自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 16:05
都有咁分析的,話住開覺得ok,又平d新d

C6一句都無講外母,但奶奶就係咁講話唔公平果d, c6問佢買屯門咁好 ...

仲問乜丫, 事實你地已經買左, 唔通真係賣左佢再買個門咩

話返工近已經好大理由, 仲講咩公唔公平丫

如果係話見得少你地咪搵多日返去食飯囉
天朗氣清

男爵府

1314625 發表於 19-1-22 16:38
不是說你們錯,只是從係奶奶角度,個仔一結婚就住近親家,唔開心都正常,倒轉頭,誰人不想仔女結了婚仍住附 ...

你講出重點黎呀呢位JM
「誰人不想仔女結了婚仍住附近」
咁倒返轉黎睇,假若樓主有個姑仔
99又會唔會識用返呢一套黎講呢??
姑仔嫁左住近D自己阿媽係「唔岩」「唔合理」

有時長輩既野, 就到咪就下佢
但呢D打橫黎講,發埋D小朋友脾氣真係唔OK
今次氹左佢,佢就會覺得自己岩哂
之後條界越踩越過. 同湊小朋友一樣道理

家母正正係咁樣
你就得佢一次,佢就會覺得你要讓佢第2,第3次
有時D野都要睇下合唔合理, 睇下情況架嘛

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 13:59
話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在 ...

面對情緒激動既人,你一定要保持冷靜,唔好咁容易比佢既反應影響到自己,否則,大家都唔冷靜,佢會更激動。

首先,你要體諒佢,我地唔係佢既角度,好難理解點解佢會激動到喊。我唸佢真係好唔開心、失望,才會有呢個反應。(雖然我地唔明,但可以試試去體諒)

我唸暫時,唔好再刺激佢,因為冇必要,樓你己經買左,佢既反應唔會對你既做法有咩影響。而且佢會有概念係你影響到佢個仔,唔好加深佢呢個印象。

佢應該受軟唔受硬,盡可能多d倍佢,多d同佢傾下計,多d理解佢,希望佢知道即使你地住得遠,都一樣咁關心佢,唔係講,係行動。令佢覺得自己係多疑左,即使個仔搬遠都唔係一定嫁仔。
利申,我奶奶係最想d仔住近新抱外家,因為佢可以唔需要幫手湊孫,最好外母肯幫手。所以,佢幾個孫佢都唔需要佢照顧,我奶奶鍾意返工搵錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你99百壇齋主你地做乜都唔高興架啦!都唔係第一次,講咁多佢知只會增加你地嘅煩惱,你地要學下唔好乜都講俾佢知

水晶宮

回覆 jacobkit 的帖子

冇計都買咗

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

20150618bb 發表於 19-1-22 14:04
可能你地買之前無問佢,好多老人家有呢個想法

其實到今日佢都未知我們買咗

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

babynetnet 發表於 19-1-22 14:30
同99講點會無人照顧佢倆老呀……重有大伯
香港交通咁方便,叫佢帶埋大孫日日去你屋企,工人連倆 ...

唉,我奶奶就係覺得大伯大嫂幫唔到手,佢地係同住,但你明同住的婆媳仲要奶奶湊小朋友,點會好
我老爺奶奶有咩事都係等我同c6星期六返去解決的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我妹個99真係好好架
我妹新界搬出港島,佢99日日新界搭車湊大半日(佢以前湊開,掛住d孫)
叫你99都學下啦,唔駛怕d孫唔認得佢wor

男爵府

回覆樓主:

唔買都買左,99既想法你都改變唔到,叫C6同佢講清楚話已買左等佢死心。如果唔係,有排喊。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

既然已買左,我唔會理佢。

tsung    發表於 19-1-22 20:09

大宅

你奶奶都好霸道啫,要2個仔都近佢
就算唔近都唔要近外母,好傻囉呢個諗法
唔好理啦你,等老公搞掂自己阿媽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 17:01
其實到今日佢都未知我們買咗
補飛得唔得

子爵府

jacobkit 發表於 19-1-22 13:56
我同c6由結婚開始都係租我媽附近,一來近返工(由果時到現在都係),二來租平(350呎,今時今日都係9500) ...

根本唔洗理佢,佢呢d適合養個裙腳仔50歲仲拉住個老母係到媽媽媽。好興幸你老公唔係裙腳仔,結婚後一家一主,住邊買邊你2公婆有共識咪得,反正用自己錢又唔係用99錢。再講你已經個個月係你不在場情況下比bb去佢家全日,仲咁唔知足? 我係你就嬲嬲地連個1日都收埋,等佢咁多嗲
幾時先上到車.....

水晶宮

2024年龍年勳章

jacobkit 發表於 19-1-22 13:59
話ar 仔係娶老婆唔係嫁仔,話無人照顧佢同老爺,話個孫唔認佢

又話只係親外母,我果時在廳聽到哂,佢地在 ...

佢嫌你買樓近住阿媽,妒忌囉
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

其實就來就過年,實講樓的,我嫂果時試過俾佢地二對一咁夾住問佢搬返來住好唔好?點解唔好?你肚果個仔定女,點解唔講得?

果時我嫂大肚,大伯入咗廚房
我同c6一起在廳,已stop 佢地

水晶宮

你搞定自己屋企,已經好好啦。不用理奶奶咁多。你奶奶又不是只有你老公一個仔。不好聽太多野。比心機儲多點錢一開二仲好啦。

公爵府

唔洗理佢, 又唔係用佢錢, 又唔係佢住, 你無責任取悅所有人
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

當聽唔到,早啲高高興興同佢講買咗樓,話你兩公婆都好喜歡,收樓同入伙早啲請佢去睇,又扮下嘢話請教佢入伙儀式,裝修俾少少嘢佢出吓意見

大宅

講黎做咩

水晶宮

0616 發表於 19-1-22 16:45
我完全冇"仔女結了婚仍住附近"呢個concept 喎

所以我個人認為99嬲的重點不是住近自己,係果仔同孫一直近外家

首頁
34567...9

尾頁

跳至