6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb依家6個月大,6個月前都飲奶好地地每日5餐每餐6安。但前幾日就每日有3餐淨係飲3安幾,琴日同今日仲過份,有3餐淨係飲1到2安!要將奶整成米糊先肯食多兩安幾!
便便係好深既綠色,琴日仲有小小啡色。
我前幾日有加d蔬菜蓉比佢食,關吾關事?
仲有佢有一隻牙仔出緊,會影響?
佢本身已經係中細b,依家食咁小仲輕左,可以點算?點餵佢食肥d?我好煩惱,幫幫我(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

GillJieee 發表於 19-1-22 12:47
我bb依家6個月大,6個月前都飲奶好地地每日5餐每餐6安。但前幾日就每日有3餐淨係飲3安幾,琴日同今日仲過份 ...

bb唔飲奶你試下用匙羹餵佢飲奶,或者試下換奶樽,奶咀換咗大碼未呀?
夠6個月可以每日有兩餐先喂米糊, 食完米糊後睇下需唔需再補奶,如果食得唔錯可以試下係米糊加瓜蓉水果
出牙仔會唔舒服都會影響bb食慾嫁
bb食左米糊同蔬菜蓉便便改變顏色係正常
我仔仔由出世到6個月時都係生長線10,唔肯食固,食到2啖就扮嘔,直到9個月先食到固體,而家快1歲佢都無跌生長線呀,我覺得佢一直靠飲人奶+訓教長肉,未食固前佢一日飲6xx ml奶,肯食固就減到4xx ~500 ml奶
我個仔其實好早就要厭奶,我要令佢瞓著覺先餵到奶,清醒唔肯飲,一直keep住呢個做法到,到佢十個月大自己揸住飲奶,飲完瞓覺

侯爵府

你BB 似係厭奶, 6 個月其實可以加固

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

不如你試下俾糊仔佢食喇,佢有可能系厭奶

珍珠宮

而家六個月,你嘗試下加固

首頁

尾頁

跳至