自閉兒咁話

珍珠宮

2019新春慶豚圓

haha748494 發表於 19-1-22 21:49
最好問返醫生要食幾多先系適當。

冇錯亞,關於劑量,都係問番醫生比較妥當

大宅

bambam813 發表於 19-1-22 22:11

毫克,符號為mg,等於一千分之一克
微克,符號為μg,等於一百萬分之一克

1mg=1000ug/mcg

1000mg好多下喎

大宅

bambam813 發表於 19-1-22 22:11

呢個係上年開始既講法
你問問婦產科就知

複式洋房

ChansBB 發表於 19-1-22 23:39
毫克,符號為mg,等於一千分之一克
微克,符號為μg,等於一百萬分之一克

Sorrysorry岩岩再睇個樽背面原來佢係話
「每兩粒丸有1000 mcg 」先岩

大宅

bambam813 發表於 19-1-22 23:42
Sorrysorry岩岩再睇個樽背面原來佢係話
「每兩粒丸有1000 mcg 」先岩

係呀
冇人會開到1000mg俾你咁買架
會中毒

因為我第二胎
一向有隱性地貧
長期病都要食葉酸
再加呀仔係中型地貧三粒genes
所以好清楚

大宅

回覆樓主:

總之係2018之前
隱性地貧既大肚婆,每日食5000mcg內都係安全ge
到左2018,醫學界有個adjustment,都係基於大家生活習慣既改變有可能intake多左葉酸同supplement,就set番去1000mcg或以下

不過其實地貧唔夠葉酸
每日做出黎既紅血素真係會低d(呀仔血科醫生解釋我知)
對孕婦同bb血既support都係未必足夠

問清楚你ge醫生啦!

複式洋房

ChansBB 發表於 19-1-22 23:48
總之係2018之前
隱性地貧既大肚婆,每日食5000mcg內都係安全ge
到左2018,醫學界有個adjustment,都係基於 ...

唔該晒你呀,老婆日日都覺得頭暈應該係唔夠葉酸了,而家12周都仲有想嘔感覺

大宅

當中有9款樣本的建議食用分量,超出或相等於中國營養學會的每天可耐受最高攝入量,當中5款超出或相等於建議的成人可耐受最高攝入量,包括一款孕婦綜合維他命樣本「GNC」孕媽媽30日配方,及一款維他命B樣本「維柏健」長效維他命B雜。兩者含有的葉酸劑量都頗高,按其所標示的葉酸含量和建議服用量計算,已達孕婦的每天可耐受最高攝入量1,000微克(或1毫克),有研究指如婦女產前服用葉酸補充劑的劑量每日超過1,000微克,就有可能增加其所誕下的嬰兒患上自閉症的機會。

我就係見到呢篇新聞,唔敢睇買呢隻

複式洋房

cwing1987 發表於 19-1-23 07:43
當中有9款樣本的建議食用分量,超出或相等於中國營養學會的每天可耐受最高攝入量,當中5款超出或相等於建議 ...

我好似就係食緊呢隻,老婆有地貧可以吸收多啲葉酸同鐵質,本身自己都唔夠血用仲要同BB分,上次抽左T21兩樽仔血佢都暈暈地(emoji)

大宅

bambam813 發表於 19-1-23 06:38
唔該晒你呀,老婆日日都覺得頭暈應該係唔夠葉酸了,而家12周都仲有想嘔感覺
...

我食夠都有時會浮

快d再 consult醫生

大宅

cwing1987 發表於 19-1-23 07:43
當中有9款樣本的建議食用分量,超出或相等於中國營養學會的每天可耐受最高攝入量,當中5款超出或相等於建議 ...

所以拎醫生俾既就至純正
又唔洗錢

不過有地貧食既分量係唔同架

大宅

bambam813 發表於 19-1-23 07:46
我好似就係食緊呢隻,老婆有地貧可以吸收多啲葉酸同鐵質,本身自己都唔夠血用仲要同BB分,上次抽左T21兩樽 ...

nonono
吸收鐵質又係另一種貧血問題

你要分清楚呢
唔同架

我每兩個月都抽四支血都冇事架
不過抽血前至好食左dd野同飲暖水

複式洋房

ChansBB 發表於 19-1-23 09:42
所以拎醫生俾既就至純正
又唔洗錢

排政府真係好耐,我5周拎到懷孕証明信去排屯門同埋元朗容鳳書要排到12-13周先有得見醫生(emoji)呢段期間都睇左4次私家

大宅

bambam813 發表於 19-1-23 09:48
排政府真係好耐,我5周拎到懷孕証明信去排屯門同埋元朗容鳳書要排到12-13周先有得見醫生(emoji)呢段期間都 ...

我都係呀
你大可問私家開幫量既葉酸
如果佢話無咪再問佢買邊隻好d
其實都唔會貴出面好多

因為出面買ge真係太多選擇
佢係咪純正或個廠係咪好
大家唔係行內人都唔會知

大宅

不過地貧照計就唔洗點食鐵丸
我同呀仔咁多年都冇食過喎

跳至