1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔仔兩歲大之前都試過去公園發脾氣打人, 之後不停同佢講唔好打人一打人就走冇得玩,咁已經好轉咗, 但近排又開始打人,仲係行過側邊啲小朋友細個佢或者同佢差唔多大,由其是女仔就會過去拍人塊面或篤人眼睛, 如果去到公園見到啲哥哥姐姐就冇嘢,見到細個佢嘅小朋友就會話唔好唔好唔好甚至乎動手打佢, 請問大家有冇好方法可以解決小朋友打人,拜託拜託(近排返佐間 playgroup 係分離班之後就出現返打人,但嗰日得佢同另一個男仔沒有女仔的,我真係唔明,唔通一到兩歲就難搞)

公爵府

Apple.w.s 發表於 19-1-22 00:07
我仔仔兩歲大之前都試過去公園發脾氣打人, 之後不停同佢講唔好打人一打人就走冇得玩,咁已經好轉咗, 但近 ...

呢個問題其實係幾煩嘅,不過都係不聽咁制止,同埋平日溝通,係咪獨子,有時我覺得獨子容易出咁架問題,因為平時冇咩人玩,佢表達方式就霸道啲

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你要留意下佢系 系邊度學番黎既

複式洋房

hoganbaby 發表於 19-1-22 12:08
呢個問題其實係幾煩嘅,不過都係不聽咁制止,同埋平日溝通,係咪獨子,有時我覺得獨子容易出咁架問題,因 ...

係獨子

複式洋房

senchacha 發表於 19-1-22 13:18
會唔會係玩手機睇片,之後有樣學樣呀?

冇玩手機,大约半年前去公園玩見過小朋友打人就開始打人,之後改善佐,上星期上完間分離外籍老師 playgroup 之後又開始返打人,(呢間 playgroup 上佐第二堂)

大宅

我仔仔兩歲大之前都試過去公園發脾氣打人, 之後不停同佢講唔好打人一打人就走冇得玩,咁已經好轉咗, 但近 ...

我女女2歲前都系甘呀,真系洗腦方法教佢,當你每次見到有其他小朋友會系佢附近,你就要同定佢講 系咪想同其他小朋友打招呼,教佢可以揮下手仔,講聲hello就得,同埋要比多小小距離大家,可能自己小朋友真系太興奮,吾識控制自己情緒,宜家我女女2歲2個月了,吾知系咪大左,識聽我講野,去公園玩時都無再打人,仲會主動同其他大過佢小朋友一齊玩,但偶爾都吾識控制自己力度,都要提提提佢。

複式洋房

a_tszzz 發表於 19-1-23 09:52
我女女2歲前都系甘呀,真系洗腦方法教佢,當你每次見到有其他小朋友會系佢附近,你就要同定佢講 系咪想同 ...

我而家都用緊你個方法,希望快d成功,又時真係好尷尬

大宅

Apple.w.s 發表於 19-1-23 10:37
我而家都用緊你個方法,希望快d成功,又時真係好尷尬

有時真系好嬲嫁,唯有自己盡量提高警覺,不斷預先提定。同埋記得勤啲幫仔仔剪指甲,爪損人就麻煩。繼續一齊加油呀,仔仔好快會明白應該點同人溝通相處。

男爵府

係米bb見過類似小朋友或電視身邊人有打人嘅習慣?

複式洋房

a_tszzz 發表於 19-1-23 15:39
有時真系好嬲嫁,唯有自己盡量提高警覺,不斷預先提定。同埋記得勤啲幫仔仔剪指甲,爪損人就麻煩。繼續一 ...

係啦,希望快d改善

複式洋房

bchuma 發表於 19-1-23 23:26
係米bb見過類似小朋友或電視身邊人有打人嘅習慣?

之前係見過小朋友打架,但係公園好難避免見唔到架

複式洋房

係屋企會同小朋友講好~手仔嘅用途先落公園玩

禁止訪問

男爵府

Apple.w.s 發表於 19-1-24 09:59
之前係見過小朋友打架,但係公園好難避免見唔到架

小朋友最鍾意學嘠

首頁

尾頁

跳至