自由講場

跳至

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

等左呢一日好耐
今日開始連續四五日濕度好低
琴日都已經終於買咗六斤菜乾

有興趣可以玩下

我六斤菜乾可以煲6煲湯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好心機﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2019新春慶豚圓

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前睇過報紙,好似話1斤新鮮菜只可曬到1両菜乾咋﹗

咁照推斷,你話6斤分6次煲,咁係唔係每次用1両就夠?

我真係唔多識,若我煲,每次會攞一紮仔,唔知係唔係1両呢?

因我無買過,次次都係人地自曬送我既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

my005 發表於 19-1-22 14:51

咁照推斷,你話6斤分6次煲,咁係唔係每次用1両就夠 ...

過四五日我話俾你聽

我比收成你睇

因為我煲菜乾湯唔係落太多菜乾
我會加大白菜啊

豬骨啊其他任何配料

可能我得兩三個人飲唔使煲咁大煲

翡翠宮

cathy-tse 發表於 19-1-22 14:53
過四五日我話俾你聽

我比收成你睇

好呀﹗等你。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cathy-tse 發表於 19-1-22 14:02
等左呢一日好耐
今日開始連續四五日濕度好低
琴日都已經終於買咗六斤菜乾

我早幾年玩過,整唔到,得半干濕。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

瑪瑙宮

wawaliluk 發表於 19-1-22 15:00
我早幾年玩過,整唔到,得半干濕。

半乾濕點樣可以令到佢全乾呢個先係重點

我出貓嫁我會開抽濕機

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

my005 發表於 19-1-22 14:51

咁照推斷,你話6斤分6次煲,咁係唔係每次用1両就夠 ...

菜乾唔使落多,會好涼同埋口感好鞋。
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

cathy-tse 發表於 19-1-22 15:03

我出貓嫁我會開抽濕機

成本應該拍得住花膠
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

曾經整過一次,失敗咗。已經放棄
月光很美麗☺

翡翠宮

超級特務 發表於 19-1-22 15:04
菜乾唔使落多,會好涼同埋口感好鞋。

多謝提醒。

1紮仔唔知係多定少呢?我以為d親友紮好1小紮1小紮畀我就係方便我每次用添。

另有朋友教我每次煲要落片薑,我都有加新鮮白菜同鴨腎乾呀,豬骨呀,南北杏呀....嗰d咁囉。

象牙宮

my005 發表於 19-1-22 15:10
多謝提醒。

1紮仔唔知係多定少呢?我以為d親友紮好1小紮1小紮畀我就係方便我每次用添。

如果1紮1兩
應該差唔多可以煲4,5人份量既湯。
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

超級特務 發表於 19-1-22 15:12
如果1紮1兩
應該差唔多可以煲4,5人份量既湯。

thx 等我下次用磅磅下先。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cathy-tse 發表於 19-1-22 15:03

我出貓嫁我會開抽濕機

原來如此
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

象牙宮

my005 發表於 19-1-22 15:14
thx 等我下次用磅磅下先。

我平時煲淮山茨實,喺藥材店買,每樣1兩啱啱好,以此推算
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

超級特務 發表於 19-1-22 15:16

下次我都要試下咁煲先。

瑪瑙宮

超級特務 發表於 19-1-22 15:16

搞笑煲淮山事實

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊