潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

這隻$55000ok嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

唔ok
厚切到不得了,所以車工係VG. 仲要兩個VG, 3EX 價賣. No good.

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 12:51
唔ok
厚切到不得了,所以車工係VG. 仲要兩個VG, 3EX 價賣. No good.
請問中華珠寶鑑證中心證書同Gia分別大嗎,今日在六福睇,不敢買住.謝謝

男爵府

唔ok

珍珠宮

傻婆 發表於 19-1-22 20:26
請問中華珠寶鑑證中心證書同Gia分別大嗎,今日在六福睇,不敢買住.謝謝

大架,可以同GIA 相差兩個grading的。

大宅

唔ok

唔該曬!今日好彩落咗$1000訂金,明天睇下可不可以當供金會用咗去先!

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 20:29
大架,可以同GIA 相差兩個grading的。
差在那,是真石嗎,還是証書上的數據同d石不一樣,還是拎出去比人睇會話假,不被承認呢,謝謝你的回應

珍珠宮

傻婆 發表於 19-1-22 20:46
差在那,是真石嗎,還是証書上的數據同d石不一樣,還是拎出去比人睇會話假,不被承認呢,謝謝你的回應
...

真,一定係真。香港買鑽石一定係真貨。
以車工,淨度,顏色。唔同機構既人睇既野都有鬆緊之分,標準有點不一。例如GIA 覺得呢粒石淨度得SI1, 但其他評審機構覺得係VS1-2. 咁大家已經有差別,但你又用緊VS1 既價錢去買喎! GIA 係比較有公信力既評石機構之一。

wcpcelia    發表於 19-1-23 10:51

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 20:53
真,一定係真。香港買鑽石一定係真貨。
以車工,淨度,顏色。唔同機構既人睇既野都有鬆緊之分,標準有點不 ...
非常多謝你的答覆,又學多左野😘😘,咁我呢張証書的厄9萬7千元,貴?

珍珠宮

傻婆 發表於 19-1-22 21:01
非常多謝你的答覆,又學多左野😘😘,咁我呢張証書的厄9萬7千元,貴?
...

平均30份一粒,如果係GIA cert 就叫好平了。仲係F color vs1 呢個spec, 仲要冇cutting grade.

上blue Nile 睇,呢個spec既GIA cert, 30份平均要$5500/粒(淨石計),未計金工,手工。

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 21:10
平均30份一粒,如果係GIA cert 就叫好平了。仲係F color vs1 呢個spec, 仲要冇cutting grade.

上 ...
但现在不是Gia但又閃又靚,所以問左你先,,謝謝你

珍珠宮

傻婆 發表於 19-1-22 21:14
但现在不是Gia但又閃又靚,所以問左你先,,謝謝你

如果你睇過現貨,夠靚夠閃自己滿意就ok了.
最好買前叫佢比塊鏡你睇下內含物,佢寫得VS1-VS2, 正常你地少睇石既,理應係睇唔到有咩瑕疵的。

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 21:10

上 ...
係喎,現在不是Gi a我買唔買好呢,你話第d証書冇咁好,會唔會呢隻厄所有資料全部低左一級呢

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 21:18
如果你睇過現貨,夠靚夠閃自己滿意就ok了.
最好買前叫佢比塊鏡你睇下內含物,佢寫得VS1-VS2, 正常 ...
值頭唔識睇,一排石又咁多射燈閃到我差d比錢,忽然發現不是Gia有d唔放心,因為我係成日上來看,全立使也是買有Gig,又唔係成日買所以還是問清楚好啲,謝謝你呀

珍珠宮

傻婆 發表於 19-1-22 21:19
係喎,現在不是Gi a我買唔買好呢,你話第d証書冇咁好,會唔會呢隻厄所有資料全部低左一級呢
...

咁30份一粒既手厄,又唔多鋪頭同你出証既。最緊要係六叔第日可否回收呀?如果可以回收,換野,退貨,其實有冇証,咩野証都冇所謂的。

男爵府

Kittymummy 發表於 19-1-22 21:57
咁30份一粒既手厄,又唔多鋪頭同你出証既。最緊要係六叔第日可否回收呀?如果可以回收,換野,退貨,其實 ...
好似年回收價9折減手工同信用卡6%,1年後就唔知

大宅

回覆 tiffany0620 的帖子

大宅

Ophelia_Ophe 發表於 19-1-23 00:06
回覆 tiffany0620 的帖子

Thx so much

大宅

唔ok

請問呢粒會好d嗎?

大宅

2019勳章

tiffany0620 發表於 19-1-22 12:47
這隻$55000ok嗎?

我呢粒vs1 淨度高過你果粒
雖然f color 但係3ex 有埋八心八箭
平台好大
買60000到
利申;不是大店買 一位做開鑽石嘅朋友幫我搵