1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為bb出現濕疹,指甲有好倒刺。
想知可以加啲乜嘢補充劑畀佢食會好啲?

回覆 szeline 的帖子

Hi szeline ,明白媽媽想增強BB抵抗力,進食營養補充品,唔能夠幫BB建立健康飲食模式,唔係長遠方法,營養補充劑含以有高劑量的營養素,攝取過量亦可能加重BB肝腎負荷,係多元化飲食,由唔同食物吸收全面營養係最好架! BB 固體食得好唔好? 係咪經常出濕疹?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

指甲有倒刺都有可能係因為佢手指太乾燥喇

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-22 17:25
回覆 szeline 的帖子

Hi szeline ,明白媽媽想增強BB抵抗力,進食營養補充品,唔能夠幫BB建立健康飲食模 ...

加固體ok呀!
上二星期頸開始出濕疹,少少跟著全頸都有。指甲腳甲不嬲都唔靚。

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-22 21:16
指甲有倒刺都有可能係因為佢手指太乾燥喇

試下塗潤膚膏
szeline 發表於 19-1-22 23:38
加固體ok呀!
上二星期頸開始出濕疹,少少跟著全頸都有。指甲腳甲不嬲都唔靚。
...

BB鍾意食固體好好呀 濕疹係BB比較常見其中一種過敏徵狀,身體免疫系統對無害外來物質所產生的發炎反應,主要原因仍然不明,BB亦有可能係因為皮膚比較乾(倒刺大多因為角質層有裂縫引致),影響左皮膚屏障保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,令頸部皮膚出紅疹,媽媽試下加強佢皮膚保濕,每3-4小時幫BB搽無色無味嘅潤膚膏或者薄薄椰子油橄欖油,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收。如果情況持續一段時間都冇改善/愈來愈多,都建議要睇睇醫生,搵出過敏原因/睇下是否需要揸藥膏呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-23 10:48
BB鍾意食固體好好呀 濕疹係BB比較常見其中一種過敏徵狀,身體免疫系統對無害外來物質所產生的發炎反 ...

謝謝!
另想問有冇一歲bb可以用嘅潤唇膏?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得最好靠平時飲食均衡。
szeline 發表於 19-1-23 21:24
謝謝!
另想問有冇一歲bb可以用嘅潤唇膏?
媽媽用椰子油/橄欖油幫BB護唇都OK,仲要多飲水補充水份呀!

首頁

尾頁

跳至