懷孕前後

跳至

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

“喺仔定女啊?”
雖然喱條問題可能純粹關心下你或好奇,但唔同對象問我而俾到唔同既反應,令我覺得”你想點先⋯” 男仔又點?女仔又點先?個人感覺麻麻哋。
純發洩。你哋遇到呢個問題會唔會唔想答架?

複式洋房

2019勳章

都唔會嘅, 當佢係關心你~
不過因為我決定咗唔照性別, 所以更加唔使理其他人

洋房

Mamolin 發表於 19-1-22 13:11
“喺仔定女啊?”
雖然喱條問題可能純粹關心下你或好奇,但唔同對象問我而俾到唔同既反應,令我覺得”你想點 ...

唔駛太敏感啊,通常朋友一知我有左,第二個問題就會問仔定女,我都會好開心咁答佢。朋友可能係R水吹媎,又或者第日可以想送適當性別用既禮物比BB。

仔定女都好,都係自己心肝寶貝

複式洋房

2019新春慶豚圓

“喺仔定女啊?”
雖然喱條問題可能純粹關心下你或好奇,但唔同對象問我而俾到唔同既反應,令我覺得”你想點 ...

我又無反感禾,如果叫我追個仔我就會。

大宅

“喺仔定女啊?”

好過有人喺你大肚嘅時候同你講,你以家大肚就囂張等放產假,到你生完,睇下公司會唔會調你去一邊,俾多啲嘢你做執死你,迫你自己走。事原只不過係我大肚唔想再去地盤,或travel,想減輕工作壓力,因為我先十二週。 我心諗,講得呢啲嘢都一定係賤人,決定以後疏遠呢位同事。自問喺公司做咗4年都安守本分,盡忠職守,都有同佢博。就係同佢博先搞到咁遲懷孕,我都高O,以家同我講呢啲,條友都唔知乜居心。

別墅

cmrsh 發表於 19-1-22 13:23
都唔會嘅, 當佢係關心你~
不過因為我決定咗唔照性別, 所以更加唔使理其他人 ...

早該好似你咁啦
咋唔知都好,唔洗答

大宅

“喺仔定女啊?”

唔會呀…我一直好恨女,陀第二胎人地問我係仔定女 時 我會好開心咁答係女仔呀…

別墅

mango2016 發表於 19-1-22 13:25

唔駛太敏感啊,通常朋友一知我有左,第二個問題就會問仔 ...

朋友問當然冇問題啦,開心share。
我指係有啲x婆x公問啫。
有1次我聽到個男同事話另外一個準爸爸。
阿xx 果個一定係女啦,我問佢你又知?跟住佢就話”佢果副外父相一定係啦~”
我聽到好「銀」耳囉⋯⋯

我同你地一樣男或女都開心,會好好栽培佢。

大宅

你太敏感

別墅

mommy2015 發表於 19-1-22 13:32

好過有人喺你大肚嘅時候同你講,你以家大肚就囂張等放產 ...

我有個teammate 都有同我講類似既野,我當佢講笑,冇放係心度。

別墅

littletutor 發表於 19-1-22 13:43
唔會呀…我一直好恨女,陀第二胎人地問我係仔定女 時 我會好開心咁答係女仔呀…
...

洋房

Mamolin 發表於 19-1-22 13:48
朋友問當然冇問題啦,開心share。
我指係有啲x婆x公問啫。
有1次我聽到個男同事話另外一個準爸爸。

啲x公x婆我會盡量唔理佢地,自己開心就緊要

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

有時候真係好反感架,但係多數人第一反應就係呢個問題

大宅

Mamolin 發表於 19-1-22 13:50
我有個teammate 都有同我講類似既野,我當佢講笑,冇放係心度。

我嗰位同事唔似。我心諗都痴那線,我萬一去地盤出事,你比返個B我呀?我唔會咁博囉!你當自己喺公司走狗,我無諗住做工司隻狗囉!

大宅

“喺仔定女啊?”

我後生時,除左講:「恭喜!」
就係問:「幾時生呀?」「仔定女呀?」
就淨係識問呢兩句,哈哈!
講者無心,聽者有意!

而家都有朋友問我:「仔定女呀?」我話:
「未知,仔女都好想要,最緊要健康!」

聽到既朋友,就會醒水,明嫁啦!

大宅

周小桃 發表於 19-1-22 13:28

我又無反感禾,如果叫我追個仔我就會。

人就係咁,冇果樣,恨果樣。
有仔追女,有女追仔。心態其實好正常!
*不過媽媽陀住BB既時候,係敏感d!

我朋友老公既兄弟全部生仔,
我朋友生兩個女,佢老爺奶奶好開心,
當佢哋公主咁錫!

大宅

“喺仔定女啊?”

問完仔女
你生完
又到問幾時第二個

我已慣

大宅

ChansBB 發表於 19-1-22 15:08
問完仔女
你生完
又到問幾時第二個

係呀!係呀!
其實只係打開話題,吹吓水姐!
仲有問:「有冇請工人?邊個湊?」

複式洋房

2019勳章

我初初聽都覺得有啲反感架
不過自己再諗深一層, 有朋友有左, 都會問下人仔定女, 所以之後就無再介意lu

子爵府

2019新春慶豚圓

我又無反感喎,

同埋如果佢係有喜好某一個性別GE話,
會聽得出GE,
對住呢類人咪耍佢話唔知LAW

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊