自由講場

跳至

大宅

2019勳章

家人中咗妊娠糖尿,要見營養師,但怕入院吃營養餐,是不是中咗就一定要入院吃餐呢?

別墅

ymw9090 發表於 19-1-22 00:51
家人中咗妊娠糖尿,要見營養師,但怕入院吃營養餐,是不是中咗就一定要入院吃餐呢?
...

唔一定入院,要睇睇下有幾嚴重。我以前唔嚴重,營養師會教點樣飲食。有聽過要打針,但未必要住院。

大宅

唔記得我果時係幾多,入院食營養餐(係日間病房),達到佢哋標準就會放你出院,見營養師教你係屋企點樣食

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

...
其實都吾駛驚,係驗左超標,先要住1晚院,方便驗密d,同教你點食野。當去宿營,無咩野,最緊要知道點選食物黎食。無咩好驚。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

...

我都中過, 全個孕期3次入院吃營養餐, 最後個餐食完, 晚上抽完血走得, 不過真係要玩足一日, 由朝到晚, 冇床位, 坐响休息室等食等抽血。

wcpcelia    發表於 19-1-22 10:53

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

2019勳章

...

其實每間政府醫院都唔同做法,我當年只係超標0.x,我就要一星期唔記得3日定5日,每餐前後拮針,即係一日7次,每一個月去醫院見營養師交報告,一直到生。
但我朋友另一間醫院,佢係超2.x只需入醫師食一日營養餐,如果俾我揀,我寧願住醫院一日,我又要桔針又要租血糖機,又要買試紙同針頭

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

在產前房住過一晚,瞓下行下食足三餐,碗飯仲多過平時份量,但姑娘話要盡量食曬

侯爵府

2019新春慶豚圓 陪月勳章

當年我中在妊娠糖尿﹐
只不過去在個一日Camp﹐
朝早入、下午三點幾就放﹐
食三餐佢地指定的餐﹐
餐前餐後要篤手指﹐
如果哩個一日 camp 都唔合格﹐
就可能會要 further 跟進﹐
但90%的人都會 pass 的。

其實個餐咪係醫院餐囉(真病人食果D)﹐
少糖少鹽少油﹐
有菜有肉有水果。

男爵府

2019勳章

...

當年中咗,入day care飲糖水跟佢個餐食一日。 早上同晚飯後各抽一次血。

睇下如果跟餐單食可否控制到。

如果得就可以返屋企,唔得就會要求你留院
違規簽名-超版代刪

大宅

viton 發表於 19-1-22 09:16
其實每間政府醫院都唔同做法,我當年只係超標0.x,我就要一星期唔記得3日定5日,每餐前後拮針,即係一日7 ...

食營養餐好小事,要篤手指先係驚我叫我個囡幫我,自己好驚痛

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

CC雪 發表於 19-1-22 09:28
食營養餐好小事,要篤手指先係驚我叫我個囡幫我,自己好驚痛
妳囡囡好叻啊

2019新春慶豚圓

回覆 ymw9090 的帖子

Hello ymw9090,受荷爾蒙影響唔少孕媽媽都可能有哩個問題, 但一般產後血糖水平都會回復正常, 係飲食上應該以少食多餐, 少糖鹽, 少芡汁, 少煎炸為原則, 營養師會視乎媽媽身高、體重設計餐單, 必要時醫生先會建議孕婦注射胰島素黎穩定血糖, 另外適量既運動, 例如每日步行十五至三十分鐘, 對減低血糖都好有效架! 幾時會見營養師呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

JD930 發表於 19-1-22 11:09
妳囡囡好叻啊

佢果時已經返小學,佢覺得好玩

男爵府

2019新春慶豚圓

我三年前試過,入院一日食佢d餐咁,無無聊聊之後即晚出院。d餐唔好食,又唔飽

男爵府

2019新春慶豚圓

只要將BB放在第一,無什麼好怕。

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我無,我嗰時無睇政府,只係見咗營養師一次,自己睇實個血糖 (買咗部機),然後定時見糖尿科醫生,交功課....

我係血壓高人士,我第一胎無睇政府,就係唔要瞓院 (阿媽當然被困個幾月)
第二胎先有糖尿問題,照舊唔睇政府,就自然無人會迫你入院....

btw,我兩胎都捱得到38週架!

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主

我中過,要入院食一次做一次全日測試,合格就唔駛食營養餐。我嗰陣合格,所以只須每日測血糖,產檢時交功課。做測試時有姑娘講解飲食須知,基本上就係醫院餐,仲要係食唔飽嗰隻。所以佢話唔合格就要捉入醫院食營養師餐單時我勁驚,食完佢個餐即係周圍行去降血糖,同埋成個孕期都忍口。
後遺症係生完後就放縱食返晒之前食唔到既野,到而家都減唔返

大宅

2019勳章

回覆樓主:

多謝各jm的分享!我會用你們的經驗鼓勵家人!謝謝!

男爵府

2019新春慶豚圓

六年前,係東區醫院,只是帶手帶當入院一日,聽講座,教你點食野,教你點用血糖機篤手指,如果自己有機就帶機,冇就即場以優惠價買機,明白曬就可以走人,大約下午就可以走,之後一直健康院跟血糖。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

CC雪 發表於 19-1-22 16:18
佢果時已經返小學,佢覺得好玩

犀利

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊