自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章

美國研究機構Demographia公佈一年一度國際買樓負擔能力報告,香港樓價對家庭收入中位數比例進一步惡化,由2017年的19.4倍升至去年20.9倍,相當於港人要不吃不喝近21年才能供滿一層樓,連續九年成為全球樓價最難負擔城市,大幅拋離第二位的溫哥華八年之多。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190122/20596433

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

一陣又有人走出黎話個個年代都係咁,又想當年
之後又茅頭直指依家啲人唔夠慳乜乜乜,數字嘅嘢只係數字

kekka    發表於 19-1-22 14:56
vyhc    發表於 19-1-22 11:54
JD930    發表於 19-1-22 10:48

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

YAC0601 發表於 19-1-22 09:19
之後又茅頭直指依家啲人唔夠慳乜乜乜,數字嘅嘢只係數 ...

隔岸觀火最口響
你若盛開, 蝴蝶便來!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FTR603 發表於 19-1-22 09:07
美國研究機構Demographia公佈一年一度國際買樓負擔能力報告,香港樓價對家庭收入中位數比例進一步惡化,由2 ...

所以香港咪比大家供30年囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定有,拿...兩個人22歲拍拖,30歲結婚
1年儲10萬,8年有80萬,都可以9成按..

大西北邊境都要買....blah blah...

JD930    發表於 19-1-22 10:48

大宅

FTR603 發表於 19-1-22 09:07
美國研究機構Demographia公佈一年一度國際買樓負擔能力報告,香港樓價對家庭收入中位數比例進一步惡化,由2 ...

做樓奴好過做租奴,供滿就是自己,最起碼不用擔心晚年生活,如果要租樓租一世真的好可憐

男爵府

2024勳章

珍珠宮

畀面勳章

不是要有言論自由嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

個人選擇問題,有D人無論點都要博一博,有D人覺得天跌落尼當被琴,唔買咪租囉~
當然啦~尼個世界都無咁多不勞而獲同好運,選擇係自己做嘅,最後係點,唔好怨天尤人就得啦~

wcpcelia    發表於 19-1-22 12:29

男爵府

2024勳章

飛哥與發仔 發表於 19-1-22 09:28
做樓奴好過做租奴,供滿就是自己,最起碼不用擔心晚年生活,如果要租樓租一世真的好可憐
...

最慘係如果無父母陰其實好難儲首期

水晶宮

後生嗰班真慘!

男爵府

等睇想當年系列~

男爵府

小肥兔 發表於 19-1-22 09:38
不是要有言論自由嗎?

係呀!你可以隨便發言
言論好自由

伯爵府

到阿仔出身嘅年代,上車可能要過千萬了
Praise the Lord!  

男爵府

FTR603 發表於 19-1-22 09:45
最慘係如果無父母陰其實好難儲首期

人工低就轉工,一份工唔夠就做兩份做三份!用iphone去旅行出街食飯係死罪!人地得點解你唔得?一個人儲錢慢就搵個另一半一齊儲,九成十成上車一定得!

曲線要講明

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

飛哥與發仔 發表於 19-1-22 09:28
...
咁呢樣又啱

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

香港嘅樓並唔係俾入息中位數嘅人買嘅.

珍珠宮

YAC0601 發表於 19-1-22 10:44
人工低就轉工,一份工唔夠就做兩份做三份!用iphone去旅行出街食飯係死罪!人地得點解你唔得?一個人儲錢 ...

幾年前有醫生話自己買吾起樓. 人工高都是有人話買吾起

首頁

尾頁

跳至