婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友一出世到而家,都係我媽湊,間中先係99湊,例如覆診,旅行等。但奶奶好不滿,講咗以下幾點
- 話我媽無心湊小朋友,如果有心湊小朋友,唔會諗住去旅行
- 小朋友一病,就話我媽唔知點湊小朋友,追究責任
- 成日問我哋我媽煮咩俾小朋友食,如食布拉腸,就話我媽俾d無營養食物小朋友食
- 每晚要我哋打電話返去俾佢,同時亦要視像俾佢睇小朋友
- 仲要同d朋友講,我媽點湊小朋友

既然99咁緊張,不如我媽功成身退。反正吃力不討好

子爵府

flora1123 發表於 19-1-22 12:34
小朋友一出世到而家,都係我媽湊,間中先係99湊,例如覆診,旅行等。但奶奶好不滿,講咗以下幾點
- 話我媽 ...

我係你阿媽一定唔湊,睇下你99凑成點。

公爵府

- 話我媽 ...

咁就交俾99湊一排,然後你就每日用同樣的說話俾99聽(有樣學樣)直到99頂唔順之時,你才告訴她,你完全理解她的委屈,其實你是故意這麼做的,就是要讓體驗一下你媽媽的委屈及傷心,讓她學懂將心比已,否則剃人頭者....人也剃其頭。

大宅

sinohk33 發表於 19-1-22 13:07
我係你阿媽一定唔湊,睇下你99凑成點。

佢係都唔會湊
所以講d咁嘅嘢先令我反感

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

flora1123 發表於 19-1-22 13:20
佢係都唔會湊
所以講d咁嘅嘢先令我反感

大宅

美之選468 發表於 19-1-22 13:19
咁就交俾99湊一排,然後你就每日用同樣的說話俾99聽(有樣學樣)直到99頂唔順之時,你才告訴她,你完全理解 ...

佢先唔湊,佢無自由,睬你都儍
試過佢湊一日,我老公中午打咗一次番去,都俾99話信佢唔過,使乜打番嚟問,信唔過就自己湊番。
問一句都俾佢鬧到死

大宅

- 話我媽 ...

1. 其實如果小朋友病/損傷, 你唔需要話俾你99知喎! 你話俾佢知都無用, 幫唔到手之餘仲要俾佢哦/鬧, 何必呢?

2. 佢問你煮咩俾小朋友食, 咪次次答佢有魚有菜有肉攞! 均衡營養。

3. 我係你就唔會主動每晚打電話俾99, 亦唔會聽佢電話。 電話自己錢買, 鍾意聽/唔聽邊個電話都得。 等你C6應付99。

4. 唔使理3姑6婆講既野。 你千祈唔好同你媽講番添呀, 你媽知道左會唔開心架。 你99一個唔開心好啦, 無謂令到你媽都唔開心啦!

5. 旅行果part, 我其實唔係好明, 所以無意見俾到你。

別墅

想問屯門醫院申請陪產係如何申請??
我而家30週,而家申請會唔會太遲?

大宅

ingrid000 發表於 19-1-22 13:39
1. 其實如果小朋友病/損傷, 你唔需要話俾你99知喎! 你話俾佢知都無用, 幫唔到手之餘仲要俾佢哦/鬧, 何必 ...

其實我無話俾佢知病,只係C6同佢講,因為佢之前日日打俾C6問小朋友
我好少主動打俾佢哋,除非佢病到入廠。否則我都無打俾佢哋,我亦無save佢哋男家屋企人d電話 佢要求我倆公婆每日打俾佢,視像佢,呢一個星期無做到,團年飯都唔預我哋。
我父母去旅行只係想輕鬆下,我亦無權話唔俾佢哋去,唔通要佢哋無晒自由,只係湊孫咩。我99就咁覺得我媽無心湊孫,掛住去旅行。

公爵府

flora1123 發表於 19-1-22 13:38
佢先唔湊,佢無自由,睬你都儍
試過佢湊一日,我老公中午打咗一次番去,都俾99話信佢唔過,使乜 ...

當99再追問你媽媽煮什麼東西俾孫兒食時? 你就用同樣的回答俾99啦!

大宅

flora1123 發表於 19-1-22 14:11
其實我無話俾佢知病,只係C6同佢講,因為佢之前日日打俾C6問小朋友
我好少主動打俾佢哋,除非佢病到入廠。 ...

你99妒忌你媽有人陪去旅行, 而你地(包括你62)無人陪佢去旅行...........

大宅

ingrid000 發表於 19-1-22 15:34
你99妒忌你媽有人陪去旅行, 而你地(包括你62)無人陪佢去旅行...........
...

唔係啦,我6299成日去澳門韓國,一年去幾次

大宅

flora1123 發表於 19-1-22 15:39
唔係啦,我6299成日去澳門韓國,一年去幾次

佢連你媽都要管埋..........

大宅

ingrid000 發表於 19-1-22 15:50

正是,個個都管不但止,連我屋企有無装浴室寶,甚至個煤氣爐都管

大宅

ingrid000 發表於 19-1-22 15:50

所以呢種99嘅生物太恐怖

大宅

- 話我媽 ...
咁我唔明,你99咁黑人憎,你媽唔得閒時,點解你唔請假自己湊小朋友?唔駛要佢幫,咪唔駛煩囉!

大宅

anniecheung00 發表於 19-1-22 22:58
咁我唔明,你99咁黑人憎,你媽唔得閒時,點解你唔請假自己湊小朋友?唔駛要佢幫,咪唔駛煩囉!
...

我有攞假湊小朋友,攞凸晒,攞唔到到先叫佢

男爵府

- 話我媽 ...

叫佢收聲啦!咁多意見叫佢做,唔係佢做咁多野講做乜?!關佢鬼事咩!

子爵府

美之選468 發表於 19-1-22 13:19
咁就交俾99湊一排,然後你就每日用同樣的說話俾99聽(有樣學樣)直到99頂唔順之時,你才告訴她,你完全理解 ...

咁玩?想家變嗎?

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得 唔再需要比你99知你亞媽既任何野

首頁

尾頁

跳至