自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

1)司機撞聾,上左年紀,一邊耳仔聽唔清
2)司機太有主見,唔識路,又以為自己識。 我講左正確地點名 +街道名, 係都要話我講錯, 佢講嗰個先係啱

禁止訪問

伯爵府

被趕落車
去太近黑面
5x蚊車資比張100蚊 找晒啲5蚊餅比我

wcpcelia    發表於 19-1-23 14:52

大宅

Heisenberg 發表於 19-1-22 16:08
所以點解呢幾年大部分人都覺得的士司機唔掂,就係因為咁,燥狂野蠻,老粗當真理
...

當然都有好多好嘅司機嘅
遇到好嘅我多數都自動自覺唔洗找散子,你好我好大家好

但真係有啲仆街嘅,專恰老弱婦孺 見我拖住個小朋友 成程又dup車又抖大氣
我真係想小佢:我依家痴你架車坐咩?我比足錢架
耐何每次遇到啲仆乖都係等我拖住個女,唯有啞忍

大宅

2018復活節勳章

1. 過海唔接
2. 唔識路唔接

總之就係勁多拒載

子爵府

我一星期至少搭2次中程的士,帶狗上的士,有街截有call app, 大部份司機都好正常,好少數遇到差服務

珍珠宮

Heisenberg 發表於 19-1-22 15:55

依家都怨㗎,最好D乘客每次自動奉獻額外tips,最少$100

所以我寧可俾多少少錢搭You爸

Poyau    發表於 19-1-23 20:22

大宅

焦糖媽 發表於 19-1-22 16:06
開完刀幾日返健康院同 bb check 黃, 嫌近唔想去, 語氣差, 多怨言, 講大話唔識路, 我教埋佢行仲要特登停遠啲 ...

無錯,乘客示好唔該前唔該後,大家唔駛好傾,正常相處就得,但D的士司機都係要ee哦哦,其實短途都要俾錢,而短途佔嘅時間咪又係短,根本無嘢好嘈

禁止訪問

大宅

greentea14 發表於 19-1-22 16:22
1)司機撞聾,上左年紀,一邊耳仔聽唔清
2)司機太有主見,唔識路,又以為自己識。 我講左正確地點名 +街 ...

你呢個case我試過,係盟塞又太有主見嘅老人家,佢明明講錯,我開google map睇住佢錯,麻煩佢轉返去,佢堅持經第二度轉,但根本轉唔返,除非兜好遠,結果我怕咗佢,喺距離最近嘅位置落車,就係唔想同老人家嘈,唔想理佢

大宅

學會放下 發表於 19-1-22 16:24
見過一位的士司機,上車時見佢好燥底有啲異常,途中更見佢 Dup低頭索K,先至醒起上車時見佢鼻孔前有啲粉狀 ...

jm 判斷正確,呢D情況應該盡快落車

大宅

Gi-leung 發表於 19-1-22 16:28
被趕落車
去太近黑面
5x蚊車資比張100蚊 找晒啲5蚊餅比我

趕落車點解呀? 嫌近?

大宅

Sze0822 發表於 19-1-22 16:31
當然都有好多好嘅司機嘅
遇到好嘅我多數都自動自覺唔洗找散子,你好我好大家好

係囉搭的士並唔係想要什麼service,大家保持正常禮貌,唔駛好傾,乘客禮貌講出地址,司機勿兜勿chok勿揸快車安全到達,乘客俾錢,件事就完

大宅

twotigers 發表於 19-1-22 16:51
所以我寧可俾多少少錢搭You爸

之前我完全轉搭uber,但講真呢期D司機係差咗,而且無乜車,要等太耐,令人無心機用佢

大宅

wubingbing 發表於 19-1-22 16:34
1. 過海唔接
2. 唔識路唔接

上面有jm話直情唔停俾佢,難以理解

大宅

回覆樓主:

有兩次深刻經歷:
1) 半夜同老公搭的士返屋企,個司機一路揸車一路釣魚,越揸架車越接近路邊欄桿,好彩我老公打醒12分精神先留意到司機訓著左,即時喝醒司機(我就同司機一樣差D訓著)

2) 中午上左架的士,個司機行錯路(直頭反方向),同司機講點行返岩既路,對話間好明顯feel到司機係take左野,仲越揸越快,去到迴旋處睇都冇睇就出(好彩當時冇車),我老公喝佢停車佢都想唔停,好彩前面紅燈司機局住停車,我同老公即刻落車走
一笑置之就是了

珍珠宮

Heisenberg 發表於 19-1-22 17:07
之前我完全轉搭uber,但講真呢期D司機係差咗,而且無乜車,要等太耐,令人無心機用佢
...

的士完全唔想搭,Uber又差咗,真係唔知仲有咩選擇

Poyau    發表於 19-1-23 20:22

珍珠宮

Fungmanb 發表於 19-1-22 17:21
有兩次深刻經歷:
1) 半夜同老公搭的士返屋企,個司機一路揸車一路釣魚,越揸架車越接近路邊欄桿,好彩我老 ...

哇,你兩次經歷都好危險

Poyau    發表於 19-1-23 20:23

伯爵府

Heisenberg 發表於 19-1-22 17:00
趕落車點解呀? 嫌近?

係呀 我娘家同我家係山嘅正面同背面之分 只差4個燈位 一打開車門坐左一半問我去邊 答左佢話唔識去 叫我落車

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多車都好大陣煙味, 有一次上車仲聞到有人剛嘔完清理後的酒味

首頁

尾頁

跳至