自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

輸入外勞? 一陣間個個收咗利是先肯幫你你就大件事,最慘呢啲考試冇得考㗎

侯爵府

洋洋 發表於 19-1-22 07:40
而家已經有不少護士學校,每年成3000個護士畢業,擔心飽和好過啦!
之前護士學校執笠,每年先得500個畢業, ...

無錯

其實醫生短缺
但係早十幾年
正苦玩野話醫生學生多餘

今日大家自己開鋪,都唔返醫院做!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

識英文?幾多香港人連最基本diarrhoea 都未識呀

chatterbox_mom    發表於 19-1-22 17:03

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

ChanMoody 發表於 19-1-22 07:56
護士真的慘,咁辛苦都要比人咁樣話
係喎
話人工高其實人人做到五癆七傷
成個人殘晒
係咁好做大把人爭死都吾走

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你去睇下宜家䕶士幾多分先入到U 吖,唔講唔知唔識野。

寶石宮

brindlewin 發表於 19-1-22 07:51
你認真睇下老人院“外勞”咩級數,唔好肆意低貶專業
...

佢應該去老人私院走一轉,就知外勞係乜級數

珍珠宮

2024年龍年勳章

kurocat 發表於 19-1-22 08:13
無錯

其實醫生短缺

咪係,嗰時實習位仲唔夠。

珍珠宮

com7hk 發表於 19-1-22 07:17
護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

外勞都未必肯低價做!你估現今醫護忙爆甘簡單?問題係岀在管理班人廢!前線除左做醫護工作,仲要做大量文職幫高層玩d體面野!其實如果減少不必要文書,已經comfort到唔少人!

水晶宮

畀面勳章

南丁媽咪 發表於 19-1-22 07:42
菲律賓泰國印度護士佢地識中文(廣東話)?如果入院,一個菲律賓泰國印度護士唔識廣東話,可以同本地病人點溝 ...

我見過國內落來香港考護士牌都唔容易
佢地用中文
香港用英

寶石宮

caca0921 發表於 19-1-22 08:09
輸入外勞? 一陣間個個收咗利是先肯幫你你就大件事,最慘呢啲考試冇得考㗎
...

其實依家嘅老人私院都係吖,有靚西餅有利是,待遇好幾倍

大宅

而家除咗人手唔夠根本連病房都唔夠
病床都要塞到出走廊
俾夠你輸入double都無位做嘢
仲有病到死死下時要諗啲醫學英文同啲外勞溝通?
扯住痛點講?鼻水倒流點講?
我真係唔識

同意JM們所講
民生係要長遠規劃架
根本人口增長太快配套又唔夠

珍珠宮

護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

護士嘅責任畀你想像中多,如果咁推論,醫生又點呢?佢哋同文員比較,係咪對文員都唔公平呢?

公爵府

ahpoo 發表於 19-1-22 08:18
外勞都未必肯低價做!你估現今醫護忙爆甘簡單?問題係岀在管理班人廢!前線除左做醫護工作,仲要做大量文 ...

根本高層有問題,醫生要做好多文書野,護士要做埋醫生個份,文書要做埋護士個份,嬸嬸要做埋助理個份,根本應該每個職位做返自己既事就已經唔洗忙到咁,啲錢年年加碼去醫管局都唔知做左啲乜出黎

大宅

護士叫學歷唔高,佢地係同醫生一樣大學畢業,一樣要考牌一樣咁專業架

公爵府

我反對外勞,
簡直雞同鴨講,
增加出錯機會

公爵府

出事就搵番本地護士幫,

公爵府

brindlewin 發表於 19-1-22 07:28
難為你講得出口。
x N

大宅

小鳥兒 發表於 19-1-22 07:51
需要正視的是長遠醫療規劃,人口負擔。外勞只係頭痛醫頭做法

Agree
根本就係無規劃所以先成日頭痛醫頭腳痛醫腳

男爵府

com7hk 發表於 19-1-22 07:51
回覆 喧嘩 的帖子

讀工程,Bba 都高護士啦,不如你講下邊一國學科收低過佢還好啦 ...

嘩,你咁講野既,我個女10幾歲就過咗加拿大讀書,之後考入大學都係主修護士,佢喺大學都讀左4年護士先畢業架,依家喺醫院做緊正式護士,佢學歷唔低㗎,啱啱又考左個手術室牌,佢再準備去讀埋個Master,佢都識講中文㗎,只係香港嘅醫護界太巴閉啦,佢幾高學歷都好,佢自問都冇本事考番入嚟香港做,就算考到返入嚟香港做,我都唔願意比佢返嚟做,1間病房10幾人得一個護士,佢依家喺加拿大1個護士對4個病人,做乜要返嚟咁辛苦,你好唔尊重啲護士

豈能盡如人意,但求無愧於心......

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實唔係香港無護士,只是在公營醫院做一d都唔吸引。
同樣係政府,衛生署請公務員位註冊護士,出post一星期已收到3-4千個application ,但只請百零人,現在只接受有三年年資或以上的申請人進行面試,有人in咗三次都唔收(因為我識人)

入職的人工差不多全行最低的RN人工,就算你在公營醫院去到max point, 入職都一律由starting 開始,有專科護士資格、係助產仕都係由point 15開始,晉升的機會唔洗講,一定比公營的少,因為真係按年資升。咁都仆住有人做,可想而知公營醫院環境幾咁惡劣

首頁
12345...16

尾頁

跳至