自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

姪女明年DSE, 佢想讀理大finance, 唔知難唔難讀? 多唔多數要計? 姪女是文科人, 數學預計是level 4, 即是大約會考的credit, 數學sense一般, 唔知讀唔讀得掂這科?

禁止訪問

別墅

2019勳章

回覆 kojusan 的帖子

咁都要計劃讀邊科. 請教有關人仕, 早作打算.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

Finance要計數 可以參考CFA考試範圍

男爵府

聽講要計好多數,文科人尤其女仔,可能會較吃力,最好想清楚係咪對個科有興趣先揀,要讀成四年呀
我女自認係商科人,都要修讀下文科野,讀得辛苦,出來既成績亦相對差好多,重拖低左個總分

子爵府

2019新春慶豚圓

Finance 一定係以計數為主,只有Business Law嗰科係類似文科。數底唔好只可話死路一條。

計CAPM,Beta,Alpha...所有都係數

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DSE 4唔算數學好
我大學讀一科Corp fin都想嘔飯!(考試一張A4貓紙任寫可帶入場,當年要用font 6至塞得晒d formula)
數底唔好,會好吃力

子爵府

lemon2005 發表於 19-1-21 10:44
姪女明年DSE, 佢想讀理大finance, 唔知難唔難讀? 多唔多數要計? 姪女是文科人, 數學預計是level 4, 即是大 ...

夠分,學校收,入到就唔會讀唔到。除非之後無心讀
不如諗遠d,讀完想做咩。

珊瑚宮

姪女明年DSE, 佢想讀理大finance, 唔知難唔難讀? 多唔多數要計? 姪女是文科人, 數學預計是level 4, 即是大 ...

若數學一般,似乎揀其他business major 好d

伯爵府

回覆樓主:

若無讀過acct, 真係好難讀上去

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 想生BB熱投

多數計,辛苦。出嚟做嘢仲辛苦⋯ 有返工,無放工,搵到食但同辛苦唔成正比⋯不過都係初初。如果做到啲大行。中年唔錯。
I am Agent P

大宅

2019勳章

回覆樓主

如果係文科人但數學、經濟或會計科讀得好的話應該都ok.

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-21 17:25
DSE 4唔算數學好
我大學讀一科Corp fin都想嘔飯!(考試一張A4貓紙任寫可帶入場,當年要用font 6至塞得晒d ...

同意。
我係文科底,仲係數學白痴,讀MBA 時要讀 Finance, 我都讀到死死下。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

數感強讀有著數d

伯爵府

2019新春慶豚圓

我數學白痴,應該5年級後都開始好少合格不過F4 修文商...大學係讀Accountancy. 我覺得數學唔同Finance, Accounting...文字理解都好重要

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

數學 Level 4 唔算好,係 Band 1 校黎講,4 係基本。數學如果平時冇 80% 嘅話,認真唔好考慮讀商科、理科。

大宅

finance,首先要唔怕數字。其次個人要logic,因為唔係只係+-×÷,要先理解概念,再用data作analysis. 要睇好多資料。

怕數字,bye bye
個人唸野唔靈活 (logic), bye bye
唔鍾意睇字/資料作分析, bye bye

子爵府

我係文科人 undergrad係management 但而家工作需要讀緊Mfin 好痛苦

複式洋房

我AL數拎Credit, 上到U elective 修fin & account, 2科都拉低哂我D成績!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊