家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問若果裝修報燈掣一個要八百元,現一個燈掣一開,房內五個燈泡一齊亮,咁計錢是計一個定五個?

侯爵府

88654321 發表於 19-1-22 12:57
請問若果裝修報燈掣一個要八百元,現一個燈掣一開,房內五個燈泡一齊亮,咁計錢是計一個定五個? ...

只係一個

子爵府

回覆 88654321 的帖子

你只裝得一個開關制,甘係收一個錢啦,話之你一個制點晒10個/百個燈泡,吾計你點得太多燈會危險,聖誕燈都好多個燈泡仔甘吾通計晒甘多個燈泡咩

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

但師傅要逐個計,我都無晒計

男爵府

88654321 發表於 19-1-31 11:24
但師傅要逐個計,我都無晒計

一個燈位計一個制錢。開關制位又計一個。所以,一般一盞燈會計兩個制錢。即使你盞燈有五個燈泡,都唔會計你五個錢。但假如你一個燈制係開關兩處燈位,制會計一個,燈會計兩個,共三個。

子爵府

咁以廚房為例, 有雪櫃, 洗衣機, 電飯煲, 抽油煙, 抽氣扇, 水煲, 燈... 咪差唔多10 個8個電制要計?

男爵府

sorfn89 發表於 19-2-1 14:57
咁以廚房為例, 有雪櫃, 洗衣機, 電飯煲, 抽油煙, 抽氣扇, 水煲, 燈... 咪差唔多10 個8個電制要計? ...

我裝修時做電制位共76個。

大宅

係一個制計的。我屋企都是這樣

子爵府

逐個燈制記, $400/個…我都覺得貴

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sorfn89 發表於 19-2-1 14:57
咁以廚房為例, 有雪櫃, 洗衣機, 電飯煲, 抽油煙, 抽氣扇, 水煲, 燈... 咪差唔多10 個8個電制要計? ...
呢D係分開制,逐個計係正常。但我而家係師傳話做射燈,我無想過一開燈十個射燈泡一齊亮,咁佢計十個燈泡加一個開關制價錢共十一個,咁就11X800.早知買盞吊燈又靚又平好多。

伯爵府

88654321 發表於 19-2-8 10:26
呢D係分開制,逐個計係正常。但我而家係師傳話做射燈,我無想過一開燈十個射燈泡一齊亮,咁佢計十個燈泡加 ...
制位收錢係計制,唔係計燈泡,你個師父咁計咪好發

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

thomas_so33 發表於 19-2-8 10:31
制位收錢係計制,唔係計燈泡,你個師父咁計咪好發
緊係發啦,全屋計我百幾個!!!

伯爵府

88654321 發表於 19-2-8 10:36
緊係發啦,全屋計我百幾個!!!
下,你咁樣比人呃左啦,之前做個一間屋燈位同蘇頭位都係得廿幾個,過百未聽過,你間屋幾仟尺架

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

thomas_so33 發表於 19-2-8 12:51
下,你咁樣比人呃左啦,之前做個一間屋燈位同蘇頭位都係得廿幾個,過百未聽過,你間屋幾仟尺架
...
知佢呃都無計,佢已做,唔通唔比錢叫佢拆番!!個心都嬲咗好耐!

伯爵府

88654321 發表於 19-2-9 09:36
知佢呃都無計,佢已做,唔通唔比錢叫佢拆番!!個心都嬲咗好耐!
下次先報價,問其他人意見先,出面好多呃得就呃,好似我洗冷氣咁(分體掛牆),溜水,洗機,通去水好多人分開計,但其實洗機基本都可做到晒,正所謂咩人都有

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

thomas_so33 發表於 19-2-10 18:11
下次先報價,問其他人意見先,出面好多呃得就呃,好似我洗冷氣咁(分體掛牆),溜水,洗機,通去水好多人分開 ...
多謝賜教

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

請問若果裝修報燈掣一個要八百元,現一個燈掣一開,房內五個燈泡一齊亮,咁計錢是計一個定五個? ...

開你800蚊一個電掣,已經當你係世紀大水魚, 正常行規合理公價係500蚊一個掣, 仲要係包做喉, 好多無良裝修佬 會做假喉, 即係條電線只係用英泥達住,唔係全程套喉, 咁樣做其實係非常危險, 只要係回南天潮濕嗰啲英泥濕咗有水,就會導致成間屋短路, 唔係嚇你以前就係因為有啲人因為成間屋都冇套喉, 結果搞到間屋都著火, 所以 係裝修期間一定要監察,確保佢唔好出古惑

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

总之鑿一个石屎窿, 計800一個电制位 定 1个要控四組灯, 所以計你X4

首頁

尾頁

跳至