自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

懷疑發病,最後九龍區(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

la7028 發表於 19-1-21 17:19
懷疑發病,最後九龍區(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

叫普通科醫生介紹你去免疫專科

大宅

701003 發表於 19-1-21 17:39
叫普通科醫生介紹你去免疫專科

有冇免疫專科介紹?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我睇過余嘉龍醫生 - 風濕科內科醫生,佢好有經驗,
不過係中環收得貴,最後我叫佢出信俾我排政府

子爵府

回覆樓主:

長期作戰,最好排埋正府,我朋友住新界,医院返工,但去瑪麗Follow, 生仔都係瑪麗,成隊医生跟

公爵府

2019新春慶豚圓

la7028 發表於 19-1-21 17:56
有冇免疫專科介紹?

香港區得唔得?
我好朋友不幸患上天皰瘡( 也是免疫系統疾病), 睇咗兩個所謂嘅皮膚名醫都誤診為濕疹, 之後去政府都只係處方類固醇 這是最保守最舊嘅一種治療方法, 幸好搵到養和皮膚科陳醫生和風濕科李醫生,朋友現正食緊免疫系統藥, 暫時身體再冇水泡出現, 控制得好幾好

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我幫工人姐姐book過,余醫生好full, 試下養和李家榮?

男爵府

回覆樓主:

普通科驗左血未?

大宅

stef 發表於 19-1-21 18:11
普通科驗左血未?

未呀!就係想揾個醫生check下,所以想希望九龍區

男爵府

la7028 發表於 19-1-21 18:13
未呀!就係想揾個醫生check下,所以想希望九龍區

咁抽左血先啦
一睇專科好貴。

伯爵府

2019新春慶豚圓

jarjane 發表於 19-1-21 18:10

香港區得唔得?

請問邊位陳醫生

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

la7028 發表於 19-1-21 17:56
有冇免疫專科介紹?

我自己免疫功能問題,排政府內科,定期驗血

公爵府

2019新春慶豚圓

eemm 發表於 19-1-21 19:10
請問邊位陳醫生

問清楚朋友佢在養和睇過兩位醫生,由最初皮膚科陳醫生轉介去咗風濕病科李醫生, 現在食緊抑壓 免疫系統藥, 病情保持穩定

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

紅斑狼瘡嘅蝴蝶係唔係一焗就易出,入冷氣房、通風就退?

大宅

旺角中心崔慶森醫生,一個好好的醫生

琥珀宮

jarjane 發表於 19-1-21 18:10

香港區得唔得?

天皰瘡 是不似 出水痘?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

琥珀宮

有什么症狀? 令你懷疑 SLE?

紅斑狼瘡症狀

這包括:
臉頰部出現紅斑(形狀類似一雙蝴蝶),
圓盤狀狼瘡(皮膚出現圓盤狀的皮疹),
對陽光敏感(陽光曝曬之後,皮膚的反應強烈),
口腔內潰瘍(時常發作,不易治癒),
多發性關節痛或關節炎
尿蛋白超過每天0.5克或出現圓柱體,
神經或精神異常,
肋膜炎或心包膜炎(會引起胸痛或呼叫急促),
白血球減少或血小板減少或溶血性貧血,
血液中出現DNA或SM抗體(自體抗體),
或梅毒血清反應偽陽性或紅斑狼瘡細胞(LE cell)陽性,
抗核抗體(ANA)陽性。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

公爵府

2019新春慶豚圓

333s 發表於 19-4-5 11:35
天皰瘡 是不似 出水痘?

都似㗎, 但係會繼續蠶食皮膚, 好似埋唔到口 咁樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊