自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

日本神奈川縣川崎市一間幼稚園以「用漢字和裸體來培育心靈」為由,規定不分男女學童,均需上身裸體上堂。校方稱,此舉是能刺激學童大腦發展。
推崇裸體教育的幼稚園名為「第二Hikari幼稚園」(第二ひかり幼稚園),據學校規定,每年4至10月,學童從進入校園至下午2時10分放學的這段期間,除非有生病或特殊狀況,否則男女學童不論在室內還是室外,均需半裸上半身,僅穿一條短褲和鞋子。
在較冷的11月至翌年3月,學童可獲準穿薄制服,但仍禁穿長袖、長褲、毛衣或外套等保暖衣服,若有學童能在這段期間維持半裸上身上學,可獲得特別獎勵。
事件引起網民熱議,不少網民質疑這種另類教學,直言年代不同,「以前可以不代表現在這個年代還可以!」;「讓孩子進去就讀的家長也很危險」;有網民稱,孩子這樣半裸上身上課,很容易生病。另有網民質疑,「為何老師能穿衣服呢?」、「教職員也該脫。」

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

水晶宮

接受唔倒

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果香港有嘅,
唔會揀呢間學校。
忽然改制嘅,亦不會同意!
痴孖根!

wcpcelia    發表於 19-1-22 10:18

象牙宮

回覆樓主:

校長/老師有無以身作則

男爵府

Poyau 發表於 19-1-21 17:01
校長/老師有無以身作則

大宅

2019新春慶豚圓

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔接受到

象牙宮

星洲炒米 發表於 19-1-21 17:09

裸體培育心靈 定 孌童

公爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

不能接受

珍珠宮

2019新春慶豚圓

(Samantha) 發表於 19-1-21 16:59
如果香港有嘅,
唔會揀呢間學校。
忽然改制嘅,亦不會同意!
同意

如忽然改制,又反對失敗,轉校算

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己接受唔到

大宅

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章 2019勳章 KMALL特別版勳章

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

接受唔到。
就算佢校長﹑老師都除埋=/= 我小朋友要除衫。
無必要咁刺激!
Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆樓主:

Chi線

別墅

傻㗎

侯爵府

就算老師校長身體力行,我亦不會俾小朋友返呢間
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮