自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yaumuimui 發表於 19-1-23 09:00
睇了成頁,最中point就是你。 有人做野又點呢?醫院床位都飽和。

香港政府的失敗,我以前都撐政府,宜家愈睇愈唔對路。

侯爵府

洋洋 發表於 19-1-22 22:55
由之前每年500個加到而家3000個,唔少啦。
問題係某d政策令醫護人員流失,管理層應正視問題
...

但係以前嘅制度唔係學位制,啲醫院自己去收一班學生返嚟教, 嗰陣一年唔只500個, 且醫院會貼近自己需求去請人。
護士始終女士多,佢哋嘅職業生涯本來就太多不確定性,流失係自然既事,且勞損、精神壓力等,有幾多可以都做到65退休?
醫護係要有個熱誠既心先合適, 唔應該set到個門榄咁高,高學歷選擇又多,更加冇必要咁辛苦做護士工作 ,中間係咪好矛盾。

伯爵府

com7hk 發表於 19-1-22 07:51
回覆 喧嘩 的帖子

讀工程,Bba 都高護士啦,不如你講下邊一國學科收低過佢還好啦 ...

你邊個年代架?資料咁唔update.....

男爵府

輸入外勞.....發達國家如歐美澳洲,人工差不多,workload少咁多,會唔會來?
會嚟嘅,可能好似美國咁,都會係菲律賓同印度人多。舊香港人講廣東話,新香港人講普通話,溝通到?護士同病人做護理,唔會有翻譯㗎喎。
如果話輸入外勞真係解決到問題嘅話,一定係由大陸落嚟。其實宜家大陸大城市大醫院護士嘅知識都唔差,不過你要有心理準備,道德標準係會有一段距離。
唔係陰謀論,亦非保護主義,我只係覺得有人想輸入大陸護士先會提出外勞作為manpower.
護士人手不足,其實只係因為留唔到人,就算輸入外勞,本地nurse都可能因為culture唔同而走,劣幣驅逐良幣,就似香港人呢幾年咁熱衷移民咁,三思!

禁止訪問

珍珠宮

timoneyu 發表於 19-1-23 10:00
其實係咪上層分哂d錢我真係唔知 但肥上瘦下在整個世界任何機構也會出現

我不明白的是教新人真的會耐過 ...

簡單講句即係請多啲有質素嘅人手呀!
香港人材係有嫁,使咩外勞。
你比唔到合理工作環境比人只可以講句 ,請番黎嘅外勞都唔會有好質素。
樓上有jm女都情願係外國做啦冇咩邊度有香港節奏咁快,外勞亦末必配合到。
醫院護士唔係只捱得就可以做嫁,唔係老人院個啲呀!
只怕一陣外國啲人才唔黎,吸引晒一班目的只為黎香港宜唔係有心做呢行嘅hea 做外勞呀!

珍珠宮

回覆樓主:

其實真係好怕啲唔明白呢行嘅人,成日話護士攞得高人工就預左要咁样工作啦,真係好討厭 , 將心比已啦唔該!

大宅

薯圈 發表於 19-1-23 05:30
我喺醫院都見護士好忙, 同埋而家d護士nice左好多,唔係幾廿年前個d咁惡死能登。

眼見有d護理工作已有d非 ...

只要政府把資源放多D落醫療和老人服務,就可以請多D人手。

大宅

「護士成績只係剛剛入大學」
你都講得出的
只能嘆句:無知又扮有見地真係最恐怖
上Jupas Fact check一下大學收生成績先出黎吹水啦!

大宅

回覆 李家承 的帖子

仍然有不如上網search下先啦

男爵府

2018復活節勳章

點解咁多資深醫生同護士走,諗諗個原因啦!
而家青黃不接,受害嘅都係病人!

JD930    發表於 19-1-24 09:34

大宅

brindlewin 發表於 19-1-23 07:03

要講幾多次你班人才知現在係有輸入?條件就是要合乎本地 ...

非常同意!
我都唔明點解有d人甘想輸入外勞(大陸醫護)
歐美地區做醫護人工唔錯工作環境亦比香港合理好多
邊會有人黎
黎得既都估到會係邊個地區
甘想享受內地醫護人材既照顧
行過關就得啦!

珍珠宮

zinginber 發表於 19-1-23 15:45
非常同意!
我都唔明點解有d人甘想輸入外勞(大陸醫護)
歐美地區做醫護人工唔錯工作環境亦比香港合理好 ...

連我公司個剛黎香港8年嘅新香港人都話千奇唔好引入大陸護士,佢話佢地啲質素唔掂嫁,佢地啲護士只讀到初中至高中就可以做,另外佢地啲文化同香港完全唔同,護士點會同病人換片,執屎尿,你病人家屬自己搞掂啦,總之完全hea做,咩都要家屬比錢搵啲姨姨做。
佢係香港住過廣華醫院,佢對啲護士讚口不絕

子爵府

timoneyu 發表於 19-1-23 10:00
其實係咪上層分哂d錢我真係唔知 但肥上瘦下在整個世界任何機構也會出現

我不明白的是教新人真的會耐過 ...

好似你咁講, 應由根源入手, 減低需求! 但香港政府係不断要增加人口喎。

吾係反對外來医護但不可能冇考核。吾合資格都要引入??

利申:我吾係護士, 亦非既得利益者!

大宅

brindlewin 發表於 19-1-22 07:28
難為你講得出口。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

com7hk 發表於 19-1-22 07:17
護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

你唔尊重自己唔緊要,請尊重醫護人員,護士係專業人士,撐起香港醫療半邊天

伯爵府

回覆樓主:

外國護士 見到香港嘅工作環境, 仲慘過難民營 點會嚟
中國護士 :大城市有學歷的 唔會稀罕香港嘅人工, 住宿環境同大陸相差太遠 何必落嚟, 就算落嚟都係是香港為踏腳石
其他護士 如果學歷唔高,亦很難附合香港考牌資格

伯爵府

薯圈 發表於 19-1-23 05:33
咁係咪即係政府唔願意騁請足夠數量的護士?

我個人認為係囉。 不單止唔加, 仲要減預算,就算而家加返, 都係跟之前打個和。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

wasabikingdom 發表於 19-1-23 17:34
你唔尊重自己唔緊要,請尊重醫護人員,護士係專業人士,撐起香港醫療半邊天
...

伯爵府

樓主做呢行嘅?

首頁

尾頁

跳至