自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

六歳仔、勁怕水,學左半年個頭都仲驚成個頭浸落水,唔係唔浸,係完全唔dup底曬個頭。蛙式手腳未係好協調。教練知佢有進步,但進展比較慢。我應該停學直至佢想再學,或者再大胆d先學嗎?定係堅持游落去,直至佢有一日自己衝破關口?

珍珠宮

clcsandy 發表於 19-1-21 22:14
六歳仔、勁怕水,學左半年個頭都仲驚成個頭浸落水,唔係唔浸,係完全唔dup底曬個頭。蛙式手腳未係好協調。 ...

唔抗拒嘅話我會:
堅持游落去,直至佢有一日自己衝破關口

wcpcelia    發表於 19-1-22 14:25
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

泳班定一對一?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

六歳仔、勁怕水,學左半年個頭都仲驚成個頭浸落水,唔係唔浸,係完全唔dup底曬個頭。蛙式手腳未係好協調。 ...

堅持學,試下轉教練

大宅

是不是一對一 我女找一對一 也是六歲學 上了四個月已經識自由式 而家學緊蛙式

大宅

newcook 發表於 19-1-21 22:21
泳班定一對一?

一對一,教練好錫佢,知佢唔迫得, 其實都好有耐心

男爵府

同我仔果班有個7/8歲,開頭好驚,一路用浮板,佢進度好慢,但依家都可以唔用浮板游1/4個池,其他小朋友學緊第三式,如果停左,停得耐,要從頭學起,如果有錢有時間可以試多一排先

大宅

sunshinemama 發表於 19-1-21 22:25
是不是一對一 我女找一對一 也是六歲學 上了四個月已經識自由式 而家學緊蛙式
...

一對一都仲未識,問題係佢破自己心理關口,個頭dup得唔夠底。手腳做蛙式節奏唔係太好。我仔話又驚、動作難, 我諗緊係咪要停,等佢領悟力好d先?一停又要預左重頭黎過。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果錢唔係問題, 我會揀繼續, 或轉教練.

你地覺得進展慢, 對佢黎講係極大既進步, 要不停鼓勵佢. 只係半年, 學得唔算耐.

轉教練既原因唔係因為你個仔既進度慢, 而係人夾人, 或者有其他教練既方法可以提升你個仔既信心. 要試過至知.

大宅

clcsandy 發表於 19-1-21 22:29
一對一都仲未識,問題係佢破自己心理關口,個頭dup得唔夠底。手腳做蛙式節奏唔係太好。我仔話又驚、動作難 ...

我覺得吾好停 我女之前也有樽頸位 只要有跟教練做 會有進步

大宅

bosch 發表於 19-1-21 22:29
如果錢唔係問題, 我會揀繼續, 或轉教練.

個仔表現唔平穩,上一堂游得好,下一堂又回番。仲有喺室內泳池,著埋保暖衣都叫凍,咁樣又影響表現。個仔唔會話唔肯落水,都會聽話落水嘅,我地不停鼓勵佢學、放胆。同佢講識游水就可以去水上樂園玩長滑水梯...

伯爵府

可能家長陪游多d先,自己陪下游水又玩下水好快唔驚,之後先學返,驚水學游水都幾燒錢下,同埋唔係個個教練都咁好老脾

大宅

clcsandy 發表於 19-1-21 22:41
個仔表現唔平穩,上一堂游得好,下一堂又回番。仲有喺室內泳池,著埋保暖衣都叫凍,咁樣又影響表現。個仔 ...

我覺得係撒嬌吾想學 室內暖水應該吾太凍 只要堅持 一定慢慢有成果

大宅

sunshinemama 發表於 19-1-21 22:49
我覺得係撒嬌吾想學 室內暖水應該吾太凍 只要堅持 一定慢慢有成果

佢係堅凍,我個仔排骨仔,上完堂凍都咀都紫紫地,今日我同佢落泳池玩下,一上水連打幾個克痴。

大宅

回覆樓主:

我覺得繼續學會好啲 一停左全部重新嚟過 而家學左嗰啲就白費了

水晶宮

回覆樓主:

我唔會比錢教練花時間教個仔放個頭落水。
克服到呢個動作才找教練一对ㄧ, 如果唔係就有(emoji)燒銀紙 feel.

大宅

birdbird 發表於 19-1-21 23:02
我唔會比錢教練花時間教個仔放個頭落水。
克服到呢個動作才找教練一对ㄧ, 如果唔係就有(emoji)燒銀紙 feel. ...

最幣係我同爸爸教佢佢唔會跟,教練叫佢做乜佢就做,只係做得唔徹底。就係仲係驚先慘。

我家姐個仔,7-8歳時暑假學游水,第一個暑假學唔識,第二個暑假又唔識,至此以後,今年六年班都無學。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

天氣凍,我會停唔學

天氣暖,自然想游水

水晶宮

clcsandy 發表於 19-1-21 23:08
最幣係我同爸爸教佢佢唔會跟,教練叫佢做乜佢就做,只係做得唔徹底。就係仲係驚先慘。

我家姐個仔,7-8歳 ...

你地平時冇帶個仔玩水?
我仔未開始學游水之前, 我有 keep 住帯佢去泳池玩水, 連最基本的浸個頭落水都會。

你掉d 物件落池底叫個仔潛落水執, 玩得多就會克服到。

公爵府

如果小朋友唔抗拒,我會堅持多兩個月,之後換導師。

我小朋友幼稚園中班時學游水,最初半年好驚,有扭計唔上堂,而家二年班,背泳都識,學緊蝶泳。

首頁

尾頁

跳至