自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

內地非洲豬瘟疫情肆虐下,香港豬肉業界今年將推行新措施,由年三十(2月4日)下午起至年初三(2月7日)停宰活豬3日半,市民「豬年無豬過年」,或要提早買定豬肉食「隔夜豬」。禽畜業聯會副主席林榮源今(22日)向東網透露,以往每年都是年三十晚下午至年初一停止活豬供應,但今年因應豬瘟疫情,業界昨(21日)開會一致決定延長停宰活豬時間,方便屠房進行大清潔,令市民新年後食得更安心。

林指出,以往新年的生豬需求不多,因市民外遊或回鄉下過年,令生豬需求量大跌90%,因此以往的年三十下午至起年初一都沒有活豬出售。今年雖延長停宰時間,但相信對市面需求沒有太大影響。業界亦與內地3間活豬供應商聯絡,並已知會對方有關決定。豬肉業界目前正擬與食環署商討有關安排,一旦獲食環署批准,會向公眾公布正式落實措施。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190122/bkn-20190122132718785-0122_00822_001.html

豬年發威,年三十停宰活豬3日半

珍珠宮

畀面勳章

內地豬唔係宰埋先入來香港的嗎?

大宅

starrymama 發表於 19-1-22 14:45
內地豬唔係宰埋先入來香港的嗎?

應該係一隻隻生勾勾的豬運落黎先屠宰的

starrymama    發表於 19-1-22 15:25

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

大清潔都好

tsung    發表於 19-1-22 20:27
ada0707    發表於 19-1-22 16:08

子爵府

都冇乜所謂,咪食冰鮮。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

初一至初三食糕多

珍珠宮

回覆樓主:

都係好事,食少幾日絕對無問題

wcpcelia    發表於 19-1-23 16:34

男爵府

Poyau 發表於 19-1-22 15:51
大清潔都好

咪係對業界對巿民都好, 最怕政府要求, 又話阻佢地揾食啫

而且過年唔殺生, 業界休息win win 喎, 過年大把餸

返正港人一向食入口高級食材,唔愁無好野食

男爵府

jovy_w 發表於 19-1-22 14:42
內地非洲豬瘟疫情肆虐下,香港豬肉業界今年將推行新措施,由年三十(2月4日)下午起至年初三(2月7日)停宰活豬 ...

最好每年做, 咩佛旦聖旦新年都好, 求其揾個特定日子, 洗洗佢保障業界, 又保巿民啦

珊瑚宮

食咸豬手
玩具萬歲!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

juliemania 發表於 19-1-22 15:20
應該係一隻隻生勾勾的豬運落黎先屠宰的

好似係,幾次係城門谷泳池對出條大馬路,都見到有大貨車載住d豬經過,佢又開得快,一過成條馬路都臭晒

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

安全至上,反正呢排食雞多,無咩所謂

首頁

尾頁

跳至