自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

自己及身邊小朋友中甲流,高燒真係好辛苦,家中有老人家幼小,流感依家咁嚴重,小朋友返學染病會間接帶病返屋企,傳俾老人家,小學又無法自行停課,唔知點可以轉達呢個訴求予政府決策官員知道?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

katie816 發表於 19-1-22 17:09
自己及身邊小朋友中甲流,高燒真係好辛苦,家中有老人家幼小,流感依家咁嚴重,小朋友返學染病會間接帶病返 ...

學校有無安排打針?
放下自在

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實流感年年有。真係好驚咪打流感針。

子爵府

回覆 katie816 的帖子

我知很多幼稚園已經停課了,但孩子係活潑好動,要落街玩。做大人的要留意下,有初病的孩子就唔好四圍去,免得加重病情和傳染人。小學停課就家長自行决定啦!高小佢地唔番學一樣會自己四圍去

子爵府

自己及身邊小朋友中甲流,高燒真係好辛苦,家中有老人家幼小,流感依家咁嚴重,小朋友返學染病會間接帶病返 ...

講真,一年有幾多個月係無流感,停課停得幾耐?

另外,應該加強學校執行,病既小朋友唔好返學。有啲家長只要小朋友無發燒,流晒鼻涕係咁咳都照返,帶左口罩就算,通常呢啲先會傳染。因為小朋友帶口罩通常都帶得唔好,食飯小息又除低食野,增加互相傳染機會。

子爵府

回覆 cattz288 的帖子

其實就算學校同政府有安排打免費針(呢幾年都有推行),一樣有好多家長唔肯比仔囡打

珍珠宮

畀面勳章

e+係邊間學校有個案, 就申報, 然後自行停課7天.

男爵府

下下都停課,有咩用,我唔信d細路唔出街,撘車、公園、商場仲多雜人,仲有咁多高質遊客,應該仲易病

男爵府

帶口罩啦,停左課屋企既老人同小朋友又唔係唔出街避得幾多

別墅

我會選擇自行停課,除非有信心,小孩自己能帶口罩避免細菌

伯爵府

2018復活節勳章

熱媽 發表於 19-1-22 17:36
回覆 cattz288 的帖子

其實就算學校同政府有安排打免費針(呢幾年都有推行),一樣有好多家長唔肯比仔囡打 ...

唔打又要驚,好笑

象牙宮

回覆樓主:

就黎放長假啦,增強勉疫力咪無咁易病囉!

男爵府

我囡學校冇停課,但個囡岩岩病好想比佢抖多兩日
但落街食早餐啲阿叔,經過公園啲小朋友狂咳,家長大人都唔會比小朋友戴口罩,我仲驚
依家啲人真自私,一兩聲,我可以接受,去到勁咳都唔戴又要比小朋友玩公園算點,作為家長都唔自律

另外小朋友真係好動,唔係預左長假期比咩節目佢,刻意停課咪又係要同佢出街放電,有需要你就自行停課,真係有學校冇乜流感個案,關教育界咩事。中完又要怕又唔打針

男爵府

又要全港課校陪你呀?病味自行請病假囉。
請你千萬不要代表我話要將聲音傳到教統局家長要求停課。
我個仔都病咗冇返兩日。

子爵府

牛年勳章

利申,小朋友已打流感針,病了亦無出街
我建議停課係切斷感染鏈
可能我既說話唔啱聽,但我可以講小朋友即使打左流感針,返學都會中招
小朋友老人家抵抗力弱,我只係見到心痛,提出意見

大宅

但小學停課好難追上進度

子爵府

yan12 發表於 19-1-22 18:04

我囡學校冇停課,但個囡岩岩病好想比佢抖多兩日

我尋日接仔放學,親耳聽到班主任同另一小朋友家長講: 小朋友啲鼻涕仲好勁喎,我地頭先送左去醫療室俾小朋友休息。個家長仲問小朋友有無發燒先 老師話體溫正常,但最好休息夠先返學。 家長個樣好無奈咁。但我見到小朋友個口罩係遮唔個鼻 (我仔的同班同學,坐隔離位)

我拿拿聲同仔走,返到屋企個仔唔多精神,直覺話我知應該作病,即刻食奇異果+維c, 立即煮晚飯食再沖涼,8點半俾小朋友訓,今日都唔敢返學,休息充足先。

子爵府

牛年勳章

cattz288 發表於 19-1-22 17:18
學校有無安排打針?
已打流感針

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

CHP可能覺得小學情況未嚴重如幼稚園

tsung    發表於 19-1-22 20:51

珍珠宮

katie816 發表於 19-1-22 18:15
利申,小朋友已打流感針,病了亦無出街
我建議停課係切斷感染鏈
可能我既說話唔啱聽,但我可以講小朋友即使 ...

屋企冇人睇,長老一样帶小朋友出去行,飲茶!冇分別

首頁

尾頁

跳至