自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

平時只用iPad做功課,上咗小學,想同個仔買部電腦,請問手提電腦好,定係傳統有hard disk嗰隻電腦好?先謝過

水晶宮

鍾太2009 發表於 19-1-22 10:39
平時只用iPad做功課,上咗小學,想同個仔買部電腦,請問手提電腦好,定係傳統有hard disk嗰隻電腦好?先謝 ...

咩有hard disk嗰隻電腦?

子爵府

熱血金章

pbpk03845784 發表於 19-1-22 10:44
咩有hard disk嗰隻電腦?

姨隻。

你覺得那種好?

男爵府

回覆樓主:

樓主係指desktop 和 laptop吧?
我仔小四時買電腦,我地揀左部三千蚊15吋laptop,因爲只限佢做功課,所以性能上夠用但打唔到機的,依家中二仲用緊

公爵府

2018復活節勳章

鍾太2009 發表於 19-1-22 11:15
姨隻。

你覺得那種好?

而家有d desktop係desktop all in one,即淨係得個mon,唔使另外有舊主機咁大舊

我覺得desktop好過手提,用嚟做功課舒服d

wcpcelia    發表於 19-1-22 15:27

公爵府

普通三千幾蚊的廠機夠用,又不會太多打機性能
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

熱血金章

Cokegirl 發表於 19-1-22 11:35
樓主係指desktop 和 laptop吧?
我仔小四時買電腦,我地揀左部三千蚊15吋laptop,因爲只限佢做功課,所以性 ...

吾該曬,我吾熟電腦,分吾清

子爵府

熱血金章

Yuki_Yeung 發表於 19-1-22 11:35
而家有d desktop係desktop all in one,即淨係得個mon,唔使另外有舊主機咁大舊

我覺得desktop好過手提, ...

唔該晒呀,我就係唔想要咁大舊嘢嘅desktop,但功能上又覺得laptop無咁好,原來而家有desktop all in one,等我去豐澤百老匯問吓先。
Thx a lot.

子爵府

熱血金章

shareholder 發表於 19-1-22 11:42
普通三千幾蚊的廠機夠用,又不會太多打機性能

謝謝回覆。廠機是desktop 意思嗎?有無推介那牌子?

公爵府

2018復活節勳章

鍾太2009 發表於 19-1-22 11:45
唔該晒呀,我就係唔想要咁大舊嘢嘅desktop,但功能上又覺得laptop無咁好,原來而家有desktop all in one, ...

豐澤百老匯貴好多,之前朋友買完,行開電腦中心睇到,爭成2千幾,可以買功能再好d

或者你2邊睇下夾下價

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇下自己識唔識整電腦
我指小問題…
如果無電腦根底
廠機All In One係你嘅最佳選擇
反正都唔會自己擴充
但基本上一體化都好方便…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我鐘意手提,有時要行黎行去都方便
屋企細,成日要爭檯。我公司已換notebook 九年,行出行入開會拎機都得(平時80%鎖實檯面),出trip又得
我女用macbook都係周屋走,床上用,茶几用,書檯用。傾project拎出廳

子爵府

熱血金章

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 11:50
我鐘意手提,有時要行黎行去都方便
屋企細,成日要爭檯。我公司已換notebook 九年,行出行入開會 ...

多謝意見。你說的亦都係我考慮範圍之一,所以問吓大家意見邊樣好

公爵府

鍾太2009 發表於 19-1-22 11:47
謝謝回覆。廠機是desktop 意思嗎?有無推介那牌子?

如果地方不是大問題, 及不用帶出街, 幾時都係 desktop較好,

牌子方面都差不多都係咁衰, 如要揀就用 dell 啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至