2018年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真係餵到好灰,呀b每餐只肯食30-60左右,每日奶量得400幾 換奶粉,換人餵,換奶咀,加大奶咀流量,用匙羹用針筒,偷偷地半醒餵,訓住餵都係唔食,你迫佢就喊,一係就嘔俾你睇。又未可以加固。生長線之前都係得25 ,好怕跌出生長線 有無媽媽都有呢個煩惱?到底可以點做???

回覆 Lumkuku 的帖子

Hi Lumkuku , 明白BB唔飲奶會令媽媽好頭痛 一般BB體重增長速度會係約3個月左右減慢,部份BB會胃口差左飲少左奶,俗稱厭奶期,BB而家2個半月大,有可能係因肚風影響胃口,建議媽媽可以同BB多D掃風同做肚仔按摩,媽媽清楚按摩肚仔嘅方法嗎? BB每日有6條濕尿片嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-22 15:52
回覆 Lumkuku 的帖子

Hi Lumkuku , 明白BB唔飲奶會令媽媽好頭痛 一般BB體重增長速度會係約3個 ...

我有順時針打圈按,但要按幾耐?10分鐘夠嗎??
Lumkuku 發表於 19-1-24 08:48
我有順時針打圈按,但要按幾耐?10分鐘夠嗎??
初生BB腸道未發展成熟,比較容易有肚風問題,肚風可以經掃風/放屁排出體外,媽媽可以係BB食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向(用陰力)按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘,或者將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),促進腸道蠕動有助排便和放屁,亦係好親密溫馨嘅親子活動,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用。媽媽試下睇下有冇幫助呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至