0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛發現BB後頸嘅接軌嗰度有呢啲紅色一達達,沒有腫,唔知有無人知係咩事,或曾經有bb都係咁!

複式洋房

hqisabella 發表於 19-1-21 23:19
剛發現BB後頸嘅接軌嗰度有呢啲紅色一達達,沒有腫,唔知有無人知係咩事,或曾經有bb都係咁!

...

我BB都有 唔洗點理

鮭魚色斑 (Nevus flammeus)
之所以稱為鮭魚色斑,因為斑塊的顏色如鮭魚肉色或淡粉紅色。臺北醫學大學附設醫院皮膚科主任王國憲指出,鮭魚色斑是很常見的皮膚血管異常。顏色淡紅、表面平滑,通常長在前額、眉心、眼皮或後腦勺,嬰兒哭的時候會變明顯。臉上的鮭魚色斑又被暱稱為「天使的吻痕」,約2歲前會逐漸消失;而葡萄酒色斑的顏色較深,不會自行消失。鮭魚色斑對身體並沒有什麼特殊危害,是不用治療的一種良性胎記。

別墅

katsuyonie 發表於 19-1-22 10:40
我BB都有 唔洗點理

鮭魚色斑 (Nevus flammeus)

咁係咪會消失,妳個囡個d消失了沒有?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我BB都有吖,都系呢個位置,依家快2歲,我都快唔記得左(因為BB頭髮遮住),

珍珠宮

haha748494 發表於 19-1-22 22:18
我BB都有吖,都系呢個位置,依家快2歲,我都快唔記得左(因為BB頭髮遮住), ...

如果係慢慢褪果D,唔會越來越大果D就唔怕

複式洋房

hqisabella 發表於 19-1-22 11:51
咁係咪會消失,妳個囡個d消失了沒有?

我BB就快6個月,比起出世時淺色左好多
其實頭髮會遮住,都唔洗介意

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 GCHK 的帖子

依家頭髮長左D,今晚沖涼特登睇下,應該消退。

珍珠宮

haha748494 發表於 19-1-23 21:43
回覆 GCHK 的帖子

依家頭髮長左D,今晚沖涼特登睇下,應該消退。

咁就好喇,媽咪都可以放心

禁止訪問

別墅

我個女都係呢個位,一出世就有,問過醫生話無野,好似係微絲血管擴張,好多bb都有,又稱「angel kiss」,所以我都好接受佢

別墅

sinaman167 發表於 19-1-24 14:58
應該會慢慢消失,keep住留意有冇擴大就ok

知道我會定時keep住check,謝謝提供資訊

別墅

miumiu419 發表於 19-1-24 16:41
我個女都係呢個位,一出世就有,問過醫生話無野,好似係微絲血管擴張,好多bb都有,又稱「angel kiss」,所 ...

明白,因為最近啱啱同佢沖涼先至發現有,又唔知係啲乜嚟所以有啲擔心,不過嚟緊去母嬰健康院檢查嘅時候我都會再問一問醫生,謝謝提供資訊

首頁

尾頁

跳至