0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我呀b 食開母乳 想慢慢轉奶粉 但見到有人寫有關HMO 有無人知係咩 ?

大宅

wing21chan 發表於 19-1-22 11:48
我呀b 食開母乳 想慢慢轉奶粉 但見到有人寫有關HMO 有無人知係咩 ?

我都好想知,之前係啲官網度見到佢地寫HMO係非源自母乳,所以可能係啲化學人工野。有無媽媽知道係咩黎架?

大宅

2019新春慶豚圓

helloliza 發表於 19-1-23 16:32
我都好想知,之前係啲官網度見到佢地寫HMO係非源自母乳,所以可能係啲化學人工野。有無媽媽知道係咩黎架? ...

奶粉既營養都係化學合成,即係買手袋既真皮同彷皮
以下資料我網上搵番泥
母乳中含有一種特殊的糖類人乳寡糖(英語:Human milk oligosaccharide)(HMO),在配方奶中沒有這種糖類。嬰兒無法消化人乳寡糖,不過人乳寡糖可以建構嬰兒的腸道菌群(英語:intestinal flora)。這些菌群作為誘餌受體(英語:decoy receptors),阻隔引發疾病的病原體的附着。這些菌群也會影響免疫細胞的反應,對嬰兒有益。到2015年為止,已發現超過一百種的人乳寡糖,每位女性母乳中的人乳寡糖種類及數量都有所不同,每一種都有其個別的功用[52]。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

回覆 kissapplegirl 的帖子

多謝分享,如果可以,都系喂到BB可以食固體。

大宅

kissapplegirl 發表於 19-1-23 17:25
奶粉既營養都係化學合成,即係買手袋既真皮同彷皮
以下資料我網上搵番泥
母乳中含有一種特殊的糖類人乳寡 ...

之前問過營養師表姐,人造HMO係人體吸收唔到嘅,所以作用有幾大真係唔知。表姐仲話應該係基因改造嘅成分,所以對HMO呢樣嘢有啲保留

大宅

Apple1301 發表於 19-1-24 12:10
之前問過營養師表姐,人造HMO係人體吸收唔到嘅,所以作用有幾大真係唔知。表姐仲話應該係基因改造嘅成分, ...

聽落好似HMO都唔係咁好

別墅

Apple1301 發表於 19-1-24 12:10
之前問過營養師表姐,人造HMO係人體吸收唔到嘅,所以作用有幾大真係唔知。表姐仲話應該係基因改造嘅成分, ...

係丫 我都見香港有機奶粉都無HMO 呢樣野 所以都好爭扎
似乎買有機品牌好似好啲

大宅

wing21chan 發表於 19-1-24 17:47
係丫 我都見香港有機奶粉都無HMO 呢樣野 所以都好爭扎
似乎買有機品牌好似好啲
...

有機好似會安全啲
但係HMO係有助BB腸道發展既,有無有機奶粉都有咁既功效呢我捻個個媽媽都係想BB有便便但有機牌子我淨係識illuma同HiPP,大家有無介紹?

別墅

helloliza 發表於 19-1-25 17:17
有機好似會安全啲
但係HMO係有助BB腸道發展既,有無有機奶粉都有咁既功效呢我捻個個媽媽都係想B ...

我都係係呢兩隻品牌爭扎緊 哈哈
Illuma 貴 (雖然我唔肯定貴野係咪一定好)但佢無益生配方
我見hipp有 咁就唔使額外比呀b 都好似幾好

大宅

wing21chan 發表於 19-1-25 17:25
我都係係呢兩隻品牌爭扎緊 哈哈
Illuma 貴 (雖然我唔肯定貴野係咪一定好)但佢無益生配方
我見hipp有 咁 ...

但捻捻下illuma唔係有HMO架咩

別墅

helloliza 發表於 19-1-25 17:41
但捻捻下illuma唔係有HMO架咩

有機個個無HMO架
你睇清楚啲成份丫

複式洋房

2019新春慶豚圓

wing21chan 發表於 19-1-25 17:53
有機個個無HMO架
你睇清楚啲成份丫

係丫 HMO 係基因改造架 所以有機奶粉唔可以加呢D 化學野

至於有無用 係咪佢講到咁好 你就自己行量一下 不過咁貴買基因改造野 仲要唔係有機

別墅

gillcheng 發表於 19-1-28 16:45
係丫 HMO 係基因改造架 所以有機奶粉唔可以加呢D 化學野

至於有無用 係咪佢講到咁好 你就自己行量一下 不 ...

基因改造(emoji) 唔會掛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊