自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Wing070605 發表於 19-1-22 23:09

是真的

我信你,我有相同經驗,所以我喺九龍唔會搭的士入屯門

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

的士司機 發表於 19-1-22 23:06
我係的士司機,尖沙咀返屯門唔打折跟錶俾,冇理由冇司機接

我都想問下你地d的士佬,一聽屯門、元朗好似見鬼咁為咩?

複式洋房

話九龍搵唔到車入屯門嘅客人,麻煩你地下次用DiDi 或Hktaxi 呢d正價apps 落柯打搵車,唔好多,10秒左右應該有司機接

複式洋房

julieko 發表於 19-1-23 00:19
我都想問下你地d的士佬,一聽屯門、元朗好似見鬼咁為咩?

係你見鬼姐,千足入大西北邊有司機唔接,你地真係咪當我外行人唔識野啦

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

的士司機 發表於 19-1-23 00:23
係你見鬼姐,千足入大西北邊有司機唔接,你地真係咪當我外行人唔識野啦
...

咁都幾多鬼
不如你講下你揸左幾耐的士仲好啦
九龍入大西北都接,你一定新做

大宅

julieko 發表於 19-1-23 00:25
咁都幾多鬼

侯爵府

的士司機 發表於 19-1-22 08:04
妳遇到個個司機都呃錢?十個有幾多個?但我可以話妳知,十個call的士客,八個都要85折,有d機場返工放工客 ...

人地r ,的士司機可以唔接姐
但上左車先黎r 就真係好唔應該囉

公爵府

kidd611 發表於 19-1-22 19:00
有興趣知道的士大哥你按錶收費是否照找毫子定係四捨五入?

我都有興趣知打風係咪都按錶收費

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 19-1-22 15:15
有貨咪冇問題囉,一袋衫都可以係貨

我上次為左call van由沙田返深井,一次買左3條廁紙,5包抹手紙,叫藥房幫我pack抹手紙入箱,禁樣就「明正言順」有貨喇....

況且買完D野係屋企會用架

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

反而我想問下樓主,點解你地禁多同行拒載?

1)我係大學火車站的士站排錄的去西貢大網仔唔去

2)沙田截街車去深井唔去,好艱難上到架,一直行就同我講「唔好以為支旗好大」我要吉車返出來,

3)馬鞍山的士站紅綠的去沙田威爾斯叫我坐後面個架。

4)有次西貢碼頭綠的去屯門黃金海岸,大佬同我講綠的「行唔到」,我問點樣行唔到?叫我落車....

其實唔抄零頭1蚊幾毫算喇,但當司機大佬你上來嘈時,你有無想過「前因後果」?

我一直唔會call折頭的,我只係想有人安全同禮貌車我到目的地,不論街車或者call的,但這個基本原則,加陣「我比錢出來僱用的士服務時」都,都唔係一同有回報

水晶宮

2)沙田截街車去深井唔去,好艱難上到架,一直行就同我講「唔好以為支旗好大」我要吉車返出來,

4)有次西貢碼頭綠的去屯門黃金海岸,大佬同我講綠的「行唔到」,我問點樣行唔到?叫我落車....

其實唔抄零頭1蚊幾毫算喇,但當司機大佬你上來嘈時,你有無想過「前因後果」?

我一直唔會call折頭的,我只係想有人安全同禮貌車我到目的地,不論街車或者call的,但這個基本原則,加陣「我比錢出來僱用的士服務時」都,都唔係一同有回報

水晶宮

水晶宮

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

PCCW2319 發表於 19-1-22 07:05
我相反, 遇到個唔好/厄錢司機。

停車位已經好似有預謀咁, 個位置係阻住後面d車。

x 2

平時公司返屋企撘開80幾,早2日講漏左講行車路線,司機二話不說行左條遠路,咪錶跳多十幾蚊,我問司機點解甘行,佢話尼條路快無燈位,我話係無燈位感覺係快了,但咪錶跳得仲快,但時間也一樣吧~

男爵府

的士司機 發表於 19-1-22 03:47
https://www.facebook.com/groups/1477482755899091/permalink/2178029445844415/
其實點解要R折?平果34拾 ...

點解叫「恩客」?我以為在的士賣淫添!

子爵府

的士司機 發表於 19-1-23 00:21
話九龍搵唔到車入屯門嘅客人,麻煩你地下次用DiDi 或Hktaxi 呢d正價apps 落柯打搵車,唔好多,10秒左右應該 ...

其實,我真的想問問你們的士大佬
的士係公共交通工具,俾人係街截架,幾時開始用Apps揀客變咗理所當然?是否法例改咗我唔知?
個客唔俾足車資係犯法,咁我想問吓的士揀客、拒載係咪犯法?
如果法例冇改嘅話,點解現在的士變咗好似GOGOVAN咁,我要經過Apps先可以搵到的是,你哋啲大佬就可以喺個Apps度揀好客先決定車邊個

複式洋房

julieko 發表於 19-1-23 00:25
咁都幾多鬼

你無需理我係咪新做,我腳法會唔會接呢支旗,總之事實係大把司機會接,係咁多

複式洋房

大力大力 發表於 19-1-23 06:59

x 2

覺得有問題咪攞單報警,有關法律會搞掂佢,咩都唔做上網呻有用嗎?

複式洋房

八婆仔@ 發表於 19-1-23 06:23

講咗好多次,拒載你咪報警囉,咁大個人唔係怕麻煩呀?

複式洋房

八婆仔@ 發表於 19-1-23 05:59
我上次為左call van由沙田返深井,一次買左3條廁紙,5包抹手紙,叫藥房幫我pack抹手紙入箱,禁樣就「明正 ...

你咁樣call van係冇問題,但拎個手袋話係貨嘅偷雞行為就

首頁

尾頁

跳至