自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

[size=27.4944px]孖囡出世早產,係輕磅bb,[size=27.4944px]而家剛剛兩個月,發現愈黎愈難湊
[size=37.1694px]日頭我有陪月幫手,我就可以訓下,
[size=37.1694px]夜晚自己一打二,而家囡囡成日半夜嘔奶,明明細囡肯訓,又會比唔肯訓既大囡嘈醒
[size=37.1694px]大囡因為好易嘔奶,所以次次餵完都要抱十五分鐘先放得落床,所以而家好痴身,要人抱先肯訓,一放底就醒
[size=37.1694px]c6要反工,夜晚盡量唔想叫醒佢幫手,
[size=37.1694px]唯有自己死頂
[size=37.1694px]依幾日,一路半夜餵,一路喊,覺得真係好辛苦
[size=37.1694px]想幫佢地介夜奶,無從入手,因為佢地會互相影响,屋企又細,無得分房
[size=37.1694px]婆婆要湊姨生,無能力幫
[size=37.1694px]6299縮沙,話幫又唔幫
[size=37.1694px]我就黎要反工,到時得一個工人,佢又未到,真係令人好擔心
[size=37.1694px]我愈諗,就愈訓唔到同食唔到野
[size=37.1694px]精神壓力好大
[size=37.1694px]有無同樣孖胎媽媽可以分享下

JD930    發表於 19-1-23 15:01
tsung    發表於 19-1-22 20:56

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 14:28
孖囡出世早產,係輕磅bb,而家剛剛兩個月,發現愈黎愈難湊
日頭我有陪月幫手,我就可以訓下,
夜晚自己一打 ...

我同事呀媽一個湊佢對龍鳳B
呀仔對孖女同學要公公婆婆+兩個工人
事在人為

大宅

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 14:28
夜晚自己一打 ...

我對Twins 一個月大,我無請陪月,由佢地出院開始一直一打二。
夜奶我無介,因為早產更加需要增重。而家都係7磅多,唔想介住。
晚上我多數自己攪掂,老公日頭返工嘛。但佢都有時會起身幫我手。分工合作好重要。
晚上我訓覺時間多數係餵完21:00 餐奶後,21:00-03:00 (6小時)另加Twins 下午訓左我可以午覺。老公餵完00:00果餐就訓到天光(8小時)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得最主要你要調整下佢地既作息,使佢地一齊訓,一齊醒,咁樣你先有得訓亞

大宅

2023年兔年勳章

夜晚自己一打 ...

好明白您既感受。。

我有對孖仔,雖然而家已經14個月,但回想起坐月時真係瀝瀝在目。。

我細仔又係好易嘔奶嗰d,下下喂完都要抱起碼半粒鐘先敢方低佢瞓。我係晚晚通頂,日抖陪月喺度我先會瞓下。老公要返工,我盡可能都唔會煩佢。

嗰時真係辛苦到一個點,再加上產後憂鬱,簡直係無間地獄。

您有冇諗過請個夜間陪月?有個人夜晚幫下您手。會好好多。

而家係好辛苦的,但相信我,呢段日子會過。

加油!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

夜晚自己一打 ...

而家會辛苦啲,大咗第日多個人孝順你

JD930    發表於 19-1-23 15:02
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

孖真係要24陪月。
我孖女有24陪月我都覺得頭4個月係最辛苦。
因為要泵奶。
你睇下可唔可以請倒晚上陪月啦。
我細孖colic and reflux嘔倒6個月先叫好d
。9個月之後先無嘔。
加油呀。過6個月好好多。我5.5個月先介夜奶。

7個月開始sleep train。
10個月開始訓12個鐘無咩醒。

而家16個月啦。時間過得好快。
我無長老,無工人。

複式洋房

回覆 pkh0207 的帖子

我兩個囡食奶真係好慢,食一個鐘係基本,掃風十五分鐘,再抱多陣先放床。夜晚真係一個接一個

複式洋房

回覆 sakura888 的帖子

而家已經兩個月,我只係覺得愈黎愈難湊已經困响屋企四個星期,
上放落街係興祝自己坐完月買左盒爭鮮反屋企食咋
坦白講,我一開始係輕視左湊孖胎既難度
我都覺得自己開始有少少唔對路,
好似任何事都令唔到自己開心
半夜仲會喊住餵夜奶

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

努力……再大d就ok架啦!

複式洋房

回覆 puppydingo 的帖子

夜更陪月都有諗過,但唔知去邊度請

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

水晶宮

只有相信工人,
屋k 裝cam,
對工人好d, 工人一打二,
做壞規矩都咁話,會加多小小,

錢係其次,有咩唔"小心"
真係一世.

你屋k 人有無得得閒去望下?

水晶宮

好明白你,
我初生時, 都覺得生活,
何況你兩個,

最怕,兩個一齊喊,
我住公屋, 半夜好應聲,

珍珠宮

回覆樓主:

依加bb仲細,仲要打孖上,一定係辛苦D!
遲D等佢地大,你 有嘅係雙倍甜蜜~
雖然話老公要番工,但佢始終係爸爸,照顧初生一定有所付出,其實你應該俾佢盡番佢嘅責任,唔係老奉去做野就唔駛湊,佢係bb嘅爸爸喎~

公爵府

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 15:45
回覆 pkh0207 的帖子

我兩個囡食奶真係好慢,食一個鐘係基本,掃風十五分鐘,再抱多陣先放床。夜晚真係一 ...

試吓唔好咁快加奶量住,有機會見到醫生姑娘講吓你情況問吓佢地意見

伯爵府

我揍一個都辛苦到爆所以好明你感受
捱過左就得
好快過
加油

水晶宮

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 15:54
回覆 puppydingo 的帖子

夜更陪月都有諗過,但唔知去邊度請

問你日間果個介紹。或者陪月agent

我請一個24小時一個8個鐘早上。8個鐘返工24就休息。不過唔多人做24。

24個果我請足5.5個月

水晶宮

Twinsbabymommy 發表於 19-1-22 15:49
回覆 sakura888 的帖子

而家已經兩個月,我只係覺得愈黎愈難湊已經困响屋企四個星期,

正常家。同老公傾下。

我頭4個月為人奶真係好癲。
泵8次埋生4-5次。無一覺係多過2個鐘。

你私家定政府生?
我覆診醫生好關心我,我唔開心。有睇心理醫家。停餵人奶先似返個人。

大孖嘔奶我唔會encourage你用CIO method。
我而家係外國。唔encourage 6個月前sleep training。
大孖要抱我明,好辛苦,我細孖飲完奶要抱30分鐘先可以放低。佢嘔奶嘔倒連陪月都喊。
捱得過。

珍珠宮

夜晚自己一打 ...

在老公放假果兩日,或者揀黎近有幾日紅日既年假, 特訓孖女, 如果大囡半夜扭奶,無計喇, 由佢喊喇, 喊醒左細孖都無計喇,兩個一齊喊,㖑幾個字,再觀察無任何損傷再任佢喊,等佢地知道喊都無人理佢地。你估醫院果啲嬰兒有人理嗎? 咪一樣咁多個嬰兒都可以擺同一個地方瞓得冧食得飽戒到夜奶。 要講求大人肯唔肯忍耐喊聲,同忍唔忍心。 喊得耐要比佢抖回下氣即抱下佢,佢地喊得攰就會瞓覺。 佢地喊到大約半小時至九個字後,你只比好少好少奶大細孖飲(例如一安) 就放返上床喇。 總之喊時你在身邊睇住佢倆, 喊10鍟鐘就望下佢有無事,當然10鐘裡如有事或好似透氣難就要睇下佢地

首頁

尾頁

跳至