自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢幾十年,我晚晚做編劇,啲夢彩色兼有劇情。好倦。係咪要死咗先不用再發

伯爵府

有睇中醫嗎? 因為我有一排又係瞓得唔好, 成日發夢, 我無為意, 咁啱去有啲唔舒服睇中醫, 中醫話食咗啲藥會瞓得好啲, 唔駛成日發夢, 咁又真係好啲喎

侯爵府

我都想知。我都係成日發夢,就算瞓好多個鐘頭都仍然好攰。

伯爵府

我由細到大都晚晚有夢發,小睡片刻都有,想屎......

珍珠宮

ahjoechan 發表於 19-1-22 15:23
呢幾十年,我晚晚做編劇,啲夢彩色兼有劇情。好倦。係咪要死咗先不用再發
...

之前有位西醫講,進入了深層睡眠先會發夢架禾,惡夢就唔好,其他夢好正常,每個人至少一晚發五個夢,你無發夢反而唔好

珍珠宮

nyfng 發表於 19-1-22 15:36
我都想知。我都係成日發夢,就算瞓好多個鐘頭都仍然好攰。

你係咪10點就上床睡著?至少瞓到4點?

瑪瑙宮

我好少有夢, 讀書時就多 d .

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇中醫調理下

大宅

ahjoechan 發表於 19-1-22 15:23
...

我呢幾個月晚晚都發恐怖嘅夢,兩星期前我開始用薑水浸腳,夜晚真係一覺瞓天光,有發夢,但係開心夢,有啲瞓醒唔記得,有啲記得但都係開心嘅,你可以試下吖,瞓前浸10分鐘已經有效,當晚已有啲效果

tsung    發表於 19-1-22 20:58

大宅

睇中醫
上午食條大蕉
食蟲草藥丸
焗黨參杞子圓肉茶飲
臨訓前一個鐘浸腳
臨訓前唔睇電話 轉聽音樂

包你發少9成

利申:瘋狂發夢王 一晚閒閒地幾百個夢有十個以上起身記得

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

舊夢不須記

珍珠宮

比個5我!一樣!

我一年應該得3至5日係無夢,我連午睡都有夢

唯有瞓前唔睇手機,睇書會好d

男爵府

cara.mak 發表於 19-1-22 15:38
之前有位西醫講,進入了深層睡眠先會發夢架禾,惡夢就唔好,其他夢好正常,每個人至少一晚發五個夢,你無 ...

唔係丫!

訓得唔夠冧先會發夢~

深層睡眠係唔會發夢

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

meinatmn 發表於 19-1-22 15:38
我由細到大都晚晚有夢發,小睡片刻都有,想屎......

我又係,認命算

珍珠宮

https://www.healthsmart.com.hk/article_details.php?index=I122278

呢度講有發夢係好,代表睡眠優質

大宅

我好少發夢,又或發完瞓醒就唔記得。睇文章講發夢係好事,發夢時其實係大腦正在整理日間記憶,唔會發夢既人係比較健忘。

子爵府

我都有...起身又頭痛甘。
早前米發夢到乜都有,日日神奇....後尾甘啱去搵個師傅,話我陰重。甘坐左係佢到成個鐘。
之後冇再發夢。個人起身又精神左。好奇怪。

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

朱古力妹妹 發表於 19-1-22 22:43
唔係丫!

訓得唔夠冧先會發夢~

唔係喎,其實cara.mak講得啱,每個人每日都會有夢發的。 睡眠有分四個stages (不停repeat ), 第4個stage叫做rem sleep, 通常發夢就係呢個時候發生。 呢個時候,個brain係好active, 但muscle就好relax, 所以有d人叫呢個做深層睡眠. 如果係呢個stage瞓得唔好,就會記得個夢,如果瞓得好就唔會記得。所以點解好多人話 睡眠質素改善,就相對發夢小在。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 19-1-22 15:38
之前有位西醫講,進入了深層睡眠先會發夢架禾,惡夢就唔好,其他夢好正常,每個人至少一晚發五個夢,你無 ...

但係一晚發幾個夢朝早起身會好攰的

首頁

尾頁

跳至